ابعاد ترور اسماعیل هنیه و پاسخ به آن/ دست نتانیاهو رو شد
به گزارش اقتصادنیوز، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس که برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به تهران آمده بود، بامداد چهارشنبه دهم مرداد ماه در محل اقامتش در شمال تهران با پرتابه هوایی مورد هدف قرار گرفت و به شهادت رسید.
با وجود اینکه اسرائیل مسئولیت این ترور را برعهده نگرفته، اما مشخص است که این اقدام وحشیانه با هدایت آن رژیم صورت گرفته است. در این راستا براساس اطلاعیه سوم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، «این اقدام با طراحی و اجرای رژیم صهیونیستی و حمایت دولت جنایتکار آمریکا انجام شده است.»
اما بررسی ابعاد این ترور و تبعات آن در چند روز گذشته مورد توجه رسانهها بوده است. ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران در این رابطه به اقتصادنیوز گفت: «ترور اسماعیل هنیه در تهران یک حادثه خیلی تراژیک برای ایران، جبهه مقاومت و امنیت منطقهای است. برای ایران به این دلیل که میزبان یک مقام عالی رتبه بود. برای جبهه مقاومت نیز از این جهت تراژیک است که اسرائیل طی روزهای گذشته چندین عضو و رهبر حزبالله و حماس را هدف قرار داد.»
متقی با اشاره به اینکه نکته سوم این است که طبعاً ایران انگیزه و اراده لازم برای انجام اقدام متقابل را دارد، گفت: «کاری که اسرائیل به انجام رساند نه تنها به لحاظ حقوق بینالملل، عرف دیپلماتیک و بر اساس ساز و کارهای کنش امنیتی بازیگران رقیب و متعارض با هیچ قاعدهای سازگار نبود، بلکه ایران، جبهه مقاومت و فضای منطقه را در وضعیتی قرار داد که به این نتیجه برسد که اولاً نتانیاهو و اسرائیل در فضای فعلی به هیچ وجه تمایلی به آتش بس و صلحسازی ندارد و درصدد تصاعد بحران است. لذا عملیاتی که در تهران انجام داد در زمره ساز و کارهایی است که بتواند بحران را تصاعد دهد.»
استاد دانشگاه تهران در واکاوی واکنش احتمالی تهران به این ترور به اقتصادنیوز گفت: «در اینجا این بحث مطرح میشود که آیا ایران در واکنش به این اقدام اسرائیل، سون تزویی عمل میکند یا کلاوزویتسی؟ حرف سون تزو این است که هیچگاه نباید در فضایی قرار گرفت که دشمن آن را برایت ساخته است و هیچگاه نباید اجازه دهیم دشمن استراتژیمان را تغییر دهد. بلکه استراتژیمان را همواره باید بر اساس پیامدهای راهبردی یک موضوع شکل دهیم. اما کلاوزویتس معتقد است دشمنی که انگیزه کنش تهاجمی دارد و دشمنی که عرصه منافع و امنیت تو را نادیده گرفته، باید نقطه ثقل استراتژیک آن را حتماً هدف قرار داد. لذا امروز جامعه ایرانی، فضای منطقهای و نظام بینالملل بر این انگاره قرار دارد که اقدامات انتقامی مربوط به جبهه مقاومت یعنی اسماعیل هنیه و کنش مربوط به ایران چگونه و با چه شدتی خواهد بود و از چه کشوری این اقدام انجام میگیرد؟»
وی افزود: «اسماعیل هنیه متعلق به جبهه مقاومت است؛ پس انتقام از سوی جبهه مقاومت باید اجتنابناپذیر باشد و طیفهای مختلف جبهه مقاومت وجود دارند. جغرافیای مقاومت میتواند مرکزی برای انجام اقدامات انتقامی باشد. بنابراین بحث اصلی این است که به چه صورت عملیات انجام شود که میزان اثربخشی بیشتری داشته باشد و این اثربخشی، بازدارندگی ایجاد کند؟»
متقی در پاسخ به اینکه منطقه در شرایط بحران قرار گرفته است؛ لذا چه باید کرد که بهترین نتیجه ایجاد شود؟ توضیح داد:« بهترین نتیجه، ایجاد بازدارندگی است که احتیاج به یک نوع عقلانیت مبتنی بر اثربخشی دارد. اینکه چه ابزاری، با چه شدتی، از چه حوزهای جغرافیایی و چه هدفی را مورد توجه قرار دهد، بسیار مهم است. من فکر میکنم که ایران نیازمند این است که تاکتیک اثربخشتری را در دستور کار قرار دهد تا بتواند به سطحی از موازنه و بازدارندگی برسد. نیاز کشور ما و منطقه خاورمیانه و جنوب غرب آسیا برای امنیت در شرایطی حاصل میشود که موازنه و بازدارندگی شکل بگیرد.»