ترامپ معلق میان جنگ و دیپلماسی

روایت لارنس نورمن از نقشه ترامپ برای ایران/ بازگشت آمریکا به خاورمیانه؛ در هسته مرکزی تیم رئیس جمهور چه می‌گذرد؟

کدخبر: ۶۹۱۷۵۰
اقتصادنیوز: همزمان با رسانه‌ای شدن بخشی از مصاحبه ادعایی ترامپ با نشریه تایم که مدعی شده بود توسل به گزینه نظامی علیه ایران محتمل است؛ وال استریت ژورنال به قلم لارنس نورمن و به نقل از منابع نزدیک به تیم دولت انتقالی مدعی شد که ترامپ به دنبال توسل به گزینه‌های پرهزینه‌تری است؛ سیاستی که توامان با تعریف فشار حداکثری 2 علیه تهران اجرایی می‌شود.
روایت لارنس نورمن از نقشه ترامپ برای ایران/ بازگشت آمریکا به خاورمیانه؛ در هسته مرکزی تیم رئیس جمهور چه می‌گذرد؟

به گزارش اقتصاد نیوز، لارنس نورمن، خبرنگار ارشد وال استریت ژورنال با انتشار یادداشتی مدعی شد، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در حال بررسی گزینه‌هایی (ادعایی) برای جلوگیری از عبور ایران از آستانه گریز هسته‌ای است.

به ادعای این نویسنده، گزینه‌های ادعایی عبارتند از اقدامات پیشگیرانه که توسل بدان به معنای پایان سیاست دیرینه ایالات متحده در ارتباط با تهران است؛ سیاستی ادعایی که بر دو محور دیپلماسی و تحریم تعریف می‌شد.

گزینه‌های ترامپ علیه ایران

وال استریت ژورنال در ادامه یادداشت ادعایی‌اش آورد، گزینه (ادعایی) اقدام متجاوزانه به ایران اکنون توسط برخی از اعضای تیم انتقالی ترامپ که سقوط بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه و آینده نیروهای آمریکایی در سوریه، فعل و انفعال‌های منطقه و حملات اسرائیل به اعضای مقاومت بالاخص حزب‌الله و حماس را ارزیابی می‌کنند، به دقت مورد بررسی قرار گرفته است. مقام‌های انتقالی مدعی‌اند، موقعیت منطقه‌ای ایران و افشاگری‌های اخیر (ادعایی) درباره پیشرفت برنامه هسته‌ای این کشور، بحث‌های حساس داخلی را برانگیخته است.

با این حال، همه بحث‌ها در مورد این موضوع (ادعایی) در مراحل اولیه است. همزمان دو منبع آشنا به رایزنی‌ها مدعی شدند که ترامپ در تماس‌های اخیر خود با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل مدعی شده که نگران پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران است و این نشان می‌دهد که او به دنبال طرح‌هایی برای جلوگیری از این گزاره (ادعایی) است. رئیس‌جمهور منتخب به دنبال برنامه‌هایی است که از شعله‌ور شدن جنگ جدید جلوگیری کند، به‌ویژه جنگی که می‌تواند پای ارتش آمریکا را به خاورمیانه بکشاند، به ادعای نورمن اقدام ادعایی این پتانسیل را دارد که ایالات متحده و ایران را در مسیر رویارویی قرار دهد.

این نشریه در ادامه یادداشت ادعایی‌اش آورد، ایران اورانیوم بسیار غنی شده کافی برای عبور از آستانه گریز هسته‌ای را در اختیار دارد و تنها کشور غیرهسته‌ای است که 60 درصد مواد شکافت پذیر با درجه نزدیک به عبور از آستانه گریز را تولید می‌کند. به ادعای نورمن تنها چند روز طول می‌کشد تا این انبار به سوخت هسته‌ای برای ساخت سلاح هسته‌ای تبدیل شود. (ادعایی که بارها مقام‌های رسمی ایران آن را رد کرده‌اند).

مقامات آمریکایی پیشتر مدعی بودند که عبور ایران از آستانه گریز هسته‌ای ممکن است چند ماه طول بکشد. به ادعای منابع آشنا با این برنامه، تیم انتقالی رئیس جمهور منتخب در حال طراحی برنامه (ادعایی) است که آن را استراتژی «فشار حداکثر 2» علیه تهران می‌نامد؛ برنامه‌ای که ادامه رویکرد دوره اول ترامپ با تمرکز بر تحریم‌های شدید اقتصادی است. این بار، رئیس‌جمهور منتخب و دستیارانش در حال بررسی اقدامات نظامی (ادعایی) هستند که می‌تواند در کمپین شاهین‌های ضدایران در اولویت قرار داشته باشد. اگرچه همین طرح ادعایی با فشار مالی مالی حداکثری توامان تعریف شده است. چهار نفر از منابع آشنا به این برنامه (ادعایی) مدعی شدند که دو گزینه به شکلی گسترده مورد بحث قرار گرفته و در باب آن با ترامپ رایزنی‌هایی شده است.

در اتاق فکر شاهین‌های آمریکایی چه می‌گذرد؟

به ادعای نورمن، یکی از طرح‌ها که توسط دو منبع آشنا با این طرح توصیف شده، شامل افزایش فشار نظامی از طریق ارسال نیروهای آمریکایی، هواپیماهای جنگی و کشتی‌های رزمی بیشتر به خاورمیانه است. ایالات متحده همچنین می‌تواند تسلیحات پیشرفته‌ای مانند بمب‌های سنگر شکن، سلاح‌های تهاجمی‌تری را به اسرائیل بفروشد.

به ادعای نورمن، اگر تهدید نظامی، به‌ویژه با تحریم‌های تحمیلی آمریکا همراه شود، اقتصاد ایران آسیب خواهد دید و همین متغیرها ممکن است تهران را متقاعد کند که برای حل چالش (ادعایی) گزینه توسل به دیپلماسی را نیز در اختیار داشته باشد. این همان راهبردی است که ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود در قبال کره شمالی به کار گرفت، اگرچه دیپلماسی در نهایت شکست خورد. مشخص نیست ترامپ که از بی‌میلی‌اش به جنگ جهانی سوم و میانجی‌گری برای توافق با تهران صحبت کرده، کدام گزینه را انتخاب خواهد کرد. در حالی که ترامپ اصرار دارد که به دنبال اجتناب از تشدید تنش در خاورمیانه است، در مصاحبه‌ای که روز پنجشنبه منتشر شد در گفت و گو با تایم مدعی شد رویارویی نظامی ایران و ایالات متحده محتمل است، تا حدی به این دلیل که تهران برای ترور او برنامه‌ریزی کرده؛ ادعایی که به شدت توسط مقام‌های رسمی ایران تکذیب شد. با این حال ترامپ در گفت و گو با تایم مدعی شد: «هر چیزی ممکن است اتفاق بیفتد. "این یک وضعیت بسیار بی‌ثبات است."

برخی از مقامات جدید دولت هنوز به طور کامل این گزینه‌ها را ارزیابی نکرده و پیشنهادات (ادعایی) مرتبط با ایران ممکن است به واسطه مواضع اعضای کابینه، در دسترس قرار گرفتن اطلاعات طبقه بندی شده و گفتگو با متحدان منطقه‌ای آمریکا مانند اسرائیل تغییر کند. مقامات سابق دولت ترامپ مدعی‌اند که مهم‌تر از همه این است که ترامپ پیش از آن که گزینه‌های نهایی در اختیارش قرار نگیرند، به ندرت به جزئیات مسائل مربوط به سیاست خارجی ورود خواهد کرد.

در این میان و آنگونه که وال استریت ژورنال مدعی است، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد به درخواست‌ها برای اظهارنظر پاسخ نداد. اسرائیل نیز همچنین به درخواست‌ها برای اظهارنظر درباره اینکه آیا دولت ترامپ گزینه (ادعایی) را علیه ایران بر می‌گزیند یا نه، پاسخی نداده است. اما در ماه نوامبر، پس از سه تماس با ترامپ، نتانیاهو ادعا کرد که او و ترامپ «به تهدید ایران در تمام عرصه‌ها و خطر(ادعایی) ناشی از آن توجه دارند».

به ادعای مقامات سابق، اندکی پس از اینکه بازرسان بین‌المللی مدعی شدند که ذخایر مواد هسته‌ای ایران افزایش یافته است، ترامپ ایده (ادعایی) واکنش پیشگیرانه را در پایان دوره اول ریاست جمهوری خود ارزیابی کرد. به ادعای همین گروه، ترامپ با این ادعا که دستیاران ارشد دفاعی برنامه‌های جنگی طراحی کرده‌اند و او را مجبور به صدور مجوز حمله کرده‌اند، به گزینه‌های نظامی مخالفت کرد، اما حالا که به طور جدی به این موضوع (ادعایی) فکر می ‌کند.

دستیاران و معتمدان ترامپ که از گزینه‌های (ادعایی) برای دوره دوم ریاست جمهوری او حمایت می‌کنند، مدعی‌اند که ایده اصلی حمایت از تجاوز (ادعایی) اسرائیل و حتی مشارکت احتمالی آمریکا در عملیات مورد بحث است. بسیاری از مقامات فعلی و سابق اسرائیل نیز ادعا کرده‌اند که تردیدهای زیادی در مورد موفقیت اسرائیل در اقدام (ادعایی) بدون مشارکت آمریکا وجود دارد.

با این حال، برخی از متحدان ترامپ مدعی‌اند که اولین ماه‌های بازگشت او به قدرت، فرصت نادر (ادعایی) برای مقابله با پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران است.

جزئیات طرح ادعایی تیم ترامپ

هدف دولت اوباما حل و فصل برنامه هسته‌ای ایران با توسل به توافق بود که در قاب برنامه جامع اقدام مشترک در سال 2015 تعریف شد و به طور موقت برنامه هسته‌ای ایران را محدود کرد. ترامپ ایالات متحده را از آن پیمان خارج کرد و فشار اقتصادی بر ایران را به این امید افزایش داد که تهران برنامه هسته‌ای اش را کنار بگذارد. بایدن به دنبال احیای توافقنامه 2015 بود، اما ایران در نهایت کنار رفت و باعث شد دولت او بسیاری از تحریم‌های دوران ترامپ علیه تهران را حفظ کند.

به ادعای وال استریت ژورنال در همین حال، اسرائیل برای سال‌ها به فکر اقدام متجاوزانه علیه ایران بوده است، اما تا حدی به دلیل رویکرد محتاطانه ایالات متحده در برابر آن، این گزینه (ادعایی) را اجرایی نکرد. دولت اوباما در سال 2012 به نتانیاهو نسبت به این اقدام هشدار داد، زیرا ایران برنامه هسته‌ای خود را قبل از توافق هسته‌ای 2015 تعریف کرده بود. دولت بایدن همواره مدعی است که به دنبال راه حلی دیپلماتیک برای پیشرفت های هسته ای ایران است.

به ادعای نورمن، مقامات دولت انتقالی ترامپ مدعی‌اند که قصد دارند تحریم‌های فعلی را اجرا کنند و تحریم‌های جدیدی چون تعریف حوثی‌ها در لیست سیاه و ممنوع کردن کشورهایی که نفت ایران را خریداری می‌کنند، اعمال کنند.

یکی از منابع آشنا به رایزنی‌های دولت انتقالی مدعی است، باید به گزینه‌هایی بیشتر از افزایش فشار اقتصادی و مالی متوسل شویم، زیرا به ادعای او ایران در ترور ترامپ نقش داشت.»(ادعایی که بارها توسط ایران تکذیب شد)

به ادعای نورمن، دولت ترامپ اصرار دارد که نمی‌توان با اعضای مقاومت حامی تهران به طور کامل مقابله کرد مگر اینکه ایران به لحاظ نظامی و مالی تحت فشار باشد. وال استریت ژورنال در ادامه ادعا کرد، به نظر می‌رسد مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور جدید ایران، تمایل ترامپ به توافق‌های بلندمدت را جلب می‌کند.

محمدجواد ظریف، معاون امور راهبردی رئیس جمهور ایران، هفته گذشته در فارن افرز نوشت: «پزشکیان آماده مدیریت تنش‌ها با ایالات متحده است و به مذاکرات برابر در مورد توافق هسته‌ای  و احتمالاً گزینه‌های بیشتر امیدوار است.»

با این همه این نشریه مدعی شد که رویکرد دیپلماتیک دارای مشکلاتی است. مقام‌های ایرانی می‌گویند تحت فشار با آمریکا مذاکره نمی‌کنند و ماه گذشته در ژنو به مقامات اروپایی گفتند که هیچ گامی یکجانبه برای عقب‌نشینی از برنامه هسته‌ای خود بر نمی‌دارند. بر اساس برآورد اطلاعاتی ایالات متحده که هفته گذشته منتشر شد، تهران در حال حاضر مواد شکافت پذیر کافی برای عبور از آستانه گریز هسته‌ای را در اختیار دارد.

مقامات ایرانی مدت‌هاست که به صراحت اعلام کرده‌اند که واکنش آنها به حمله، اخراج بازرسان سازمان ملل و خروج از معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان پی تی )است. تنها کشوری که تا به حال از «ان پی تی» خارج شده، کره شمالی است که به طور مخفیانه تولید تسلیحات هسته‌ای را آغاز کرد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید