ترامپ ترمز تلآویو در برابر تهران را کشید؟

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، اگر این مذاکرات مستقیم واقعاً انجام شود، نخستین گفتوگوی رسمی رو در رو میان دو کشور از زمان خروج ترامپ از توافق هستهای دوران اوباما در هفت سال پیش خواهد بود. با تحولات یک سال گذشته در منطقه، این مذاکرات در لحظهای حساس برای جمهوری اسلامی ایران صورت میگیرند.
به گزارش نیویورکتایمز، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در پیامی در شبکههای اجتماعی تأیید کرد که مذاکرات روز شنبه در عمان برگزار خواهد شد، اما گفت که این مذاکرات «غیرمستقیم» خواهند بود، به این معنا که واسطهها میان دو طرف رفتوآمد خواهند کرد. او افزود: «این هم یک فرصت است و هم یک آزمون. توپ در زمین آمریکاست.»
تهران از زمان خروج ترامپ از توافق پیشین، حاضر به نشستن پای میز مذاکره مستقیم با مقامات آمریکایی نشده بود. اما پس از سخنان ترامپ در روز دوشنبه، سه مقام ایرانی گفتند که تهران احتمالاً موضع خود را تغییر دهد تا زمینه برای مذاکرات مستقیم فراهم شود.
این مقامات گفتند که اگر مذاکرات غیرمستقیم روز شنبه محترمانه و سازنده باشند، آنگاه امکان گفتوگوی مستقیم وجود خواهد داشت. آنها خواستند نامشان فاش نشود، چرا که مجاز به صحبت عمومی نبودند.
با این حال، تقریباً قطعی است که جمهوری اسلامی ایران در برابر برچیدن کامل زیرساختهای هستهایاش مقاومت خواهد کرد؛ زیرساختی که توان «آستانه» تولید سوخت برای بمب را در عرض چند هفته، و احتمالاً ساخت کامل یک سلاح را در عرض چند ماه، برای این کشور فراهم کرده است. اکنون برخی از مسئولان جمهوری اسلامی ایران اکنون آشکارا درباره نیاز به ساخت سلاح هستهای صحبت میکنند.
نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، که روز دوشنبه در جریان سفر به ایالات متحده در کنار ترامپ نشسته بود، اصرار داشت که هرگونه توافقی باید طبق «مدل لیبی» انجام شود، یعنی ایران باید تمام زیرساختهای هستهایاش را برچیند و از کشور خارج کند. اما بسیاری از تجهیزات غنیسازی لیبی اصلاً هیچگاه از جعبه خارج نشده بودند، پیش از آنکه در سال ۲۰۰۳ تحویل ایالات متحده شوند؛ در حالی که زیرساخت هستهای ایران دهههاست که فعال است، در سراسر کشور پراکنده است و بخش زیادی از آن در اعماق زمین مستقر شده.
مشروح این گزارش را در اکوایران با تیتر «رمزگشایی از سکوت معنادار بیبی؛ ترامپ ترمز تلآویو در برابر تهران را کشید؟» بخوانید.