وعده دلار 3800 تومانی رئیس کل به مجلس
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از مهر محمدرضا پورابراهیمی از جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس با حضور رئیس کل بانک مرکزی، وزیر اقتصاد، نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی و مرکز پژوهش های مجلس برای بررسی نوسانات نرخ ارز خبر داد.
نماینده مردم کرمان ادامه داد: در ابتدای جلسه دلایل افزایش نرخ ارز مورد بررسی قرار گرفت و در این رابطه بحث تغییرات نرخ برابری دلار در برابر ارزهای دیگر، بحث نوسانات فصلی، تقاضای کاذب در بازار و عدم عرضه منابع ارزی شرکت های پتروشیمی در بازار بررسی شد. رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد نیز مباحثی را مطرح کردند.
وی با بیان اینکه جمع بندی ما در کمیسیون این بود که اقدامات کوتاه مدت باید آغاز شود و اقدامات بلندمدت نیز در دستور کار قرار گیرد گفت: در اقدامات کوتاه مدت و مدیریت بازار ارز چند اقدام باید انجام شود؛ اول اینکه باید به سمت تک نرخی شدن ارز حرکت کنیم. وضعیتی فعلی که رانت میلیاردی بین بازار ارز مبادله ای و بازار ارز آزاد وجود دارد، نباید ادامه یابد، زیرا به نفع مردم نیست.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: بانک مرکزی هم اعلام کرد این فاصله را در حد ممکن کاهش خواهیم داد و از مجموعه کالاهایی که در گروه کالاهای دریافت ارز مبادله ای هستند، می کاهیم؛ به نحوی که به نرخ بازار آزاد دست یابیم.
پورابراهیمی ادامه داد: نکته بعد استفاده از ظرفیت های پیمان های پولی دو یا چند جانبه است که به کاهش التهابات در این بازار کمک می کند و ظرفیت مهمی است که در این صورت ریال با یورو، ین یا یوان مورد معاوضه قرار می گیرد. استفاده از کارت های بانکی بین کشور ما و کشورهای دیگر که می تواند تحولات بازار را کاهش دهد.
وی افزود: نهایتا جمع بندی شد که اقدامات کوتاه مدت توسط بانک مرکزی انجام شده است و ورود جدی دولت به بازار ارز کاملا مشهود است. پیش بینی آقای سیف این بودکه نرخ ارز در روزهای آینده به کمتر از ۳۸۰۰ تومان خواهد رسید که این خبر خوب برای بازار در راستای کاهش التهاب است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: جمع بندی ما این است که با همین رویکرد تعاملی که بین دولت و مجلس وجود دارد، اقدام خوبی در این زمینه انجام می شود. در زمینه اقدامات میان مدت و بلندمدت نیز باید به سمت بازار غیررسمی ارز برویم که الان حجم زیادی از منابع را به خود اختصاص داده است. برآورد ما این است که ۲۲ میلیارد دلار فقط قاچاق کالا در کشور چه از مبادی رسمی و چه از مبادی غیررسمی مثل مناطق آزاد صورت می گیرد. وقتی این اعداد در تراز بازرگانی قرار می گیرد، این تراز را برهم می زند.
وی با بیان اینکه ظاهر قضیه این است که تراز بازرگانی ما مثبت است، تصریح کرد: اما واقعیت این است که قاچاق کالا از چند وجه به بازار کشور ما ضرر می زند که یکی از وجوه آن منابع و مصارف ارزی است، لذا یکی از اقدامات مهم این بخش این است که مدیریت مصارف ارز در بازار غیررسمی صورت بگیرد؛ یعنی دولت مکلف خواهد بود در بازار غیررسمی موضوع استفاده از دلارها برای مناطق آزاد و حتی مسافرت های غیرضروری در اقتصاد کشور را بررسی کند. سالانه ۶ میلیارد دلار مصارف این بخش است بخش سفرهای دانشجویی و درمانی جزو این بخش قرار می گیرد.
پور ابراهیمی در خصوص نقش تسعیر در تحولات بازار ارز گفت: تسعیر بی نقش نبوده است، اما دولت اعلام کرد هیچ نگاهی به تسعیر ندارد که مجددا از محل تفاوت قیمت، درآمد حساب کند. معتقدم اگر مصوبه تسعیر دارایی های بانک مرکزی صورت نمی گرفت این شبهه به دولت وارد نمی شد که برای درآمدهای خود اقدام به نوسانات بازار ارز کرده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: اگر دولت بخواهد رفتار منطقی و عقلایی در اقتصاد را پیگیری کند، به سمت تفاوت نرخ ارز نخواهد رفت؛ زیرا آثار تورمی آن زیانهای بیشتری را به دولت در ماه های پایانی وارد خواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه نرخ رشد اقتصادی در کشور ما وضعیت افزایش درآمدهای نفتی، افزایش فروش نفت پیامدهای مثبتی در اقتصاد ایران دارد که ما نباید شاهد چنین اتفاق های خاصی باشیم، گفت: کوتاهی های بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز در حال جبران است؛ پیش بینی آقای سیف انشاءالله تحقق می یابد.