چرا عرضه سیمان در بورس کالا ضروری است؟

کدخبر: ۱۵۷۵۸۸
بالاخره بعد از مدتها بحث ورود سیمان به بورس کالای ایران در شرایطی از سوی فعالان این صنعت مطرح می‌شود که به عقیده کارشناسان لزوم قیمت‌گذاری صحیح، شفاف، مبتنی بر نظام بازار و متناسب با انگیزه‌های صادراتی و داخلی در این صنعت به شدت احساس می‌شود. در این رابطه چندی پیش اعلام شد که این محصول برای صادرات از کانال تالار صادراتی بورس کالا عرضه خواهد شد. دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان در این رابطه از نهایی شدن صادرات سیمان از کانال بورس کالا خبر داده و می‌گوید این تصمیم با برگزاری نشستی با مسوولان سازمان توسعه تجارت نهایی خواهد شد. به این ترتیب به نظر می‌رسد چالش قیمت‌گذاری برای این محصول به خصوص در حوزه صادراتی برطرف شده و شفافیت‌های معاملاتی در این مسیر افزایش یابند.
چرا عرضه سیمان در بورس کالا ضروری است؟

به گزارش اقتصادنیوز ، در این رابطه مدیرعامل بورس کالای ایران معتقد است عرضه سیمان در بورس کالا بستگی به تولید‌کنندگان دارد و یکی از مشکلات بازار این محصول این است که خریداران خارجی به تولید‌کنندگان مختلف سیمان مراجعه می‌کنند و قیمت را به پایین‌ترین حد می‌رسانند و در واقع خارجی‌ها از مزایای کشور که انرژی و مواد معدنی ارزان است استفاده می‌کنند. وی معتقد است اگر از این ظرفیت‌ها استفاده و سیمان در تابلوهای بورس کالا عرضه شود و تولید‌کنندگان در رقابت محصول خود را به خریدار خارجی عرضه کنند، دیگر امکان کاهش قیمت غیر‌منطقی در بازار صادراتی و همچنین داخلی وجود ندارد.

این در شرایطی است که با نگاهی به تجربه بازار عراق برخی چالش‌ها در حوزه صادرات سیمان در کشور بروز کرد که نیاز به ایجاد ساز و کاری برای ایجاد شفافیت در این بازار را متذکر می‌شود. یکی از این چالش‌ها فروش سیمان بر اساس قیمت‌هایی پایین‌تر از قیمت‌های داخلی بود. مشکل دیگر که تولیدکنندگان عراقی به آن اذعان دارند پایین‌تر بودن قیمت سیمان ایرانی نسبت به سیمان عراق بود که به معنای کاهش توان رقابتی تولیدکنندگان عراقی تلقی می‌شود. مشکل دیگر رقابتی بود که تولیدکنندگان داخلی در بازار عراق به آن دست زدند تا به این ترتیب سهم بیشتری از این بازار را از آن خود کنند که این موضوع نیز بر قیمت‌های نهایی اثر گذاشت و در مجموع باعث افت قیمت‌ها در این مسیر شد. جنگ قیمتی که از سال‌های گذشته بین کارخانه‌های سیمان به‌وجود آمده بود در نهایت به خود‌زنی و کاهش نقدینگی، افزایش هزینه‌های جانبی و کاهش سود و تهدید اشتغال پایدار در صنعت سیمان منجر شده است.

این موضوعات در نهایت باعث شد دولت عراق تصمیم به توقف در واردات سیمان بگیرد که نشان می‌دهد موضوع قیمت‌گذاری شفاف برای سیمان تولید داخل نه تنها به چالشی برای فعالان ایرانی و تولیدکنندگان داخلی تبدیل شده که حتی کشورهای طرف تجاری را نیز درگیر خود کرده است. در این شرایط به عقیده کارشناسان ایجاد بازاری شفاف برای محصولات داخلی و صادراتی از طریق عرضه سیمان در بورس کالای ایران (تالار داخلی و صادراتی) می‌تواند برطرف‌کننده بسیاری از عدم شفافیت‌ها شده و شرایط تازه‌ای را در این مسیر ایجاد کند. به گزارش «دنیای اقتصاد» در حال حاضر میزان صادرات سیمان به 15 میلیون تن در سال رسیده که این میزان صادرات 4 تا 5/ 4 درصد کل صادرات جهانی سیمان را به خود اختصاص داده است و نشان می‌دهد حفظ و توسعه این میزان از صادرات نیازمند ارتقای شفافیت در قیمت‌ها و مشخص شدن مسیرهای معاملاتی در مسیر صادرات است.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید