ریسک اقتصادی چرخش عمان به سمت عربستان
به گزارش تسنیم به نقل از رویترز، عمان که در منطقه خاورمیانه، مدت ها نقش بی طرفانه ای نظیر سوئیس را ایفا کرده، اکنون در میان رقابت و نزاع منطقه ای ایران و عربستان گیر کرده است. اکنون سیاست «دوست همه و دشمن هیچ کس» این کشور تحت فشار مشکلات اقتصادی، زیر سوال رفته است.
عمان اخیرا به دلیل افت شدید قیمت نفت با کسری بودجه شدید مواجه شده است. بنابراین مسقط به دنبال افزایش تجارت با ایران پس از لغو تحریم های غرب علیه ایران کشور است تا وضعیت اقتصادی خود را بهبود ببخشد.
توفیق اللواتی، یکی از اعضای شورای مشورتی عمان در این باره گفت: «ما گاهی اختلاف نظرهایی با عربستان و گاهی اختلاف نظرهایی با ایران داریم... اما هنوز فاکتورهای زیادی وجود دارد که همه ما را دور هم جمع می کند.»
مسقط هفته گذشته در اقدامی غیرمنتظره توافق کرد که به ائتلاف نظامی به رهبری عربستان بپیوندد. البته این ائتلاف شامل یک گروه گسترده تر است و شامل گروهی که به یمن تجاوز نظامی انجام می دهد نیست. هدف از این اقدام، مبارزه با داعش و دیگر گروه های پیکارجو اعلام شده است، اما این گروه احتمالا با اهداف تهران در جهان اسلام نیز تضادهایی دارد.
به گفته تحلیلگران، نزدیکی عمان به عربستان می تواند برای این کشور ریسک های اقتصادی در پی داشته باشد. شکل گیری هر گونه برداشتی به این مضمون که مسقط در حال اتحاد با ریاض است، ممکن است تهران را آزرده خاطر کند. ایران دارای میلیاردها دلار ذخایر ارزی در بانک های عمانی است و می تواند پروژه های وعده داده شده خود در عمان را به تاخیر بیاندازد.
جیورجیو کافیرو،مدیرعامل موسسه گالف استیت آنالیتیکس گفت: «عمان به همکاری های اقتصادی وعده داده شده از سوی تهران نیاز دارد...دو کشور قرار است یک خط لوله انتقال گاز زیر دریا احداث کنند که برای بهبود وضعیت اقتصادی عمان از اهمیت برخوردار است.»
وی افزود، عمان، سرمایه گذاری خارجی ایران از جمله در زمینه صنعت خودرو، یک مجموعه بیمارستانی و یک مجتمع نانوتکنولوژی را در تنوع بخشی به اقتصادش و کاهش وابستگی این کشور به نفت موثر می داند.