روند بازارهای مهم داخلی و جهانی در روز دوشنبه
به گزارش اقتصادنیوز ، روز دوشنبه شاخص کل بورس با افت 224 واحدی (3/ 0 درصدی) همراه شد. فضای منفی بازار افت 4/ 0 درصدی شاخص کل هم وزن (اثرگذاری یکسان نمادها) را رقم زد. تعدیل منفی 82 درصدی پیشبینی سودآوری «شبریز» و توقف این نماد منجر به تشدید فشار فروش در پالایشیها شد. به این ترتیب «شپنا» و «شبندر»، در کنار «خودرو» و «خپارس» بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص داشتند. صورت مالی «شپنا» نیز تعدیل منفی سودآوری 9 درصدی را نشان داد. همچنان به نظر میرسد گروه خودرو، با توجه به رشد انتظارات بیش از واقعیت، توان رشد بیشتر را ندارد. همچنین با توجه به حمایت حقوقیها از نمادهای شاخصساز در روزهای اخیر از جمله «فملی» و «فارس»، روز گذشته تشدید فشار فروش در این نمادها فشار بر شاخص را تشدید کرد. انتشار صورت مالی 6 ماهه بانک ملت، انتظار برای بازگشایی نمادهای متوقف بانکی را تقویت کرده است.
روز دوشنبه هر دلار آمریکا با رشد 15 تومانی به نرخ 3970 تومان معامله شد. افزایش تقاضای آربیتراژی در کنار عبور دلار از سقف تکنیکال از نرخ دلار حمایت کرد. با وجود حمایت عوامل بنیادین از جمله افزایش ارزش جهانی دلار در ماههای اخیر، اما همچنان تقویت احتیاط میان معاملهگران با چشمانداز افزایش عرضه از سوی صرافی بانکها در کنار کاهش تقاضای تجاری ارز باعث تقویت احتیاط میان معاملهگران شده است. بنابراین با بازگشت نرخ دلار از سطح 4 هزار تومانی از 11 دی، تقابل عوامل تشدید نوسانات دلار در کانال 3900تومانی را به دنبال داشت اما در بازه زمانی مزبور نرخ دلار زیر سطح 3950 تومانی قرار گرفت و روز یکشنبه افزایش تقاضای آربیتراژی از منطقه سلیمانیه، رشد نرخ دلار را رقم زد. بنابراین عبور دلار از سطح تکنیکال 3955 تومانی نوسانات صعودی دلار را تشدید کرد.
روز دوشنبه هر سکه طرح جدید با رشد 5 هزار تومانی همراه شد. رشد نرخ دلار در کنار رشد طلای جهانی از قیمت سکه حمایت کرد. با افت شاخص دلار در شرایط احتیاطی اونس طلا به بیشترین سطح در 5هفته اخیر رسید. رشد اونس طلا روز سه شنبه نیز تداوم یافت. شرایط احتیاطی پیش از سخنرانی جنت یلن و کنفرانس خبری ترامپ با ارائه تصویر روشن تری از روند افزایش نرخ بهره آمریکا، افت شاخص دلار را رقم زد. همچنان با چشمانداز تسریع روند افزایش نرخ بهره آمریکا، سقف 1200 دلاری میتواند در مقابل رشد طلا مقاومت کند. در بازار ارز نیز عبور دلار از سطح تکنیکال با افزایش تقاضای آربیتراژی، روند صعودی دلار تشدید شد. همچنان با توجه به حباب (بیشتر بودن قیمت بازاری از ارزش ذاتی) متورم سکه، با کم واکنشی سکه نسبت به رشد بازارهای اثرگذار، حباب سکه اندکی تخلیه شد.
اوراق تسهیلات مسکن اسفند93 (تسه9312) روز دوشنبه با افت 7/ 3 درصدی همراه شدند. در هفته ابتدایی دی، با کاهش حجم معاملات مسکن، قیمت «تسه»ها حمایت سطح 72 هزار تومانی را شکست و به کف یکساله، سطح 70 هزار تومانی رسید. رئیس اتحادیه مشاوران املاک کاهش 50 درصدی تعداد معاملات مسکن در 11روز ابتدایی دی را اعلام کرد. با این وجود، همچنان تقاضا تا حدی از «تسه»ها حمایت میکند. این عامل در کنار چشمانداز رشد قیمت مسکن با افزایش هزینههای ساخت و ساز، تشدید نوسانات قیمت اوراق را در دی ماه رقم زده است. اما میانگین قیمت «تسه»ها در دی به سطح 73 هزار و 848 تومان رسیده است. در حالی که میانگین آذر در سطح 74 هزار و 600 تومان قرار داشت. همچنان با توجه به پایین بودن قدرت خرید متقاضیان افت تدریجی «تسه»ها دور از انتظار نیست.
روز سهشنبه ساعت 16 هر بشکه نفت خام آمریکا به قیمت 2/ 52 دلار معامله شد. نگرانیها نسبت به تعهد اعضای اوپک و غیراوپک به توافق با رشد صادرات عراق (رسیدن به رکورد 51/ 3 میلیون بشکه در روز) در ماه دسامبر، در کنار چشمانداز رشد تولیدات شیل با رشد دکلهای نفتی برای یازدهمین هفته متوالی، روز دوشنبه قیمت نفت را با افت 4 درصدی به کمترین سطح در 3 هفته اخیر (76/ 51 دلار) رساند؛ اما در ادامه اعلام وزیر نفت عراق درباره کاهش 160 هزار بشکه در روز تولیدات از مناطق تحت نظارت دولت، در کنار چشمانداز کاهش 100هزار بشکه در روز تولیدات روسیه و کاهش تولیدات کویت بازگشت خوشبینیها به تعهد اعضا به توافق را رقم زد. بنابراین شناسایی کف میان معاملهگران و افزایش تقاضا در کنار تداوم روند نزولی شاخص دلار بازگشت اندک نفت از کف مزبور را رقم زد.