گزارش روزنامه اسپانیایی از بلوکه شدن سرمایه ها در بورس تهران
به گزارش تسنیم به نقل از المانیتور، سقوط ناگهانی و شدید شاخص اصلی بورس تهران در روز 24 ژانویه شوکی واقعی به سرمایه گذاران وارد کرده است. به دنبال از سرگیری خرید و فروش سهام بانک مرکز، شاخص بورس تهران با افتی 1014.40 واحدی (1.28 درصدی) به پایین ترین رقم 3 ماه ماقبل خود یعنی 78249.1 واحد رسید.
بانک مرکزی ایران عرضه نماد بانک ملت در بورس را از 17 جولای تعلیق کرده بود. استدلال بانک مرکزی در آن زمان این بود که بانک ملت در اجرای استانداردهای گزارش دهی مالی بین المللی کوتاهی کرده و گزارش های گمراه کننده ای را ارائه کرده است. بازگشایی ناگهانی عرضه نماد بانک ملت در بورس پس از حل اختلافات مدیران بانک ملت با علی بیک زاده، رئیس اداره نظارت بر ناشران در سازمان بورس و اوراق بهادار صورت گرفت. اما تصمیم به اجازه از سر گیری داد و ستد سهام این بانک موجب شد تا ارزش سهام بانک ملت با 37.5 درصد کاهش به 1200 ریال در هر سهم برسد. این رقم نصف ارزش سهام بانک ملت در روز 17 جولای بود.
سرمایه گذاران اکنون نگران بازگشایی احتمالی داد و ستد سهام چند بانک دیگر هستند که عرضه نماد آنها نیز به حالت تعلیق درآمده است. عرضه سهام 11 بانک ایرانی در جولای گذشته زمانی که بانک مرکزی آنها از آنها خواست تا گزارش های مالی شان را با استانداردهای گزارش دهی مالی بین المللی منطبق سازند، تعلیق شد. بانک ملت و پس از آن تجارت تنها بانک ایرانی بوده که اکنون از این لیست خارج شده اند. بقیه بانک ها در صف بازگشت به معاملات بازار بورس تهران و فرابورس ایران هستند.
کارشناسان انتظار دارند داد و ستد حداقل یک بانک دیگر، یعنی بانک صادرات در بورس تهران از سر گرفته شود و با افتی مشابه افت ارزش سهام بانک ملت مواجه شوند. با توجه به اینکه ارزش سهام این 3 بانک مجموعا 50 درصد کل ارزش بورسی صنعت بانکداری ایران را تشکیل می دهد، کارشناسان به مسئولان هشدار داده اند که برای جلوگیری از وقوع شوک های بیشتر، در تصمیم سازی های خود در مورد این سه بانک جانب احتیاط را رعایت کنند.
علاوه بر بانک های تجاری، عرضه سهام 56 شرکت نیز در طی چند سال گذشته به دلایل مختلف متوقف شده است. به نوشته رسانه های ایرانی، ارزش بورسی نمادهایی که عرضه آنها تنها در بورس تهران متوقف شده به 720 تریلیون ریال (2.2 میلیارد دلار) می رسد. این رقم 21 درصد از کل ارزش بازار بورس ایران تخمین زده شده است.
استدلال مقامات این است که با توقف عرضه نماد بانک ها در بورس، آنها تلاش می کنند جلوی زیان دهی سهامداران را بگیرند. آنها می گویند، سطح شفافیت در بانک های ایرانی یکی از نقاط ضعف آنهاست که باید قبل از فروپاشی سیستم بانکی برطرف شود. ولی الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی ایران گفته: «بانک های با عملکرد غیرشفاف ریسک های زیادی می کنند که موجب به خطر افتادن سهامداران، صنعت و اقتصاد کشور می شود.» وی خاطر نشان کرد، اگر شفافیت در نظام بانکی کشور برقرار شود، بانک های می توانند در مقابل بانک مرکزی و افکار عمومی پاسخگو باشند.