تهدید ترکیه به قطع شریان نفتی اقلیم کردستان عراق
به گزارش ایسنا، اظهارات تهدیدآمیز اردوغان در حالی مطرح شد که مدت کوتاهی پیش از آن بینالی ییلدیریم، نخست وزیر ترکیه، اظهار کرد: آنکارا ممکن است در برابر دولت اقلیم کردستان بر سر این همهپرسی تدابیر تنبیهی شامل بستن مرزها و فضای هوایی را اتخاذ کنند و نتیجه این همهپرسی را به رسمیت نمیشناسد.
همهپرسی استقلال کردستان روز دوشنبه با وجود مخالفت شدید دولت مرکزی عراق و کشورهای همسایه ایران و ترکیه و همچنین هشدارهای غربی نسبت به تاثیر این اقدام در تشدید بیثباتی در خاورمیانه برگزار شد.
اردوغان گفت: این همهپرسی جداییطلبی غیرقابل قبول بوده و تدابیر مقابلهجویانه اقتصادی، تجاری و امنیتی در برابر آن بکار گرفته خواهد شد. اما وی اعلام نکرد که ترکیه تصمیم گرفته است جریان نفت از کردستان عراق را مسدود کند. روزانه صدها هزار بشکه نفت کردستان از طریق خط لولهای برای صادرات به بندر سیهان ترکیه منتقل میشود. اما رئیس جمهور ترکیه روشن کرد که چنین گزینهای روی میز است.
وی در سخنانی گفت: بگذارید ببینیم دولت منطقهای شمال عراق از چه کانالهایی نفت خود را ارسال خواهند کرد یا در کجا آن را خواهند فروخت. ما شیر نفت را در اختیار داریم و لحظهای که آن را ببندیم کار تمام است.
نخست وزیر ترکیه اعلام کرده است که آنکارا پس از گفتوگو با دولت مرکزی عراق، درباره تدابیر تنبیهی علیه دولت اقلیم کردستان تصمیم خواهد گرفت.
وی به شبکههای ترکیهای گفت: وزارتخانههای انرژی، کشور و گمرک سرگرم کار روی این تدابیر هستند. ما تدابیر لازم را در خصوص گذرگاههای مرزی و فضای هوایی ارزیابی میکنیم و این تدابیر را به سرعت به کار خواهیم گرفت.
رسانههای داخلی اعلام کردند که ترکیه دسترسی به کردستان عراق را از طریق مرز هابور را مسدود کرده است با اینهمه وزیر گمرک این کشور این مطلب را تکذیب و اعلام کرد هابور بازمانده اما کنترلهای شدیدی بر روی عبور و مرور اعمال میشود. اما اردوغان بعدا گفت این مرز تنها برای عبور از سمت ترکیه به سوی عراق باز است.
ارزش سهام ترکیش ایرلاینز که پروازهای مستقیم به شمال عراق دارد ۶.۵ درصد ریزش کرد. ارزش لیره ترکیه نیز کاهش یافت.
یک مقام تلویزیونی ترکیه نیز به رویترز گفت: ترکیه کانال تلویزیونی روداو کردستان را از خدمات ماهوارهای ترک ست حذف کرده است.
ترکیه همواره راه ارتباطی اصلی شمال عراق با دنیای خارج بوده است، اما این کشور همهپرسی کردستان را موضوع مهمی برای امنیت ملی خود میداند. ترکیه بزرگترین جمعیت کردهای منطقه را دارد و به مدت سه دهه با کردهای مخالف در جنوب شرقی این کشور مبارزه کرده است.