دولت روحانی چگونه تورم را تک رقمی نگه داشت؟

کدخبر: ۲۱۱۱۰۷
روزنامه اعتماد در شماره امروز خود در یادداشتی با عنوان «راز بقای تورم تک رقمی»، عوامل و نتایج مختلف این دستاورد دولت حسن روحانی را بررسی کرده است.

به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه اعتماد با اشاره به گزارش اخیر بانک مرکزی مبنی بر کاهش تورم نقطه به نقطه، ماهانه و سالانه نوشت: در آخرین گزارش‌های رسمی شاخص قیمت کل برای خانوارهای شهری کشور در فروردین ماه ١٣٩٧ به عدد ١١٢,٩ رسیده که نسبت به ماه قبل ١.٣ درصد افزایش نشان می‌دهد. درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل ٧.٣ درصد و نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به ماه جاری برای این دسته از خانوارها ٨درصد است. شاخص قیمت کل برای خانوارهای روستایی کشور در فروردین ماه ١٣٩٧ عدد ١١٢.٩ است که نسبت به ماه قبل ١.٣ درصد افزایش نشان می‌دهد. درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل ٥.٤ درصد و نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به ماه جاری برای این دسته از خانوارها ٨.٣ درصد است. نکته‌ای که در رابطه با تاثیر تورم بر سبد مصرفی مردم جامعه مورد بررسی است اینکه برخی افراد گران بودن کالاها را به بالا رفتن سطح تورم نسبت می‌دهند و به نوعی تورم کشور را مستقیما در کاهش قدرت خرید خود دخیل می‌دانند، پایین بودن قدرت خرید افراد به سبب کاهش در سطح درآمد آنها، به نوعی با نوسانات تورم درگیر است ولی اینکه ناتوانی در خرید یک کالا را مستقیما به معنای تورم معنی کنیم دیدگاهی نادرست است که متاسفانه به سبب تاثیری که بر انتظارات افراد می‌گذارد هزینه زیادی را بر کشور متحمل می‌کند.

روزنامه اعتماد با بیان اینکه شد نقدینگی در کشور طی سال‌های اخیر باید اثر خود را در نرخ تورم اعمال کند، این سوال را مطرح کرد که چرا با وجود بالا بودن و صعودی بودن نرخ رشد نقدینگی، در دوران اخیر نه تنها نرخ تورم بالا نرفته است بلکه به تورم تک‌رقمی نیز ختم شده است؟

 در اقتصاد ایران به واسطه بالا بودن نرخ سود سپرده‌گذاری بانکی که در کشور محقق شده بود و در نتیجه مثبت بودن نرخ بهره حقیقی، شرایطی ایجاد شد تا ضریب فزاینده شبه پول بالا رود. از جمله تفاوت‌هایی که بین پول و شبه‌پول وجود دارد، قابلیت پایین شبه پول در نقدشوندگی است و این درست همان عاملی است که سبب شده با وجود رشد در نقدینگی کشور، سطح تورم همچنان بدون افزایش و حتی کاهشی شود.

در این میان نقش رکودی را که بر بخش‌های مختلف کشور حاکم است نباید دست‌کم گرفت چرا که تاریخ اقتصاد کشور تجربه رکود تورمی را نیز دارد.

به باور برخی اقتصاددانان اگر قرار است سیاستگذار به دنبال حفظ دستاوردهای این تورم تک‌رقمی باشد بهتر است ریشه مشکلات مالی اقتصاد را بخشکاند و اینجاست که موضوع همیشگی و دغدغه مداوم اهالی اقتصاد مبنی برسروسامان گرفتن بودجه دولت و کاهش وابستگی درآمدهای آن به فروش نفت مطرح می‌شود.

اعتماد با اشاره به استراتژی اقتصاد کلان کشور نوشت: گر قرار است برای رفع ریشه اصلی انتقال تنش‌های بین‌المللی به ساختار کشور اقدامی صورت بگیرد باید به معنای واقعی کاهش وابستگی دولت به درآمدهای ارزی را در پی داشته باشد. اینکه دولت مثلا به جای درآمدهای ارزی بتواند از صندوق توسعه ملی استفاده کند و تصمیم‌هایی مانند آن نمی‌تواند دردی از اقتصاد ما دوا کند و صرفا بازی با کلمات است و ضربه به نفس امری که اتفاقا نقشی مهم و تعیین‌کنند‌ه‌ در بهبود اوضاع اقتصاد کشور دارد.

در ادامه روزنامه اعتماد راهکارهایی برای استفاده از پس‌اندازهای مردم ارائه کرده و در این رابطه نوشته است: برای جذب سرمایه‌های خرد افراد، راه‌اندازی بورس ارزی از سوی کارشناسان توصیه می‌شود. از طرفی ساماندهی به بازار ارز می‌تواند به سبب سیگنال‌هایی که به بازار طلا و سکه می‌دهد نیز مورد ارزیابی قرار بگیرد. در این میان استفاده از اوراق قرضه نیز در کنار استفاده از اوراق سهام می‌تواند به جهت هدایت سرمایه‌های خرد افراد در جامعه از جمله عواملی باشد که به نوعی از بحران‌های بعدی تاحدودی جلوگیری کند.

روزنامه اعتماد در پایان این یادداشت تحلیلی، به بررسی عامل چالش‌های بین‌المللی پرداخته است و تثبیت تورم تک رقمی را منوط به شناخت عوامل اصلی فراز و فرود آن می‌داند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید