کدام دستگاه مسئول واردات غیرقانونی خودرو است؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا؛ ثبت سفارش هزاران خودرو در دوره بسته بودن ثبت سفارش صورت گرفته و این خودروها در گمرک ترخیص شدهاند. حال با گذشت چند ماه از این موضوع، هریک از نهادهای مرتبط آماری برای این خودروها اعلام کردهاند و در نهایت مسئولیت واردات این خودروها میان دستگاههای مختلف پاسکاری میشود.
همچنین نایب رئیس انجمن واردکنندگان تعداد این خودروها را بیش از ۱۵ هزار مورد اعلام میکند. از سوی دیگر به تازگی بر اساس اطلاعاتی که از سوی گمرک اعلام شده این گونه ذکر شده است که «خودروهای ترخیص شده از گمرکات که در فهرست ۶۴۸۱ دستگاه قرار دارند بر اساس بررسیهای اولیه کمتر از یک سوم این تعداد بوده و همگی مجوزهای ثبت سفارش استاندارد و تاییدیه سازمان توسعه تجارت را دارند.»
رئیس سازمان توسعه تجارت با تاکید بر اینکه قطعا در این زمینه تخلفاتی صورت گرفته اعلام کرد که ۶۴۰۰ دستگاه خودرو در دورهای که ثبت سفارش متوقف بوده وارد کشور شده و از طریق گمرکات ترخیص شده اند اما نایب رئیس انجمن واردکنندگان خودرو صحبتهایی داشت که تعداد خودروهای وارد شده در این دوران را ۱۵ هزار مورد دانست؛ رقمی بیش از ۲.۵ برابر پیش از اعلام مسئولان دولتی را در بر میگرفت.
فرهاد احتشامزاد با تاکید بر اینکه توقف ثبت سفارش به شکل غیرقانونی رانت و فساد به همراه دارد، در پاسخ به این سوال که آیا میداند با پرداخت چه مبالغی ثبت سفارشهای غیرقانونی صورت گرفته، گفته که در این زمینه شنیدههایی وجود دارد اما اینکه چقدر واقعیت داشته باشد، مشخص نیست. رقمهای مختلفی را به ما اعلام کردهاند اما چون مستند نیست نمیتوانیم در این رابطه صحبت کنیم.
البته صحبتهای وی از سوی سازمان توسعه تجارت عکسالعملهایی را نیز به همراه داشت در نهایت این سازمان اعلام کرد که «اگر عددی که انجمن واردکنندگان خودرو دارد از آمارهای ارائه شده بیشتر بوده و طبق اطلاعات انجمن در زمان بسته بودن ثبت سفارش بیش از ۱۵۰۰۰ خودرو به صورت غیرقانونی وارد کشور شده، لازم است نایب رئیس انجمن واردکنندگان که اطلاعات دقیقتری از واردات غیرقانونی از کار متخلفین دارد، هر چه سریعتر این اطلاعات را در اختیار مقامات نظارتی و امنیتی کشور برای رسیدگیهای لازم قرار دهد. در غیر این صورت شائبه افزایش واردات توسط خود اعضای این انجمن به ذهن متبادر میشود.»
حال در شرایطی که چند هفته از این موضوع میگذرد، گمرک کشور نیز اطلاعاتی منتشر کرده و در قالب آن مدعی شده است که «تمام خودروهای وارداتی در سال گذشته مجوز ثبت سفارش معتبر داشتهاند.»
البته گمرک این گونه اظهار کرده است که «متولی تایید یا عدم تایید اصالت مجوز ثبت سفارش گمرک نیست. با این وجود جای تعجب دارد که از سوی گمرکات کشور چگونه چنین موضوعی عنوان شده و در شرایطی که ماهها اخبار زیادی در زمینه توقف ثبت سفارش خودرو منتشر شده بود، چگونه در گمرک چنین خودروهایی ترخیص شدهاند.»
در بیانیه گمرک ایران آمده است «تمامی ۷۰ هزار و ۷۵ دستگاه دستگاه خودروی وارداتی در سال گذشته مجوز ثبت سفارش معتبر دارند و اطلاعات مجوز ثبت سفارش این خودروها در سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی در دسترس است. متولی تایید یا عدم تایید اصالت مجوز های ثبت سفارش گمرک نیست، چراکه اساسا مرجع صدور مجوز ثبت سفارش سازمان توسعه تجارت است.»
اطلاعات مربوط به ۶۴۸۱ دستگاه خودرو که پیش از این اعلام شده ثبت سفارش این خودروها غیر قانونی و شائبه دار بوده است به همراه مجوز ثبت سفارش معتبر، مجوزهای قانونی و مقرراتی سازمان های ذیربط، روشن و شفاف در سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی موجود است و کد ۸ رقمی ثبت سفارش این خودروها به صورت الکترونیکی صادر و در سامانه گمرک بارگذاری شده است .
بر اساس اعلام رسمی مرکز حراست وزارت صنعت، معدن و تجارت، مجوز ورود یا اصطلاحا مجوز ثبت سفارش تعداد ۶۴۸۱ دستگاه خودرو به صورت غیر قانونی در سامانه ثبت سفارش سازمان توسعه تجارت صادر شده که موضوع در حال رسیدگی است.
سال گذشته به منظور جلوگیری از واردات بی رویه خودرو و ساماندهی این بخش قوانینی مبنی بر ممنوعیت ثبت سفارش خودرو مطرح شده و برای چند ماه امکان این وجود نداشت که واردکنندگان این بخش از طریق سامانه ثبت سفارش بتوانند برای واردات خود سفارشی ثبت کنند. حتی در همان دوره برخی واردکنندگان که به روال سابق خودروها را وارد کشور کرده بودند تا پس از رسیدن آنها در مرحله آخر به ثبت سفارش بپردازند دچار مشکل شده و بیش از ۷۰۰۰ خودروی خارجی به ناچار در گمرکات کشور باقی ماندند. اما پس از مدتی و زمانی که مشکلات مربوطه برطرف شد، صحبتهایی از واردات هزاران خودرو در دوره بسته بودن ثبت سفارش منتشر شده و این گونه اعلام شد که در این دوره تعداد زیادی خودرو موفق به ثبت سفارش شدهاند و در گمرک ترخیص شدهاند.