پشت پرده تلاش برای انتقال 6 برابر نیاز آب استان‌ها از دریای عمان

کدخبر: ۲۱۲۶۵۹
اقتصادنیوز: تکیه بر تأمین منابع آب از شیوه‌های گران‌تر، جدی‌تر از گذشته شده است. وزارت نیرو طرح کلان انتقال آب دریای عمان به 17 استان واقع در مرکز ایران را در دستور کار دارد؛ اما گویا استاندار خراسان‌رضوی مایل است پروژه انتقال کریدور شرق زودتر از سایر نواحی ایران به سرانجام برسد.

به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه شرق در این باره نوشت: استاندار این استان با قرارگاه خاتم‌الانبیا وارد مذاکره شده تا به‌عنوان سرمایه‌گذار و مجری، خط انتقال آب عمان به استان‌های خشک شرق کشور یعنی سیستان‌و‌بلوچستان، خراسان‌رضوی و جنوبی را اجرائی کند. قرارگاه خاتم نیز بر اساس اعلام وزارت نیرو، مطالعاتی را انجام داده و حجم آب مورد نیاز برای شرق کشور را 750 میلیون مترمکعب اعلام کرده است. این در حالی است که ترابی، مدیر‌کل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو، آب مورد نیاز شرق کشور را کمتر از عدد اعلام‌شده می‌داند. میدانی، معاون سابق امور آب و آبفای وزارت نیرو، نیز نیاز شرق کشور در افق‌های آینده را 120 میلیون مترمکعب اعلام کرده است. به این ترتیب، عدد اعلامی قرارگاه خاتم‌الانبیا، بیش از شش برابر نیاز واقعی منطقه است. این حجم غیرواقعی بدون شک هزینه اجرای پروژه را بالا می‌برد و مانور تبلیغاتی برای طرحی که هنوز خام بوده و وضعیت سرمایه‌گذاری و حتی اجرای آن مشخص نشده است، جای سؤال دارد؛ زیرا مسئولان قرارگاه خاتم در حاشیه نمایشگاه نفت، طرح انتقال آب دریای عمان به فلات مرکزی را یکی از اَبَرپروژه‌های خود معرفی کرده‌اند. طبق قانون، وزارت نیرو متولی اصلی آب کشور است و حدود 17 وزارتخانه و نهاد دیگری که در بحث مدیریت آب سهیم هستند، باید با وزارت نیرو هماهنگ شوند. اگرچه وضعیت آب در بسیاری از نقاط کشور به مرزهای بحرانی نزدیک شده است؛ اما گویا استاندار خراسان‌رضوی با وزارت نیرو وارد مذاکره شده تا هرچه سریع‌تر پروژه انتقال آب دریای عمان به این استان کلید بخورد. صدیقه ترابی، مدیر‌کل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو، در گفت‌وگو با «شرق» عنوان می‌کند: این وزارتخانه طرح بزرگ انتقال آب دریای عمان به 17 استان فلات مرکزی ایران را در دستور کار داشت. حدود دو سال پیش مرکز آب خراسان‌رضوی و استاندار این استان اصرار کردند به دلیل کندی انجام مطالعات وزارت نیرو، رأسا برای انجام مطالعات کریدور شرق وارد عمل شوند.

مدیر‌کل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو می‌گوید: با توجه به این درخواست، ابلاغیه‌ای به امضای معاون امور آب وزیر در آن مقطع، برای آنها ارسال شد و از آنها خواسته شد آب منطقه‌ای خراسان‌رضوی، نیاز آبی منطقه و کمبودهای بخش شرب را با روش‌شناسی که به آنها اعلام شده بود، محاسبه کنند و در قالب مطالعاتی که ما در وزارت نیرو انجام می‌دهیم، در کمیته راهبردی مصوب کنند و بعد از کمیسیون تخصیص آب، مجوز تخصیص دریافت کنند و سپس بقیه اقدامات را انجام دهند. این کار انجام نشد. اطلاعی ندارم این مطالعات در چه سطحی انجام شد؛ اما بدون اینکه این مسیر را طی کنند، دنبال بحث سرمایه‌گذاری و اجرای این پروژه هستند. او تأکید می‌کند: در ابلاغیه‌ ارسالی وزارت نیرو قید شده به دلیل کمبود آب در بخش صنعت، باید این پروژه با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی انجام شود و دولت امکان چنین سرمایه‌گذاری‌ای را ندارد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید