واردات ریل 1000میلیارد ارزبری دارد
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از مشرق، این در حالی است که چندی پیش حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، از عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی به سبب عدم حمایت لازم این وزارتخانه به عنوان اصلی ترین مصرف کننده خطوط ریلی از تولید ریل ملی و در عین حال استمرار واردات، طرح سوال کرده بود.
در همین ارتباط، معاون فنی شرکت راه اهن خبر داد که اولین محموله ریل ملی به حجم ۵۰۰ تن، چهارشنبه ۲۳ خرداد از سوی شرکت راه آهن خریداری و به انبارهای راه آهن برای پروژه های ریل گذاری و زیربنایی منتقل شد.
تولیدکننده داخلی از دو دهه پیش پیگیر تولید ریل ملی بود
این نماینده مجلس دهم با بیان اینکه شرکت تولیدکننده ریل از حدود دو دهه پیش تلاش هایی برای تولید ریل ملی داشت و نمونه هایی هم تولید کرد، افزود: متأسفانه این نمونه ها از نظر کیفی مورد قبول شرکت راه آهن واقع نشد. در نتیجه شرکت سازنده ریل سرانجام به خرید از کارخانه تولید ریل از آلمان که سطح تکنولوژی قابل قبولی دارد اقدام کرد؛ ریل های تولید شده نیز مورد قبول بازرس فرانسوی راه آهن واقع شد و نهایتا ۵۰۰ تن ریل که از حدود یک سال پیش به تولید رسیده بود، چهارشنبه به شرکت راه آهن تحویل داده شد.
طرح سوال از آخوندی به خاطر عدم حمایت کافی وزارت راه از ریل ملی بود
وی درباره جزئیات طرح سؤال وی از وزیر راه و شهرسازی درباره عدم حمایت این وزارتخانه از ریل ملی اظهار داشت: طبق ماده ۵۴ قانون برنامه ششم توسعه، دولت باید از سازندگان تجهیزات داخلی مورد نیاز صنعت حمل و نقل، به نحوی حمایت کند که تا پایان برنامه، حداقل ۸۵ درصد دانش طراحی و ساخت تجهیزات، بومی شود.
نماینده مردم شاهین شهر در مجلس ادامه داد: یکی از نکاتی که باعث شد از وزیر راه و شهرسازی طرح سوال کنیم این بود که متاسفانه وزارت راه و شهرسازی حمایت لازم را از این تولیدکننده به عمل نمی آورد، در صورتی که ریل های تولید شده به گواه کارشناسان از کیفیت بالایی برخوردار بوده و حتی می تواند صادر شود. با این حال وزارت راه و شهرسازی که مشتری اصلی به حساب می آید، به شرکت تولیدکننده ریل تضمین خرید نمی دهد.
به گفته حاجی دلیگانی در مساله حمایت از ریل ملی، توقع این است که زیرمجموعه های وزارت راه و شهرسازی شامل شرکت های راه آهن و ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل، قرارداد های بلندمدت مطابق با نیاز واقعی کشور به ریل منعقد کنند تا انگیزه و پشتوانه ای برای تولیدکننده ریل بشود.
تداوم واردات باعث خروج سالانه ارز معادل هزار میلیارد تومان خواهد شد
عضو کمیسیون عمران مجلس افزود: مطلب دیگر این است که متاسفانه واردات ریل نیز همچنان ادامه دارد. در حال حاضر ما ریل وارداتی را عمدتا از دو کشور چین و هند و به جای پول نفت وارد می کنیم. با قیمت های امروز، اگر بنا بر واردات باشد به زودی لازم است سالانه حدود هزار میلیارد تومان صرف واردات ریل بشود. در شرایط فعلی اقتصاد کشور آیا سزاوار است تولیدکننده داخلی که سرمایه گذاری کرده و نتیجه هم گرفته، حمایت نشود و این میزان ارز از کشور خارج شود؟
ریل داخلی کیفیت بالایی دارد
حاجی دلیگانی تأکید کرد: طبق گزارشات رسیده، ریل های تولید داخل از کیفیت بالاتری نسبت به ریل های وارداتی برخوردار است.
توصیه به تولیدکننده: هزینه تولید را کاهش دهید
این نماینده مجلس همچنین به شرکت تولیدکننده ریل ملی توصیه کرد: با توجه به اینکه کیفیت این محصول مورد تأیید کارشناسان بین المللی واقع شده، روند کیفی سازی ریل داخلی را ادامه دهد به خصوص در شرایطی که کشورهای منطقه در حال احداث خطوط ریلی هستند ما می توانیم بازارهای صادراتی ریل را نیز به دست بیاوریم.
وی ادامه داد: از سوی دیگر شرکت تولیدکننده باید با کاهش هزینه های تولید به کاهش قیمت تمام شده ریل ملی کمک کند تا فضای رقابتی میان خرید از داخل و واردات ریل به سود تولید داخلی تسهیل شود.
معاون فنی راه آهن: متعهد به ادامه خرید ریل ملی هستیم
در همین خصوص مازیار یزدانی معاون فنی و زیربنایی شرکت راه آهن در خصوص کیفیت ریل تولید شرکت داخلی اظهار داشت: بازرس خارجی و مورد تأیید بین المللی، کیفیت ریل ملی را تأیید کرده است اما با توجه به اینکه هنوز این ریل از نظر میدانی مورد استفاده قرار نگرفته است، باید بررسی های فنی و کیفی میان مدت و حتی بلندمدتی هم پس از استفاده در خطوط از آن داشته باشیم.
وی درباره گران بودن تولید ریل در داخل و اقتصادی نبودن آن نسبت به مشابه خارجی یادآور شد: به هر حال هر محصولی که به صورت پایلوت و نمونه تولید می شود از آنجایی که تیراژ آن نسبت به تولیدات کشورهای اصلی تولیدکننده این محصول که در حجم بالا تولید می کنند، کمی گرانتر خواهد بود.
تیراژ تولید ریلی ملی بالا برود، هزینه تمام شده کاهش می یابد
این مقام مسئول در شرکت راه آهن خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ما قول داده ایم تا محصول ریلی ملی شرکت ایرانی تولیدکننده ریل را به تیراژ بالا تبدیل کنیم، با این شرکت همکاری می کنیم و به تعهد خود در این زمینه پایبندیم. به خصوص که قرارداد ما هنوز ادامه دارد و از نظر قانونی امکان لغو یا تغییر قرارداد وجود ندارد.
یزدانی تأکید کرد: چهار شرکت راه آهن، ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل، عمران شهرهای جدید و مترو خریداران ریل ملی هستند و این چهار شرکت به افزایش تولید داخل این شرکت ایرانی و درنتیجه کاهش قیمت تمام شده آن با یکدیگر همکاری خواهند داشت.
وی با اشاره به امکان صادرات ریل ملی به دلیل کیفیت بالای آن درباره زمان تحویل محموله دوم ریلی ملی به شرکت راه آهن گفت: شرکت تولیدکننده باید به ما زمان ارسال محموله دوم را اعلام کند؛ شرکت راه آهن به محض اینکه تولیدکننده از آماده شدن محموله ۵۰۰ تنی اول خبر داد، واگن باری برای حمل آنها به انبارهای راه آهن اعزام کرد.
معاون فنی و زیربنایی راه آهن تصریح کرد: هر چه قدر تولید شود ما استفاده خواهیم کرد. قرار است محموله های اول در مسیرهای آنتنی، خطوط فرعی و خطوط خاص استفاده شود.