سرمایه گذاری یک شرکت چینی- فیلیپینی در ایران
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از ایرنا؛ «حسین علیمراد» درباره وضعیت سرمایه گذاری چینی ها در صنعت پتروشیمی ایران توضیح داد: پس از خروج آمریکا از توافق هسته ای برجام، تعامل چینی ها با صنعت پتروشیمی ایران تغییری نکرده و اینگونه نبوده است که شرایط را سخت تر یا مثلا هزینه تامین فاینانس را بیشتر کرده باشند.
وی افزود: برخی سرمایه گذاران به اشتباه تصور می کنند نحوه تامین فاینانس چینی ها با بقیه دنیا تفاوت دارد، در حالی که اینگونه نیست و همه آنها، مدارک و تاییدیه های یکسانی را طلب می کنند.
** کم کاری شرکت های ایرانی برای بهره مندی از فاینانس ها
مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی یادآوری کرد: همه تامین کننده های مالی در دنیا برای ارایه منابع مالی به مدارک و مستنداتی مانند مطالعات امکان سنجی معتبر بانکی و تاییدیه زیست محیطی و غیره نیاز دارند و تفاوت نمی کند فاینانسور یک شرکت چینی یا اروپایی باشد.
علیمراد ادامه داد: بررسی ها نشان می دهد یک یا 2 سرمایه گذار ایرانی این مدارک را دارند و بقیه هنوز به سراغ تهیه اسناد مورد نیاز نرفته اند.
وی اضافه کرد: سرمایه گذاران تا این مدارک را نداشته باشند نمی توانند به سراغ بانک های چینی یا غیر چینی بروند؛ بانک ها ابتدا این مدارک را از همه خواستار می شوند.
** برنامه اتحادیه سرمایه گذاران چینی برای ساخت پتروشیمی در ایران
مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: در سفر 2 سال پیش رییس جمهوری چین به تهران، توافقنامه ای امضا شد که یکی از بندهای آن مربوط به توسعه صنعت پتروشیمی و سرمایه گذاری بخش خصوصی چینی در ایران بود.
علیمراد افزود: حدود سه ماه پیش، این توافقنامه به اتحادیه ای از سرمایه گذاران بخش خصوصی واگذار شد و آنها به ایران آمدند و قرار است منطقه ای را برای سرمایه گذاری انتخاب کنند.
وی اضافه کرد: تاکنون سه منطقه قشم، چابهار و منطقه پارسیان به آنها پیشنهاد شده است که به نظر می رسد آنها بیشتر به سرمایه گذاری در چابهار علاقه داشته باشند.
مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: البته آنها یک منطقه خارج از «نگین مکران» را می خواهند و اعلام کرده اند قصد دارند کار توسعه آن منطقه را از ابتدا خودشان انجام دهند.
علیمراد بیان داشت: امکان سنجی و بررسی اقتصادی این طرح به دست یک پیمانکار چینی و با همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حال انجام است که در نهایت در صورت پیشرفت کار، سرمایه گذاران انتخاب و جلسه مشترکی با آنها برگزار می شود.
وی تاکید کرد پیشنهادهای ایران به طرف چینی منتقل می شود اما هنوز حجم سرمایه گذاری مشخص نشده است. نخست باید چارچوب کار مشخص شده و سپس معلوم شود به چه طرحی علاقه مندند.
** فاینانس چینی ها در پتروشیمی
مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره تامین فاینانس طرح های پتروشیمی از سوی چین گفت: هر جا مجموعه دولت و بانک مرکزی توانسته اند با چین برای اخذ خط اعتباری طرح های اقتصادی توافق کنند، بخش عمده آن مربوط پتروشیمی بوده است.
علیمراد افزود: به طور کلی علت اصلی موافقت بانک ها و موسسه های مالی خارجی مانند چین با تامین فاینانس طرح های پتروشیمی این است که آنها از یک سو درباره سودآور بودن پتروشیمی مطمئنند و از سوی دیگر، این پروژه ها ارز آور است و می دانند طرح پس از راه اندازی، توانایی بازپرداخت تسهیلات را به ارز خارجی دارد.
وی یادآوری کرد: سایر طرح های اقتصادی ایران تاکنون نتوانسته است رضایت و اطمینان سرمایه گذاران خارجی را جلب کند؛ بنابراین اولویت همه سرمایه گذاران خارجی، تامین مالی صنعت پتروشیمی است.
«تاکنون برای برقراری خطوط اعتباری با چندین بانک و موسسه مالی از طرف متولیان بانک مرکزی و وزارت امور اقتصاد و دارایی مذاکره و حدود 35 میلیارد دلار نهایی شده است اما رقم دقیق تخصیص یافته به پتروشیمی مشخص نیست و هنوز هیچ کدام اجرایی نشده است».
علیمراد ادامه داد: جدی ترین طرحی که برای تامین فاینانس آن مذاکره شده، مربوط به طرح «ام.تی.پی» به ارزش تقریبی 700 میلیون دلار است که در مراحل آغازین اجر قرار دارد و تایید اولیه از بانک چینی گرفته شده است.
** فاینانسورها به دنبال تضمین دولت ایران
مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: همه شرکت های چینی در مذاکره خود با ایران برای تامین خطوط اعتباری، یک شرط اصلی دارند: «همه دنبال تضمین دولت ایرانند.»
«برای اجرای پروژه های دولتی مشکلی پیش بینی نیست و می توان ضمانت دولت را اخذ کرد اما برای ارایه تضمین به بخش خصوصی، باید چارچوب آن در دولت مشخص شود تا بتوان از بخش خصوصی در این پروژه ها حمایت کرد».
**سرمایه گذاری یک شرکت چینی- فیلیپینی در ایران
علیمراد پیش از این نیز به ایرنا گفته بود: یک کنسرسیوم آسیایی (چینی- فیلیپینی) برای سرمایه گذاری در ایران بسیار جدی است و حتی شرکت خود را در داخل کشور به ثبت رسانده و اکنون آخرین اقدامات برای واگذاری پروژه در حال انجام است.
این شرکت در ایران به ثبت رسیده و مجموع ارزش ساخت این طرح پتروشیمی هفت میلیارد دلار است که 2 میلیارد و 800 میلیون دلار از آن در مرحله نخست هزینه می شود.
به گزارش ایرنا، ظرفیت تولید 63 میلیون تنی تولید محصولات پتروشیمی در کشور وجود دارد که با تکمیل و راه اندازی طرح های نیمه تمام، ظرفیت تولید آنها به 120 میلیون تن افزایش می یابد.
همچنین با کلنگ زنی واحدهایی که طراحی آنها شده است، ظرفیت تولید پتروشیمی ایران به 180 میلیون تن در سال می رسد.
ایران جزو معدود کشورهایی است که همه ابزار، ظرفیتها و منابع مورد نیاز برای یک صنعت پتروشیمی سودآور و فعال را در اختیار دارد و مزیت های آن قابل مقایسه با هیچ کشور دیگری نیست.
ظرفیتها و جذابیتهای سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی ایران به اندازه ای است که گاهی از آن به عنوان بهشت آینده صنعت پتروشیمی جهان نام میبرند.
وجود مخازن بزرگ گازی و خوراک فراوان، دسترسی به منابع آبی در سواحل جنوبی و استقرار کنار مسیرهای حمل و نقل دریایی از مزیتهایی است که ایران را به مکانی جذاب برای سرمایهگذاران صنعت پتروشیمی تبدیل میکند؛ مزیت هایی که میتواند ایران را به قطب بزرگ صنعت پتروشیمی در آینده تبدیل و سرمایهگذاران را به سوی خود جلب کند.