با شروع تحریم های آبان ماه چه بر سر صادرات نفت ایران می آید؟

کدخبر: ۲۴۳۱۹۷
اقتصاد نیوز: آمریکا از مدتها پیش تلاش خود را برای کاهش شدید صادرات نفت ایران آغاز کرده، پس این سوال پیش می آید که ۴ نوامبر قرار است چه اتفاقی برای صادرات نفت ایران بیفتد؟

به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از تسنیم، واشنگتن از خریداران نفت ایران خواسته که تا چهارم نوامبر (13 آبان) سال جاری واردات نفت از ایران را به صفر برسانند و دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بارها ایران را به صفر شدن صادرات نفت تهدید کرده است.

پس از آنکه «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا روز سه‌شنبه (18 اردیبهشت‌ماه/ 9 می 2018) اعلام کرد به مشارکت کشورش در «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) یا توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 پایان خواهد داد، وزارت خزانه‌داری آمریکا در دستورالعملی نحوه بازگشت تحریم‌های رفع‌شده علیه ایران به موجب برجام، بعد از دوره‌های 90 و 180 روزه را تشریح کرد که طبق آن، تحریم مربوط به معامله با شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی نفت‌کش ایران، شرکت بازرگانی نفت ایران (نیکو) و از جمله خریداری نفت، محصولات نفتی یا محصولات پتروشیمی ایران از تاریخ 4 نوامبر 2018 (13 آبان 97) در برنامه امریکا قرار دارد.

برخی تصورهای عمومی از این ابلاغ وزارت خزانه داری امریکا و پیامها و توئیت های رئیس جمهوری این کشور در خصوص تاریخ 4 نوامبر، بر این اساس است که صادرات نفت ایران که تا 3  نوامبر برقرار خواهد بود، یکباره از تاریخ 4 نوامبر با تحریم خرید نفت ایران از سوی امریکا، متوقف شده یا به شدت با افت مواجه می شود، در حالی که این تصور از لحاظ مختلف با واقعیت همخوانی ندارد.

1. امریکا خریدار نفت ایران نیست و نمی تواند تصمیم مستقیمی برای توقف یا افت صادرات نفت ایران بگیرد و تنها با مذاکره با شرکت های خریدار نفت ایران در تلاش است با تعریف دو راهی "یا معامله با ایران، یا معامله با امریکا" خریداران نفت ایران را تشویق و یا تهدید به توقف و یا کاهش سطح همکاری در خرید و فروش نفت با ایران کند.

2. امریکا تحریم صادرات نفت ایران را معطوف به رسیدن تاریخ 4 نوامبر نکرده و از ماهها پیش ( می 2018) در حال تلاش برای کاهش صادرات نفت ایران است. در این خصوص حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان در بخشی از مصاحبه اخیر خود با شبکه تلویزیونی ان بی سی آمریکا گفت: "آمریکا در عمل آنچه در نوامبر باید انجام بدهد، پیشاپیش انجام داده است. یعنی در همین سپتامبر فشارهای خودش را به همه کشورهای خریدار نفت ما وارد کرده است. بنابراین ظاهرش این است که نوامبر نرسیده است ولی در واقع در ماه سپتامبر آنچه بنا بود در نوامبر عمل شود، عمل شده است. آمریکا قادر نیست صدور نفت ما را به صفر برساند این کار امکان‌پذیر نیست و این ادعای توخالی و پوچی است که آمریکا انجام می‌دهد. در نهایت در این مسیر ممکن است فشارهایی بر ما وارد شود، اما آمریکا حتماً به اهدافش نمی‌رسد."

3. ایران یک کشور دست و پا بسته نیست و همانطور که امریکا مذاکراتی با مشتریان سنتی نفت ایران برای کاهش خرید نفت از کشورمان داشته، ایران نیز مذاکرات متعددی با مشتریان نفتی خود داشته و از سوی دیگر طرح هایی مشخص و نامشخص برای متنوع سازی راههای فروش نفت دارد.

4. دیگر تولیدکنندگان بزرگ نفت جهان از جمله عربستان و روسیه توان جایگزینی نفت حذف شده ایران از بازار را برای مدت زمان طولانی ندارند و فشار تقاضا و افزایش قیمت متأثر از کاهش صادرات نفت ایران در بازار جهانی نفت، برای مدت زمانی طولانی برای مصرف کنندگان نفت جهان از جمله خود امریکا، قابل تحمل نخواهد بود.

به گزارش تسنیم، در واقع 4 نوامبر 2018 اتفاق جدیدی رخ نمی دهد و می توان اینگونه برداشت کرد که این تاریخ به دلیل همزمانی با 13 آبان ایران که روز ملی استکبارستیزی است، یک عملیات روانی امریکا برای مقابله با تأثیر روانی روز استکبارستیزی و همبستگی ملی ایران برای مقابله با سیاست های استکباری امریکا و متحدانش در منطقه است.

 

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید