به خط پایان خشکسالی ها رسیدیم؟

کدخبر: ۲۴۹۶۹۵
اقتصاد نیوز: رشد قریب به ۲۰۰ درصدی بارش‌های کشور نسبت به مدت مشابه سال قبل، این سوالات را مطرح کرده که آیا سال آبی پربارانی در پیش داریم و آیا به خط پایان خشکسالی‌های درازمدت ایران رسیده‌ایم؟

به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از تسنیم، بررسی آمار بارش‌های ایران تا روز هفدهم آبان ماه (47 روز نخست سال آبی جاری) نشان از رشد حدوداً 200 درصدی بارش‌ها (196.3 درصد رشد) نسبت به مدت مشابه سالل قبل دارد. این میزان رشد بارش‌ها که روزهای گذشته از پاییز امسال را به روزهای پُربارانی برای ایران تبدیل کرده است، این سوال را برای مردم به وجود آورده که آیا خشکسالی‌های ایران به پایان رسیده است؟

photo_2018-11-05_08-59-10

همانطور که در نمودار بالا مشخص است، به طور متوسط در هر سال 71 درصد بارشهای ایران در پاییز و زمستان رخ می دهد که سهم پاییز 25 درصد است. با این حساب، برای پاییز به طور متوسط بارش‌های 62 میلیمتری پیش بینی می شود تا سال بارشی متوسطی داشته باشیم (به قول مسئولان صنعت آب کشور سالی نرمال داشته باشیم)

سال آبی جاری پربارش است؟

سازمان هواشناسی سال آبی 97-98 را سالی نرمال از نظر بارش‌ها پیش بینی کرده، پس انتظار می رود در پاییز امسال در مجموع 62 میلیمتر بارش به ثبت برسد که تا روز هفدهم آبان ماه، 32 میلیمتر آن به ثبت رسیده است. از آنجایی که بارش‌های ایران از نظر زمانی هیچ گاه منظم نبوده و در هیچ سالی الگوی زمانی مشابهی با سالهای قبل به ثبت نرسیده، همچنین نمودار رشد یا افول بارش‌ها هیچ گاه شیبی یکسان در طول سال نداشته، پس نمی توان گفت پربارشی آبان که به رشد نزدیک به 200 درصدی بارش‌ها نسبت به مدت مشابه سال قبل انجامیده، نشان از این دارد که در روزهای باقی مانده از پاییز هم، همین میزان رشد بارش را تجربه خواهیم کرد.

در واقع هنوز بسیار زود است که بتوانیم این نتیجه را بگیریم که سال آبی جاری سالی پربارش است.

به خط پایان خشکسالی ها رسیدیم؟

گرچه خشکسالی‌ها از کمبود بارش‌ها نشأت می‌گیرند و با افزایش میزان بارشها رفع می‌شوند، اما خشکسالی‌های اقلیمی متناوب به نوعی از خشکسالی می‌انجامد که به آن خشکسالی هیدرولوژیکی می‌گویند. خشکسالی‌های هیدرولوژیکی معمولاً‌ با تأخیر بیشتری نسبت به خشکسالی‌های هواشناسی، کشاورزی یا اقلیمی رخ می‌دهند و با تأخیر بیشتری نیز برطرف می‌شوند.

خشکسالی هیدرولوژیکی ایران که اکنون در پهنه کشور وجود دارد، ناشی از سالها کمبود بارش‌ها و اضافه برداشت از منابع زیرزمینی آب است. در حال حاضر حجم منابع آبی زیرزمینی کشور با کسری 110 میلیارد مترمکعبی یعنی به‌اندازه کل میزان منابع آبی سالانه در دسترس کشور مواجه است.

در واقع اگر چندین سال مثل 47 روز ابتدایی سال آبی جاری بارش‌های مطلوب داشته باشیم و جلوی اضافه برداشت ها از منابع زیرزمینی آب را بگیریم، شاید در آن زمان بتوانیم بگوییم رفته رفته خشکسالی هیدرولوژیکی کشور برطرف خواهد شد.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید