آینده قیمت ارز در ۴ سناریو
به گزارش اقتصادنیوز؛ در روزهای اخیر روند رفت و برگشتی قیمتها در بازار حکایت از تصورات متناقضی است که در میان معاملهگران نسبت به قیمت دلار و آینده آن شکل گرفته است؛ این تصورات تناقضآمیز را میتوان در ۴ سناریوی متفاوت تبیین کرد. عدهای کاهش پلکانی و عده دیگری افزایش پلکانی را برای آینده بازار پیشبینی میکنند. گروهی از معامله گران به افزایش ناگهانی و بازگشت قیمت به سطوح ماههای پیشین امید دارند و دستهای دیگر با توجه به نوسانات رویکردی محافظهکارانه در پیش گرفتهاند.
در اینباره بیشتر بخوانید: ۵ اتفاقی که بازار ارز را ملتهب میکند
کاهش پلکانی
دسته اول که اعتقاد به تثبیت قیمتها دارند، بیشتر به روند بازار در دو ماه اخیر اشاره میکنند. از نظر آنها، رفتار بازارساز در دو ماه اخیر نشان میدهد که در ابتدا به دنبال تثبیت قیمتهاست و پس از آن کاهش پلکانی قیمت بدون آنکه جو خاصی در بازار ایجاد کند، در دستور کار است.
به گفته آنها، بازارساز برای اینکه قیمت را از کانال ۱۴ هزار تومانی پایین بیاورد، در ابتدا سعی کرد نرخ را در یک دامنه خاص تثبیت کند و پس از آن، رویه کاهشی قیمت را به آرامی پی گرفت. پس از اینکه دلار به کانال ۱۲ هزار تومانی رفت، بازارساز اجازه نداد قیمت به بالای آن سطح بازگردد و در کنار آن سیاست تثبیت در کنار کاهش تدریجی را در پی گرفت تا قیمت حتی در مقاطعی به زیر مرز ۱۰ هزار تومانی رفت.
افزایش پلکانی
دسته دوم معاملهگران باور دارند، بازارساز از اوایل دی ماه سیاست خود را به تدریج تغییر داده است. از نظر آنها، بهعنوان مثال، پس از اینکه قیمت دلار در ابتدای هفته به آستانه مرز ۱۲ هزار تومانی رفت، بازارساز در برابر افزایش بیشتر قیمت مقاومت کرد، ولی همزمان تلاش زیادی نکرد که قیمت را به کانال ۱۰ هزار تومانی بازگرداند.
دیروز نیز صرافیهای منتخب بازارساز همسو با افزایش قیمت دلار در کف بازار، قیمت خود را بالا آوردند. روز دوشنبه نیز صرافیهای منتخب تنها در انتهای روز قیمت۱۰ هزار و ۹۹۰ تومان را بر تابلوی خود ثبت کردند که زیر مرز ۱۱ هزار تومانی بود. از نظر آنها، بازارساز برای مقابله با حملات احتمالی سفتهبازانه انتهای سال تصمیم گرفته است به آرامی کمی قیمت دلار را بالا بیاورد تا مانع از اثرگذاری زیاد نوسانگیران در بازار شود.
به باور آنها، بازارساز باور دارد، اثرگذاری سفتهبازان در قیمتهای بالاتر کمتر خواهد بود، خصوصا آنکه بازارساز بتواند با کاهش غیرمنتظره قیمتها توان آنها را برای نوسانگیری پایین بیاورد. از نظر این دسته، یکی از دلایلی که بازار را در برابر نوسانات شدید در دو ماه گذشته ایمن کرد، آن بود که بسیاری از نوسانگیران، دلارهای بالاخرید داشتند و در نتیجه ریال کافی برای خرید ارز در قیمتهای پایینتر در دست آنها نبود. در این شرایط، اگر بازارساز یک بار دیگر بتواند در قیمتهای بالاتر نوسانگیران را با فروش ارز پرکند، آنها نمیتوانند در قیمتهای پایینتر بازار را هدف قرار دهند.
بازگشت دلار ۱۷ هزار تومانی؟
برخلاف معاملهگران دو دسته اول، دسته سومی از معاملهگران در بازار حضور دارند که معتقدند قیمت دلار در روزهای آتی به افزایش قیمتی خود ادامه خواهد داد. این دسته باور دارند، دلار در نهایت تا سال آتی به سطوح پیشین خود بازخواهد گشت. این در حالی است که در شرایط فعلی بیشتر معاملهگران با دیدگاه این دسته مبنی بر بازگشت دلار به سطوح بالای ۱۷ هزار تومان موافق نیستند.
دسته سوم باور دارند، چند متغیر زمینه ساز افزایش قیمت دلار خواهند شد. متغیر اولی که این عده تاکید بسیاری بر آن میکنند، کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی است. از نظر آنها، هر چقدر کاهش قیمت نفت بیشتر شود، احتمال رشد بیشتر قیمتها در بازار داخلی بالا میرود. در کنار کاهش قیمت نفت، دیگر متغیری که از نظر این عده میتواند رشد قیمت دلار را تحت تاثیر قرار دهد، لغو معافیتهای نفتی ایران پس از اردیبهشت ماه خواهد بود.
جابهجاییهای پولی متغیر سومی است که افزایشیها را به رشد بیشتر قیمت دلار امیدوار نگه داشته است. افزایشیها باور دارند یکی از دلایلی که موجب شده است صادرکنندگان ارز خود را به کشور وارد نکنند، مشکل در همین جا به جاییهای بانکی است. هر چقدر میزان صادرات کم شود و همزمان راههای ورود ارز آنها به کشور هموار نباشد، رشد قیمت در بازار را در پس زمینه ذهن معاملهگران فعالتر خواهد کرد.
مشکلات درآمدی دولت و کسری بودجه عامل دیگری است که میتواند زمینه ساز افزایش دلار شود. همچنین این دسته باور دارند سیاست عرضه ارز ارزان در سال آتی نیز ادامه خواهد یافت و همین موضوع موجب خواهد شد که توان بازارساز برای مقابله با نوسانات دلار در بازار آزاد کاهش پیدا کند. سیاستگذار در صورتی که یارانه ارزان ارز را قطع کند، میتواند با هزینه کمتری نوسانات را مدیریت کند، مخصوصا آنکه سیاست عرضه ارز ارزان نتوانست در شاخص تورم اثرآشکاری را در سال ۹۷ ایجاد کند.
لبته بسیاری از کارشناسان باوردارند، نمیتوان در مورد روند قیمتی سال آتی بدون داشتن اطلاعاتی مانند میزان دخایر ارزی بانک مرکزی نظر داد. به باور آنها، ممکن است بانک مرکزی به اندازهای ذخایر ارزی داشته باشد که حتی با وجود ادامه سیاست نادرست عرضه ارزان ارز، بتواند نوسان قیمتها را در بازار آزاد مدیریت کند، هر چند که هزینه بالاتری خواهد داشت.
رویکرد محافظهکارانه
دسته چهارمی از فعالان ارزی وجود دارند که معتقدند در شرایط فعلی بهتر است در معاملات ارزی مداخله چندانی نکرد. آنها اعتقاد دارند، زمانی که مشخص نیست قیمت دلار به سوی سطوح بالاتر یا پایینتر حرکت خواهد کرد و ابهام زیادی در مورد روند آینده قیمتی وجود دارد، خرید و فروش ارز ریسک زیادی به همراه خواهد داشت.
به گفته آنها، وضعیت معامله به قصد سفته بازی در بازار ارز مخاطره آمیز است، چرا که از یکسو قیمت بخش زیادی از ظرفت افزایشی خود را پیش خور کرده است دوم آنکه، هرگونه خبر سیاسی مثبت میتواند به سرعت جهت قیمتها را در جاده کاهشی قرار دهد.
البته آنها همین موضوع را برای افزایش قیمت نیز صادق میدانند. از نظر آنها، اخبار منفی که تنشها را به شکل بیشتر و عملی تری بالا ببرد، نیز میتواند قیمتها را به سطوح بالاتری ببرد. با این حال، این مسائل بیشتر بر مبنای احتمالاتی است که از دست معاملهگر خارج است و تاثیری بر آنها ندارد. در نتیجه معاملهگر در این شرایط بهتر است خرید و فروش نکند یا با احتیاط بخشی از سرمایه خود را به این بازار منتقل کند.