تولید نسل جدید خودروهای گازسوز در کشور
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از تسنیم، مطالعه بر روی تکنولوژی ANG، دستیابی به دانش فنی جاذب نانو در تکنولوژی ANG و ساخت مخزن ANG از سال 1382 در ایران کلید خورد و در شرایطی که دو کشور امریکا و ژاپن به تحقیق روی این تکنولوژی ورود کرده بودند و به هیچ وجه حاضر به ارائه دانش به ایران نشدند، متخصصان کشورمان توانستند با تکیه بر دانش بومی و استفاده از تجهیزات داخلی، به تکنولوژی ANG دست یابند.
ایران اکنون پس از دو کشور امریکا و ژاپن سومین کشوری است که این دانش را در اختیار دارد. با استفاده از این دانش می توانیم همان میزان گازی که در مخازن CNG ذخیره میشود را با یک ششم فشار CNG در مخازن ANG ذخیره کنیم که بدین طریق هم می توان گاز را در شرایط ایمن به نقاط دوردست ارسال کرد و هم میتوان به عنوان مخازن سوخت خودروها از این تکنولوژی بهره گرفت.
استفاده از این تکنولوژی در مخازن خودروها و ایجاد خودروهای گازسوز با مخزن ANG در دستور کار متخصصان بخش سوخت کشور است که در این زمینه مصاحبهای با حمید قاسمی ده چشمه مدیر طرح CNG شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران داشتهایم.
قاسمی ده چشمه با بیان اینکه "تکنولوژی ANG بر اساس خصوصیت نانوکربنها در جذب متان است"، گفت: این تکنولوژی در سال 2016 در جهان تجاری شده و شرکتهایی از امریکا و ژاپن نمونههای تجاری خودروهایی با مخزن ANG را تولید کردند.
وی افزود: خصوصیت ANG تکنولوژی ذخیره سازی و مخزن است و به ما اجازه میدهد همان میزان گازی که در مخازن CNG ذخیره می کنیم را به جای فشار 220 بار، با فشار 35 بار ذخیره کنیم.
مدیر طرح CNG شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران از ایمنی بالای مخازن ANG خبر داد و گفت: این مخازن نانو کربن و ضد انفجار است؛ هم بدنه سبکتری نسبت به مخازن CNG دارد و هم ایمنی آن به مراتب بالاتر است.
وی ادامه داد: در پُر کردن این مخازن از انرژی کمتری استفاده میشود به طوری که مصرف برق جایگاههای عرضه سوخت گاز، به یک دهم در مقایسه با سوخت CNG میرسد.
قاسمی دهچشمه با اشاره به بازدید اخیر معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از ظرفیت خودروسازها اظهار داشت: معاون وزیر نفت از خودروسازها خواسته است تا ظرفیت وصل شدن خودروها با مخازن ANG به گازشهری را پیادهسازی کنند که اگر چنین طرحی در صنعت کمپرسورهای کوچک به نتیجه برسد، مردم میتوانند در خانههای خود اقدام به سوختگیری خودرو کنند.
وی افزود: اگر چنین طرحی پس از گذر از بررسی ها و پژوهشها در صنعت خودروسازی کشور قابلیت اجرا پیدا نکرد، ما طرحی داریم که بتوانیم جایگاههای سوختگیری به صورت دستگاههای ATM بر سر هر خیابان و یا کوچه برای خودروهایی با مخازن ANG ایجاد کنیم.
مدیر طرح CNG شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران تصریح کرد: خودروسازهای ایرانی قول دادهاند که اولین خودرو ساخت داخل با مخزن ANG را تا پایان سال جاری ارائه کنند.
قاسمی دهچشمه با بیان اینکه "ایران در علم نانو جزو 5 کشور اول جهان است"، گفت: در زمینه ANG، این دانش تبدیل به تکنولوژی شده و اکنون در مرحله اجرای پایلوت است اما هنوز به تکنولوژی صنعتی و تولید انبوه نرسیدهایم که در این زمینه ورود کردهایم.
وی ادامه داد: در این خصوص قراردادی پژوهشی بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران منعقد شده که دستیابی به این دانش و ارزانسازی تجاری تکنولوژی کسب شده را هدفگذاری کردهایم.
مدیر طرح CNG شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران هزینههای سوخت گیری در مخازن ANG را برابر هزینههای CNG دانست و گفت: به این دانش وطنی بسیار امیدوارم؛ اگر کارخانههای خودروسازی همت کنند، پیش بینی من این است که همه خودروها از مخازن ANG استقبال میکنند.