کدام ارگان در خسارات سیل اخیر مقصر است؟

کدخبر: ۲۷۸۰۹۰
اقتصاد نیوز: بسیاری از کارشناسان بر این باورند که تعلل دستگاه‌های مسئول در سال‌های اخیر که با خشکسالی روبه‌رو بودیم، در حادثه سیل اخیر بی‌تأثیر نبوده است.

به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، وقوع سیل و بارندگی‌های شدید ناشی از پدیده تغییر اقلیم طی هفته‌های اخیر در ۱۹ استان کشور خسارت قابل توجهی به مناطق مسکونی، بخش کشاورزی، زیر بخش‌ها و تاسیسات آب و خاک، امور زیر بنایی، شبکه آبیاری زهکشی، دام و طیور، جاده و راه‌های مواصلاتی و غیره وارد کرده است.

اگرچه بسیاری از کارشناسان بر این باروند که از یک دوره خشکسالی شدید دچار ترسالی شدیم، اما از دستگاه‌ها و وزارتخانه‌های مربوطه همچون جهاد کشاورزی، نیرو، راه و شهرسازی و هواشناسی انتظار می‌رفت که با ایجاد آمادگی کامل خسارت مالی و جانی در استان‌های سیل خیز را به حداقل برسانند.

با وجود آنکه وزیر نیرو نسبت به اعلام دیرهنگام یا اظهارنظر بارش‌های نرمال از سوی سازمان هواشناسی در زمان وقوع سیل انتقاداتی دارند، اما مسئولان سازمان هواشناسی معتقدند که هشدار‌های لازم نسبت به وقوع سیل در استان‌های سیل خیز از بهمن ماه گذشته داده شده بود.

براساس اظهارنظر مقامات مسئول ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان خسارت به تاسیسات آبی، ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان خسارت جاده‌ای و ریلی و ۲ هزار میلیارد تومان بخش کشاورزی وارد شده است و در مقابل طی این مدت ۴۰ تالاب کشور از ۴۰ تا ۱۰۰ درصد سیراب شده و ۱۰۰ سد کشور هم از نظر آبی تأمین شده است.

با توجه به آنکه هر یک از کارشناسان اظهارنظر مختلفی مبنی بر کوتاهی دستگاه‌های مسئول در سیل اخیر دارند، از این  رو مستندات سازمان هواشناسی در حال بررسی است که ظرف چند روز آینده گزارش نهایی حاصل از بررسی ها اعلام خواهد شد.

براین اساس مسئولان و وزرای دستگاه‌های مختلف روز گذشته در صحن علنی مجلس حاضر شدند و موضوع سیل و سیلاب‌های اخیر به بحث و بررسی گذاشته شد.

بارش‌های اخیر ناشی از تغییر اقلیم است/ صدور ۱۵۰ اطلاعیه از سوی سازمان هواشناسی

در این میان سحر تاجبخش، رئیس سازمان هواشناسی کل کشور با اشاره به اینکه از ۲۵ اسفند تا ۱۳ فروردین فعالیت ۳ سامانه جوی منجر به سیلاب و رانش زمین شد، اظهار کرد: سامانه اول در روز‌های ۲۶ تا ۲۹ فروردین خسارات بسیاری را در گلستان ایجاد کرد.

وی با اشاره به اینکه بارش‌ها ناشی از تغییر اقلیم جهانی است، افزود: بر اساس اطلاعات آماری، بارش کشور تا پایان فروردین قابل ملاحظه خواهد بود.

تابخش ادامه داد: اطلاعیه و اخطار‌های سازمان هواشناسی روز‌هایی که شرایط جوی کمی نامساعد است، ۷۲ ساعت قبل صادر و ۴۸ ساعت قبل از اخطار صادر می‌شود.

این مقام مسئول گفت: سازمان هواشناسی ۱۵۰ اطلاعیه، ۹۰ اخطاریه به دستگاه‌های اجرایی و ۱۹۵۰ گزارش رادیویی و تلویزیونی در شرایط مخاطره آمیز داشته است.‌ سیلاب اخیر ۷۲ ساعت قبل پیش بینی‌های لازم انجام شده بود.

درسه ماهه اسفند، فروردین و اردیبهشت بارش ها نرمال پیش بینی شده بود

رضا اردکانیان، وزیر نیرو با اشاره به اینکه طی سه هفته گذشته شدت بارش، طول بارش و وسعت بارندگی از علل اصلی طولانی‌ترین و پهناورترین وقوع سیل در کشور به شمار می‌رود، اظهار کرد: میزان بارندگی در ۲ هفته اول فروردین امسال ۵۷ میلی متر شد و این یعنی ۱۹ برابر سال گذشته بارندگی در کشور داشتیم.

وی از رفع مشکل ریزگرد‌ها که کانون آن در داخل کشور بود، خبر داد و گفت: اگرچه موضوع تولید برق هم به موجب این بارش حل شده است، اما باید امکانات و تجهیزات مورد نیاز را فراهم کنیم تا پیش بینی‌ها دقیق‌تر شود به طوریکه با تجهیز سازمان هواشناسی میان پیش بینی و هشدار تفکیکی ایجاد کنیم.

وزیر نیرو با بیان اینکه پیش بینی‌ها توسط سازمان هواشناسی هر سه ماه انجام می‌شود، گفت: بر اساس آخرین پیش بینی که در روز ۲۹ بهمن ماه سال ۹۷ انجام و در شورای عالی آب مطرح شد در سه ماهه اسفند، فروردین و اردیبهشت شرایط از لحاظ بارشی نرمال بوده و حتی تنها در زمان هشدار احتمال وقوع سیل مطرح می‌شود که ما در ۲ روز مدت زمان میان فرصت هشدار تا وقوع سیل اقدامات سریع را انجام دادیم.

حال به سراغ نمایندگان مجلس شورای اسلامی می‌رویم تا از صحت و سقم صدور اطلاعیه‌های سازمان هواشناسی به دستگاه‌ها و وزارتخانه‌های ذی ربط با خبر شویم:

مستندات سازمان هواشناسی در حال بررسی است/کم کاری وزارت جهاد کشاورزی در حادثه سیل اخیر

محمد دامادی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به این سوال که آیا سازمان هواشناسی پیش از وقوع سیل پیش بینی لازم را داشته است، اظهار کرد: با وجود برگزاری جلسات متعدد در کمیته آب و فاضلاب، روز گذشته جلسه‌ای در کمیسیون عمران برگزار شد تا اظهارنظر وزارت نیرو و هواشناسی بررسی شود.

وی افزود: سازمان هواشناسی مستنداتی ارائه داده است که هشدار‌های لازم در استان‌های دارای بارش بیش از نرمال به موقع اعلام شده است که هم اکنون این مستندات در حال بررسی است و ظرف چند روز آینده کمیته آب و فاضلاب نظر نهایی خود را به کمیته عمران اعلام می‌کند.

به گفته دامادی، با توجه به آنکه سازمان هواشناسی مستندات و دلایلی را در برابر اظهارات وزارت نیرو ارائه کرده است، از این رو تا بررسی نهایی نمی‌توان گفت که مقصر اصلی سیل اخیر سازمان هواشناسی بوده است.

عضو کمیسیون عمران ادامه داد: با توجه به آنکه اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوان داری و جلوگیری از تجاوز به حریم رودخانه‌ها در مدیریت سیل تأثیر گذار است، از این رو کم کاری وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو در حادثه سیل اخیر بی تأثیر نبوده است.

وی در پایان با اشاره به اینکه وقوع سیل در تمامی کشور‌ها اتفاق می‌افتد، تصریح کرد: با توجه به اقدامات سایر کشور‌ها در برابر مدیریت وقوع سیل باید بپذیریم که دستگاه‌های ذی ربط در این زمینه طی سال‌های اخیر که با خشکسالی روبه‌رو بودیم، تعلل کردند.

ضعف در هماهنگی سازمان هواشناسی با وزارت نیرو/ سهل انگاری وزارت جهاد کشاورزی در حریم بستر رودخانه ها

عباس پاپی زاده، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در جریان بررسی موضوع سیل‌های اخیر اظهار کرد: در پیش بینی هواشناسی تا اعلام هشدار هواشناسی، تعیین وضعیت سد و هخوانی و هماهنگی با پیش‌بینی هواشناسی باید تصمیم گیری به هم پیوسته‌ای میان وزارت نیرو با سازمان هواشناسی صورت گیرد، چرا که هماهنگی و اتخاذ تصمیم‌ دو دستگاه با یکدیگر بهترین اقدام برای مدیریت سیلاب به شمار می‌رود.

وی افزود: طی سال‌های اخیر هماهنگی لازم میان وزارت نیرو با سازمان هواشناسی به درستی انجام نشده است که در نهایت همین موضوع آسیب جدی را به همراه داشته است.

پاپی زاده ادامه داد: هم اکنون تحقیق و تفحص نسبت به اظهارات وزیر نیرو و سازمان هواشناسی در حال انجام است تا مقصر اصلی و دستگاه‌های کم کار در حادثه سیل اخیر شناسایی شود.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی در حادثه سیل اخیر مقصر بوده است، بیان کرد: با توجه به آنکه وزارت جهاد کشاورزی به صورت مشخص حریم بستر رودخانه‌ها را مشخص نکرده است، از این رو در سیل اخیر خسارت قابل توجهی از این ناحیه به کشور وارد شد.

وی بخشی از خسارت سیل اخیر را ناشی از سهل انگاری و بی توجهی وزارت جهاد کشاورزی به تجاوز در مورد حریم و بستر رودخانه‌ها دانست و گفت: در یک اقدام به هم پیوسته امیدواریم که وزارت جهاد کشاورزی طبق موازینی که وزارت نیرو اعلام می‌کند حریم بستر رودخانه‌ها را رعایت کند، ضمن آنکه سازمان هواشناسی و وزارت نیرو در خصوص تصمیم گیری و نحوه مدیریت سد‌ها باید مورد رصد و پایش قرار گیرند.

به گفته پاپی زاده، با توجه به آنکه بخشی از خسارت سیل اخیر ناشی از تجاوز به حریم رودخانه‌ها بوده است، از این رو وزارت جهاد کشاورزی، بنیاد مسکن و شهرداری باید نسبت به مجوز احداث در بستر رودخانه‌ها جوابگو باشند.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در پایان تصریح کرد: در سازمان هواشناسی همانند شرکت‌های هواپیمایی باید سیستم شناسایی مخاطره آمیز شناسایی شود تا نشان دهد که در چه مراحلی چه کسانی اطلاعات درست تهیه نکردند یا در صورت تهیه اطلاعات درست اقدامی برحسب آن توسط وزارتخانه‌های ذی ربط صورت نگرفته است.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید