سال گذشته میلادی ایران 8 میلیارد دلار ماده معدنی عبرنفتی صادر کرد
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از ایسنا، دکتر محسن همتی چگینی در همایش نقش معدن در رونق تولید بیان کرد: در سال ۲۰۱۸ میلادی بیشترین صادرات ماده معدنی غیرنفتی با ۶۶۳ میلیون تن مربوط به استرالیا بوده و جایگاه دوم نیز با ۶۴۰ میلیون تن در اختیار چین است و در این راستا ایران ۵۰ میلیون تن صادرات ماده معدنی غیرنفتی داشته است.
وی تصریح کرد: این حجم و تناژ صادراتی از نظر ارزش دلاری برای استرالیا ۷۷ میلیارد دلار، برای چین ۱۷۷ میلیارد دلار و برای ایران ۸ میلیارد دلار بوده است.
همتیچگینی ارزش هر تن صادرات ماده معدنی غیرنفتی را به صورت میانگین در جهان حدود ۲۰۰ دلار دانست و افزود: با وجود آنکه استرالیا بیشترین تناژ و میزان صادرات ماده معدنی غیرنفتی را در سال ۲۰۱۸ داشته، اما بیشترین ارزش هر تن صادرات با ۵۶۳ دلار و ۴۳۷ دلار به ترتیب مربوط به کانادا و روسیه است و ارزش هر تن صادرات ماده معدنی غیرنفتی توسط ایران نیز ۱۶۰ دلار بوده است.
وی بیان کرد: برخی از کشورها تناژ صادراتی بالایی دارند، اما ارزش صادرات آنها کمتر است چراکه این کشورها بیشتر ماده معدنی سوختنی صادر میکنند، ولی در نقطه مقابل برخی از کشورها تناژ کمتر، اما ارزش صادراتی بالایی دارند چراکه ماده معدنی گرانبها مانند طلا و نقره صادر میکنند و اگر ایران نیز در بین کشورهای دسته دوم قرار گیرد مسلماً میتواند با صادرات کمتر از لحاظ تناژ و حجم، ارزش صادرات خود افزایش دهد و این امر به لحاظ وجود انواع مواد معدنی گرانبها در کشور میسر و ممکن است.
این استادیار گروه مهندسی معدن دانشگاه صنعتی اراک با اشاره به ارزش ذخایر معدنی ثبت شده کشورها گفت: کل ارزش ذخایر معدنی ثبت شده چین ۳ هزار میلیارد دلار است که سالانه ۱۷۷ میلیارد دلار صادرات دارد و ظرف ۱۷ سال آینده این ذخایر تمام و باید مجدد دست به اکتشاف میزند، اما ارزش ذخایر معدنی ایران ۷۷۳ میلیارد دلار است که سالانه ۸ میلیارد دلار صادرات انجام میشود و صادرات کل این ذخایر ۹۶ سال به طول میانجامد درحالی که باید ظرف ۲۰ سال این ذخایر را به فروش میرساندیم.
وی با بیان اینکه نه تنها در فروش و صادرات ماده معدنی غیرنفتی بلکه در اکتشاف نیز وضع کشور خوب نیست، افزود: متراژ حفاری اکتشافی در ایران سالانه ۱۵۰ هزار متر است در حالی که این رقم در استرالیا سالانه ۴ تا ۷ میلیون متر است، همچنین عمق اکتشاف در ایران ۱۰۰ متر است که در دنیا به ۹۰۰ متر رسیده است.
همتی چگینی تصریح کرد: حوزه معدن کشور نیازمند اکتشاف ذخایر جدید معدنی، ساخت کارخانه بیشتر و سرمای گذاری جدید در زیرساختها، پذیرش تکنولوژی جدید و ایجاد بهرهوری در صنایع معدنی موجود از طریق آموزش نیروی کار، بهینهسازی کارکرد و تجهیزات، اجرای سیستم تعمیر و نگهداری پیشگیرانه، استفاده از روشهای مدلسازی و شبیهسازی نرمافزاری معدن و کارخانه معدنی است.