با توجه با بارش های زمستانه در کشور بحران آب رفع شد؟
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از ایسنا، میزان بارندگیهای کشور از ابتدای سال آبی جاری(ابتدای مهرماه) تا ۲۹ بهمن به ۱۵۹ میلیمتر رسیده که این رقم در مقایسه با بارشهای مدت مشابه سال گذشته کاهش ۱۴ درصدی و در مقایسه با میانگین ۵۱ ساله افزایش ۱۵ درصدی داشته است.
نگاهی به وضعیت بارندگیهای مناطق مختلف ایران نشان میدهد که در این بازه زمانی استانهای گیلان با ۶۴۰.۳ میلیمتر، مازندران با ۳۰۸.۶ میلیمتر جزو پربارشترینها و استانهای اصفهان با ۶۲ میلیمتر و یزد با ۴۴.۹ میلیمتر کمبارشترین استانهای کشور بودهاند.
۲۳ استان منتظر باران
از سوی دیگر بارندگیهای کمسابقه سال گذشته موجب شده است که در حال حاضر ۲۳ استان کشور بارشهای کمتری را نسبت به مدت مشابه پارسال تجربه کنند. در این میان استانهای خراسان شمالی با ۵۵.۵ درصد، لرستان با ۵۳.۳ درصد و چهارمحال و بختیاری نیز با ۵۲ درصد در مقایسه با سال آبی گذشته تا ۲۹ بهمن ۹۸ به ترتیب سه استان کمبارش کشور بودهاند.
در این مدت استانهای سیستان و بلوچستان با ۳۰۱.۷ درصد، هرمزگان با ۱۶۷.۵ درصد و کرمان با ۹۸.۵ درصد، پربارشترین استانهای کشور در مقایسه با سال آبی گذشته بوده همچنین استان هرمزگان از لحاظ مقایسه میانگین بارش، سال آبی بسیار خوبی را تجربه میکند و از ابتدای سال آبی جاری ۲۸۲.۵ میلیمتر بارش را تجربه کرده، در حالیکه سال گذشته در همین مدت ۱۰۵.۶ میلیمتر بارندگی داشته است.
وضعیت منابع آبی در ۱۰ استان مثبت و در هشت استان منفی است
در اینباره قاسم تقیزاده خامسی - معاون امور آب و آبفای وزیر نیرو - به ایسنا گفت: در حال حاضر وضعیت منابع آبی در ۱۰ استان مثبت و در هشت استان منفی است، اما با این وجود پیشبینی میکنیم که در فصل تابستان بتوانیم شرایط آبی نرمالی را داشته باشیم.
وی در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر اینکه با توجه به بارش برف در زمستان امسال آیا باز هم در فصل تابستان با بحران آب روبهرو خواهیم بود، اظهار کرد: امیدواری ما این است که با این حجم برف وضعیت نرمال باشد، اما باید گفت قبل از اینکه برفهای اخیر نیز ببارد، در ۲۰ استان کشور بین پنج تا ۵۰ درصد کسری آب نسبت به سال قبل داشتهایم.
وی ادامه داد: میزان بارندگیها بین پنج تا ۵۰ درصد منفی بود و این بارندگی در برخی نقاط همچون آذربایجان غربی به منفی ۴۲ درصد نیز رسیده بود که بارندگیهای اخیر توانست شرایط را بهبود بخشد، اما با این وجود همچنان در برخی نقاط با بحران مواجه هستیم.
معاون امور آب و آبفای وزیر نیرو با اشاره به وضعیت سدهای کشور اظهار کرد: بارندگیهای اخیر به صورت برف بوده و تا این بارندگیها تبدیل به سیلاب شود، زمان بیشتری نسبت به باران خواهد برد و به همین دلیل کنترل برف راحتتر از باران است و برای فصل تابستان نیز به دلیل ماندگاری بیشتر برف و توزیع تدریجی آن به مخازن، وضعیت منابع آبی در زمان پیک بهبود مییابد.
افزایش ۲۰ میلیون متر مکعب حجم مخازن سدهای تهران
تقیزاده خامسی با تاکید بر اینکه حدود ۵۴ درصد از سدهای کشور پر هستند، گفت: به منظور مدیریت سیلاب مابقی حجم سدها را خالی نگه داشتهایم تا در زمان وقوع باران بتوانیم مدیریت سیلاب داشته باشیم.
اما در خصوص وضعیت منابع آبی استان تهران نیز سیدحسن رضوی - مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران - گفت: حجم مخازن سدهای استان تهران در مقایسه با سال گذشته ۲۰ میلیون متر مکعب افزایش را نشان میدهد.
وی با بیان اینکه حجم مخزن سدهای استان تهران در حدود ۲ میلیارد متر مکعب گنجایش دارد، تصریح کرد: در شرایط فعلی حدود ۶۰۰ میلیون متر مکعب حجم مفید سدهای استان تهران است که نسبت به سال قبل از نظر حجم مخزن شاهد افزایش حدود ۲۰ میلیون متر مکعب آب هستیم که با این شرایط، در صورت بروز سیلابهای احتمالی امکان کنترل و مدیریت آن را خواهیم داشت.
مصرف آب تهرانی ها افزایش یافته است
رضوی با بیان اینکه شرایط استان تهران به نحوی است که امیدواریم بتوانیم نیاز مردم را در اسفندماه با صرفهجویی خود شهروندان تامین کنیم، یادآور شد: از هفته قبل مصرف آب در تهران افزایش پیدا کرده است و به عبارتی از مرز ۳ میلیون متر مکعب در روز فراتر رفتهایم و با نزدیک شدن به نوروز این مصرف افزایش بیشتری خواهد داشت و در سالی که پشت سر گذاشتهایم شهروندان تهرانی حدود یک میلیارد متر مکعب آب شرب استفاده کردهاند که بر این اساس در اسفند ماه نیز پیش بینی میشود نیاز به تامین حدود ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب باشد.
وی با تاکید بر اینکه تا ۲۸ بهمن ماه حدود ۵.۲ درصد نسبت به سال قبل افزایش مصرف آب داشتهایم، اظهار کرد: این افزایش را در محاسباتمان حدود ۳ تا ۳.۵ درصد در نظر گرفته بودیم که خوشبختانه با توجه به اینکه بارندگیهای خوبی داشتهایم، مشکل خاصی اتفاق نیفتاد و اگر مردم در این روزهای پایانی سال با رعایت الگوی مصرف با ما همراهی داشته باشند و مصارف خود را در شروع سال جدید کنترل کنند، سال جدید میتواند سالی بدون مشکل برای تامین آب شهروندان باشد.
با توجه به اینکه بیش از ۱۵ سال است که بحران آب در ایران جا خشک کرده نمیتوان انتظار داشت که با یک سال و یا دو سال بهبود وضعیت بارشها شاهد پایان بی آبی ایران باشیم لذا مدیریت مصرف و انجام کارهای کارشناسی و دقیق توسط مشترکان و مسوولان در این بخش بسیار قابل توجه است.