گزارش اقتصادنیوز از بازار طلاوارز پایتخت؛ نزول متوالی دلار تحت‌تأثیر کاهش تقاضا

کدخبر: ۳۳۲۱۳۲
اقتصادنیوز؛ بازار طلا و ارز پایتخت متاثر از کاهش تقاضا روزهای کم‌رمقی را تجربه می‌کند و در هفته‌ای که گذشت قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد با افت نسبتاً محدود در 3 روز متوالی منتهی به آخرین روز کاری هفته، به سمت کف کانال 16 هزار تومانی حرکت کرد.
گزارش اقتصادنیوز از بازار طلاوارز پایتخت؛ نزول متوالی دلار تحت‌تأثیر کاهش تقاضا

به گزارش اقتصادنیوز؛ در آخرین روز کاری هفته، دلار افت دوباره ای را تجربه کرد تا یک گام دیگر به ابتدای کانال 16 هزار تومانی نزدیک تر شود. روز چهارشنبه، شاخص ارزی 80 تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای 16 هزار و 100 تومان رسید. این ارز در روزهای دوشنبه و سه شنبه نیز افت قیمت را تجربه کرده بود و با افت روز چهارشنبه به کف حمایتی خود نزدیک تر شد. پنج شنبه دو هفته پیش بازار چندان روند رسمی نداشت و معاملات بیشتر در پشت خط های تلفن و کانال های اطلاع رسانی در جریان بود. با این حال، در آن مقطع زمانی، این ارز بیشتر در نزدیکی سطح 16 هزار و 500 تومانی معامله می شد و با توجه به این موضوع می توان گفت، در اولین هفته کاری رسمی در سال99 در مجموع افت قیمت را تجربه کرده و حدود 400 تومان از ارزش خود را از دست داده است.

دلیل افت قیمت دلار چه بود؟

به گفته فعالان، مهم ترین عاملی که موجب شد قیمت دلار در هفته گذشته عمدتا روند کاهشی داشته باشد، نبود تقاضای قابل توجه در بازار بود. حتی عده ای عنوان می کردند سطح تقاضا نسبت به همین مقاطع زمانی در سال های قبل نیز پایین آمده بود. علت این موضوع را نیز بیشتر معامله گران به گسترش ویروس کرونا ارتباط می دادند و اعتقاد داشتند مردم عادی برای خرید ارز به بازار نمی آیند و معامله گران بزرگ نیز در شرایط فعلی بیشتر ترجیح می دهند تماشاگر اتفاقات باشند و بی گدار به آب نزنند.

عده ای از بازیگران ارزی نیز عقیده دیگری داشتند. از نظر آن ها سفته بازان در روزهای تعطیل نوروز توانسته بودند کمی قیمت های بازار را دچار هیجان کنند. آنها می دانستند که با شروع به کار رسمی بازار در هفته جاری، بازارساز کمی عرضه خود را افزایش خواهد داد و همین عامل می تواند منجر به عقب نشینی قیمت ها شود. به عبارتی از نگاه این دسته، سفته بازان در هفته اول کاری سال جدید، عقب نشینی استراتژیکی را صورت دادند و با فروش در قیمت ها بالا، خود را برای خرید ارز در قیمت های پایین تر آماده کردند.

البته چنین نگاهی مورد قبول آن دسته از معامله گران نیست که معتقدند کاهش تقاضا، شانس تحریک قیمت ها را کاهش داده است. افرادی که به عامل کاهش تقاضا اشاره می کنند، باور دارند در شرایط فعلی جدا از تقاضای نقدی، تقاضای حواله ای نیز به آن صورت وجود ندارد. در واقع با سخت شدن مبادلات تجاری، کمتر تقاضای حواله ای به بازار فشار وارد می کند.

تنها عاملی که از نگاه این عده می تواند در حال حاضر قیمت ها را افزایشی کند، ورود تقاضای احتیاطی به بازار است. البته به نظر می رسد، این نوع تقاضا تا حدی در اسفند سال 98 وارد بازار شد و اثری در روند قیمتی بازار در سال جدید نداشته است.

بازار به صورت جدی فعالیت خود را آغاز نکرده است

 گروهی از معامله گران معتقدند که بازار هنوز در سال 99 فعالیت خود را به آن صورت آغاز نکرده است که بتوان ارزیابی دقیقی از روند قیمت ها داشت. صرافی های زیادی کرکره های خود را بالا نکشیده اند و در بازار فعالیتی ندارند. پاساژهای تجاری تعطیل بودند و طبیعتا صرافی های که در درون این پاساژها قرار داشتند، بسته بودند. با این حال، میزان فعالیت بازار بیشتر از دو هفته ابتدایی فروردین بود. این گونه به نظر می رسد که هر چقدر به جلوتر حرکت کنیم، می توان روند قیمت ها را بیشتر مورد سنجش قرار داد. این مساله از آن جا حساس تر می شود که در اولین روز هفته جاری، بازار در گیر و دار مرز مهم 16 هزار تومانی قرار می گیرد. بسیاری از معامله گران فنی باور دارند تا زمانی که دلار بالای این مرز قرار دارد، شانس حرکت افزایشی زیادی برای آن وجود خواهد داشت. در صورتی که مرز 16 هزارتومانی شکسته شود و قیمت از محدوده 15 هزار و 800 تومانی نیز عقب نشینی کند، می توان گفت که دلار به طور موقت از مدار افزایشی خارج شده است. در واقع در شرایط کنونی بازار برای معامله گران فنی به نقطه حساسی رسیده است.

یکی از عواملی که انتظار فعالان برای معاملات روز شنبه را می تواند تحت تاثیر قرار دهد، نرخ حواله درهم است. در این میان، تحولات بازار سهام نیز به دقت مورد رصد معامله گران ارزی قرار می گیرد. برخی از این معامله گران باور دارند تا زمانی که شاخص کل بورس در حال تقویت باشد، نمی توان انتظار افزایش های غیر منتظره در بازار ارز را داشت.

توافق نفتی و بازار ارز

برخی فعالان باور دارند با توافق جدید نفتی یکی از ریسک های پیش روی بازار ارز می تواند کمرنگ تر شود. افزایش تولید نفت در هفته های گذشته و کاهش تقاضای ناشی از گسترش ویروس کرونا، منجر به کاهش شدید ارزش طلای سیاه  شده بود. با این حال، کشورهای بزرگ نفتی در تازه ترین اقدام تصمیم گرفتند تولید روزانه را کاهش دهند و همین عامل می تواند به تقویت قیمت نفت کمک کنند. پرواضح است که اگر قیمت نفت افزایش پیدا کند، کمی ریسک های ارزی داخلی نیز کاهش پیدا می کند. با این حال، در شرایطی که ویروس کرونا اقتصاد جهان را تا حد زیادی زمینگیر کرده است، معامله گران انتظار رشدهای غیرمنتظره برای طلای سیاه را ندارند. البته نوسانات در تمامی بازارها در یک ماه اخیر به اندازه ای بالا بوده است که طبیعتا رفتار احتیاطی تری را بازیگران باتجربه بازارها در پیش خواهند گرفت. معامله گران بازار داخلی نیز از چنین وضعیتی مستثنی نیستند.

در واقع، معامله گران ارزی فردوسی و سبزه میدان در شرایط کنونی هم وضعیت بازارهای دیگر را به دقت رصد می کنند و هم شرایط عرضه و تقاضای داخلی را. آن ها به نظر می رسد در روزهای اخیر احتیاط پیشه کرده اند، ولی با مشخص تر شدن اوضاع، موقعیت خرید یا فروش ان ها نیز اشکارتر خواهد شد.

دو هدف بازارساز در سال جدید

بازارساز نیز در روزهای ابتدایی سال جدید سعی کرده است از یک سو نرخ های  خود را به قیمت بازار نزدیک کند و از سوی دیگر یک روند کاهشی ملایم را نیز در پیش بگیرد. در اولین روز کاری هفته در سال جدید، صرافی ملی نرخ فروش هر دلار آمریکایی را ۱۵ هزار و ۹۰۰ تومان ثبت کرد که افزایشی هزار تومانی(معادل ۷/ ۶ درصد) نسبت به آخرین قیمت این صرافی در سال گذشته داشت. صرافی ملی با این اقدام توانست فاصله قیمتی خود با قیمت های بازار را کاهش دهد و در ادامه هفته نیز قیمت را به آرامی عقب برد و در نهایت در آخرین روز هفته روی عدد 15 هزار و 600 تومانی قرار داد. هم زمان با افت قیمت دلار در این صرافی، از ارزش دلار در بازار آزاد نیز کاسته شد. به این ترتیب، می توان گفت صرافی ها در گام اول قیمت خود را به بازار نزدیک کردند و در گام دوم با پایین اوردن تدریجی قیمت ها، توانستند نرخ های بازار آزاد را از خود متاثر کنند.

هم چنین در سامانه نیما در آخرین قیمتهای بارگزاری شده، شیب رشد قیمت یورو و دلار بالا رفته است. باید دید این روند در روز شنبه نیز ادامه پیدا می کند و بازارساز به دنبال کاهش فاصله این قیمت ها با بازار آزاد است یا قیمت یورو و دلار در این سامانه نزولی خواهد شد.

سکه به امید طلای جهانی

در هفته ای که دلار عمدتا روند کاهشی داشت، سکه تمام بهار آزادی با توجه به افزایش بهای طلای جهانی توانست تا حدی در برابر ریزش قیمت ها مقاومت کند. سکه که در ابتدای هفته در محدوده 6 میلیون و 380 هزار تومانی قرار داشت، روز چهارشنبه در محدوده 6 میلیون و 400 هزار تومانی به کار خود پایان داد. قیمت روز چهارشنبه 50 هزار تومان کمتر از روز سه شنبه بود، ولی حداقل نسبت به ابتدای هفته روند افزایشی را نشان می داد. به نظر می رسد سکه با اهرم امید به افزایش بیشتر طلای جهانی توانسته است در برابر افت قیمت دلار مقاومت کند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید