وضعیت بازارهای جهانی نفت پس از "توافق تاریخی" اوپک پلاس

کدخبر: ۳۳۲۶۰۱
اقتصادنیوز: اوپک پلاس در راستای کاهش تولید نفت به "توافق تاریخی" دست یافت. علت این تصمیم تاریخی سقوط بهای نفت در بازارهای جهانی است. آیا تصمیم اعلام‌شده از سوی کشورهای عضو اوپک پلاس می‌تواند ثبات را به بازار جهانی نفت بازگرداند؟
وضعیت بازارهای جهانی نفت پس از "توافق تاریخی" اوپک پلاس

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دویچه وله، به‌رغم اختلاف نظر کشورهای عضو اوپک پلاس بر سر کاهش تولید نفت و به خصوص به‌رغم مخالفت اولیه مکزیک با این اقدام، کشورهای تولیدکننده نفت در تصمیمی تاریخی بر سر کاهش بی‌سابقه میزان تولید نفت خود به توافق رسیدند.

در جریان کنفرانس ویدیویی کشورهای عضو اوپک و شرکای آن که مجموعا به اوپک پلاس شهرت یافته، تصمیم گرفته شد تولید نفت روزانه به میزان نه میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه کاهش یابد. به این ترتیب، میزان تولید نفت کشورهای اوپک پلاس روزانه بیش از یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون لیتر کاهش خواهد یافت.

علت تن دادن کشورهای عضو به این توافق سقوط بهای نفت خام در بازارهای جهانی است. بهای هر بشکه نفت برنت که در آغاز سال جاری ۶۶ دلار بود در سه ماهه گذشته حتی گاهی به زیر ۲۵ دلار سقوط کرد.

کاهش تولید نفت خام

کشورهای عضو اوپک پلاس در کنفرانس ویدیویی خود تصمیم گرفتند که در واکنش به کاهش بهای نفت خام، تولید نفت خود را در دو ماه مه و ژوئن به میزان حدود ۱۰ میلیون بشکه کاهش دهند.

روسیو ناله، وزیر انرژی مکزیک که از مخالفان جدی کاهش تولید نفت بود، پس از کنفرانس یادشده اعلام کرد که این کشور نیز از سیاست عمومی ناظر بر کاهش تولید پیروی خواهد کرد.

در اثر شیوع بیماری کرونا میزان تقاضا برای نفت خام به شدت کاهش یافته بود. میزان تقاضا برای نفت خام در حالت عادی حدود ۱۰۰ میلیون بشکه در روز پیش‌بینی شده بود. حال آنکه میزان تقاضا برای نفت در بازارهای انرژی ظرف ماه‌های گذشته حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد کاهش یافته است.

کشورهای عضو اوپک پلاس اعلام کرده‌اند که سیاست کاهش تولید نفت زمانی می‌تواند تاثیرگذار باشد که سایر کشورهای تولیدکننده، از جمله آمریکا و کانادا نیز از میزان تولید نفت خود بکاهند. پیش‌بینی می‌شود که آمریکا و کانادا نیز روزانه پنج میلیون بشکه از تولید نفت خود کم کنند.

درخواست ترامپ از عربستان و روسیه

هفته گذشته دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از عربستان و روسیه درخواست کرده بود تا با کاهش تولید نفت، به بازارهای جهانی ثبات ببخشند. این در حالی است که روسیه و عربستان و به‌ویژه ایران بر همراهی الزامی دیگر کشورهای تولیدکننده نفت اصرار داشتند.

بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران با ارسال نامه‌ای برای ریاست اوپک بر کاهش تولید همه کشورهای نفت جهان از جمله آمریکا و کانادا تاکید کرده بود.

53103647_401

کشورهای اوپک پلاس در عین حال اعلام کرده‌اند که کاهش تولید نفت کشورهای زیرمجموعه این گروه در شش‌ماهه دوم سال جاری نیز به میزان هشت میلیون بشکه در روز ادامه خواهد یافت.

باید یادآور شد که با احتساب کاهش ده میلیون بشکه‌ای کشورهای اوپک پلاس و پنج میلیون بشکه کاهش احتمالی آمریکا و کانادا، احتمال بازگشت بهای نفت به دوره پیش از شیوع کرونا بعید به نظر می‌رسد. در حال حاضر تقاضا برای نفت خام در بازارهای جهانی با کاهشی بیش از ۳۰ میلیون بشکه در روز روبرو است.

تاثیر اولیه تصمیم کشورهای اوپک پلاس بر بهای نفت خام رضایت بخش نبوده است. بهای نفت برنت در واکنش به این تصمیم از افزایشی چهار درصدی برخوردار بود و به بیش از ۳۲ دلار برای هر بشکه رسید. بهای نفت وست تگزاس اینترمدیت نیز حدود پنج درصد افزایش یافته و به حدود ۲۴ دلار رسید.

این در حالی است که بهای میانگین نفت اوپک ثابت ماند. بهای نفت اوپک روز دوشنبه ۲۵ فروردین (۱۳ آوریل) کمی بیش از ۲۱ دلار برای هر بشکه اعلام شده است.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • گزارش «اقتصادنیوز» از معاملات بازار سهام

      اقتصادنیوز: بازار سرمایه در هفته جاری روند صعودی داشته است؛ باید گفت امروز هم شاخص کل بورس ۳۵ هزار واحد رشد را تجربه…

    کارگزاری مفید