جدول وضعیت بارندگی در حوضه‌های آبریز ایران در سال آبی 99-98

کدخبر: ۳۴۵۶۲۹
اقتصادنیوز : تصویر بارش‌ها در آخرین ماه بهار امسال از افت ۸ درصدی بارندگی‌ها نسبت به مدت زمان مشابه سال آبی گذشته حکایت دارد. البته مقایسه میانگین ۲۷۲ روزه سال آبی جاری (از اول مهرماه تا ۳۱ خرداد) با میانگین ۱۱ ساله و ۵۱ ساله بارندگی‌ها بیانگر رشد ۳۸ و ۲۹ درصدی است.
جدول وضعیت بارندگی در حوضه‌های آبریز ایران در سال آبی 99-98

به گزارش اقتصادنیوزمتولیان وزارت نیرو دلیل اختلاف بارندگی‌ها در میانگین کوتاه‌مدت و بلندمدت را رویش دوباره تغییرات اقلیم و خشکسالی‌ها می‌دانند. جغرافیای بارندگی در استان‌ها هم نشان می‌دهد «هرمزگان» با ثبت ۹/ ۳۷۷ میلی‌متر بارش رکورددار بیشترین بارش و استان «ایلام» در همین بازه زمانی کمترین بارندگی‌ را به ثبت رسانده است.

 

بر این اساس، کارنامه ریزش‌های جوی کشور تا آخرین ماه بهار در سال آبی جاری بررسی شد. ارزیابی میانگین بارش‌ها در ۹ماهه سال آبی ۹۹-۹۸ از افت ۸ درصدی بارندگی‌ها نسبت به مدت‌زمان مشابه سال آبی گذشته حکایت دارد. بررسی میزان بارش‌ها از اول مهر ۹۸ تا ۳۱ خرداد امسال در مقایسه با میانگین ۱۱ ساله (از سال آبی ۸۸-۸۷ تا سال آبی ۹۸-۹۷) و میانگین ۵۱ ساله، رشد محسوس بارندگی‌ها را نشان می‌دهد. طبق داده‌های آماری «دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت مدیریت منابع آب ایران»، بارش‌های ۲۷۲ روز ابتدایی سال آبی جاری نسبت به میانگین ۱۱ ساله، رشد ۳۸ درصدی و نسبت به میانگین ۵۱ ساله رشد ۲۹ درصدی را به ثبت رسانده است. متولیان بخش آب در مورد دلیل «افت بارش‌ها» در ماه آخر بهار نسبت به مدت زمان مشابه سال آبی گذشته در مقابل «رشد بارندگی‌ها» در مقایسه با دوره‌های بلندمدت استدلال‌هایی را مطرح می‌کنند.

قاسم تقی‌زاده خامسی، معاون آب و آبفای وزارت نیرو دلیل اختلاف متوسط بارش‌ها در بازه زمانی کوتاه‌مدت و بلندمدت را تغییرات اقلیم می‌داند. به اعتقاد او «ظهور دوره‌های خشکسالی» در کنار «تغییرات اقلیمی که به تدریج بر ایران سایه انداخته» از جمله مهم‌ترین دلایلی است که می‌توان درخصوص شکاف میانگین بارش‌ها در این دوره‌ها برشمرد.

اما سدها تا پایان خردادماه امسال چه وضعیتی داشته‌اند؟ سیاست‌گذاران نیرو معتقدند مخازن سدها در شرایط خوبی به سر می‌برند اما ارزیابی‌ داده‌های منتشر شده نشان می‌دهد مخازن سدها در مقایسه با سال آبی گذشته افت موجودی را تجربه کرده‌اند. طبق بررسی‌ها، میزان موجودی آب مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری (مهر ۹۸) تا پایان خرداد به ۳۸ میلیارد و ۴۴ میلیون مترمکعب رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته ۴ درصد کاهش داشته است. میزان ورودی آب به سدها در مدت زمان مورد بررسی ۵۰ میلیارد و ۲۶ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته که ۸۱ میلیارد و ۷۹ میلیون مترمکعب ورودی داشت، ۳۹ درصد کاهش را تجربه کرده است. همچنین تا پایان خرداد ۴۰ میلیارد و ۲۷ میلیون مترمکعب آب از سدها خارج شده که نسبت به مدت مشابه پارسال که ۶۱ میلیارد و ۴۵ میلیون مترمکعب بوده ۳۵ درصد کاهش یافته است.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید