اتحاد ترامپ و کرونا علیه سلطه جهانی دلار
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از سی ان ان، در بحبوحه ی بحران همه گیری کرونا در ماه مارس، سرمایه گذاران به سوی پناهگاه امن دلار سوق پیدا کردند. اما اکنون که آمریکا با افزایش شیوع کرونا و اثرات آن بر بهبود اقتصادی دست و پنجه نرم می کند، دلار تضعیف شده است. در حال حاضر، برخی تحلیل گران وال استریت معتقد هستند دلار بیش از این سقوط خواهد کرد. یکی از دلایل این امر، شیوه ی پاسخ دونالد ترامپ به بحران همه گیری و سیاست های انزواطلبانه ی او است.
دلار نماد مهمی از جایگاه جهانی آمریکا است و همچنان به عنوان ارز اصلی در تجارت ها و سرمایه گذاری ها در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین، دلار ارز برتر جهان است و به مقادیر بالایی توسط دولت ها، بانک های مرکزی و سایر موسسات مهم مالی ذخیر و نگهداری می شود. بسیاری از اقتصاددان ها خاطر نشان می کنند که در حال حاضر هیچ جایگزینی برای دلار وجود ندارد.
با این حال، خوش بینی سرمایه گذاران نسبت به چشم انداز دلار کمرنگ تر از گذشته است. افزایش بدهی ها و تعهد ترامپ به اجرای سیاست های "اول آمریکا" بر خطرات افزوده است. نقش کمرنگ آمریکا در صحنه ی جهانی می تواند منجر به تقویت ارزهای دیگر شود. در همین حال، مدیران دارایی مانند بلک راک مشتریان را به سرمایه گذاری در اروپا ترغیب می کنند. این مساله می تواند به ارزش دلار در چند ماه آینده آسیب وارد کند، گرچه تغییر اساسی در ساختار ارزی جهان ده ها سال زمان لازم دارد.
تحلیل گران همچنین به افزایش شمار مبتلایان به ویروس کرونا در آمریکا اشاره می کنند. تاکنون، تعداد موارد تایید شده ی ابتلا به کرونا در آمریکا به 3 میلیون و 400 هزار نفر رسیده است. دست کم 27 ایالت بازگشایی مجدد مشاغل را متوقف کرده اند و در حال اعمال محدودیت های تازه برای مقابله با همه گیری هستند.
همچنین، دولت آمریکا در حال تامین بودجه برای محرک های اقتصادی است. این در حالی است که وزارت خزانه داری آمریکا در این هفته اعلام کرد کسری بودجه ماه ژوئن به 864 میلیارد دلار رسیده است. از طرفی،کاهش نرخ بهره نیز موجب تضعیف دلار شده است.
در همین حال، سرمایه گذاران به طور فزاینده ای جذب یورو می شوند. علیرغم رکود شدید در اروپا، یورو در سال جاری در برابر دلار به میزان 2 درصد رشد یافته است. داده ها نشان می دهد افزایش مجدد همه گیری در آمریکا، بهبود اقتصادی را متوقف کرده است. این در حالی است که فعالیت های اقتصادی در اروپا در حال بهبود هستند.
با این حال، دلایلی برای احتیاط وجود دارد. افت دلار امریکا در موارد بسیاری پیش بینی شده است و اغلب موقتی بوده است. دلار به عنوان ارز منتخب سرمایه گذاران از بسیاری از معاملات جهانی مانند تجارت نفت سود می برد. دلار 62 درصد از ذخایر ارزی جهان را به خود اختصاص داده است و در 88 درصد از معاملات ارزی جهانی مورد استفاده قرار می گیرد. از همین رو، بعید به نظر می رسد که نقش دلار در معاملات جهانی در کوتاه مدت یا میان مدت، تغییر چشمگیری داشته باشد.
جین فولی، سیاست گذار ارشد در رابوبانک به این نکته اشاره کرده است که دلار در مواقعی که چشم انداز جهانی وخیم و مبهم است، تقویت می شود. از همین رو، مشکلات اقتصادی در آمریکا حتی می تواند باعث افزایش تقاضا برای این ارز شود. اما افزایش بدهی های آمریکا، اقتصاد ضعیف و انسجام بیشتر در اروپا با گذشت زمان منجر به تضعیف دلار خواهد شد. طبق اظهارات نامورا، ممکن است دلار تا پنج سال آینده 20 درصد از ارزش خود را از دست بدهد.
این روند ممکن است توسط مسائل ژئوپلیتیکی تشدید شود. براساس اظهارات نمورا، پیروزی ترامپ در انتخابات سال جاری و فشار مداوم عیله جهانی سازی می تواند دلار را تضعیف کند و استفاده از یوان یا رنمینبی را افزایش دهد. تحقیقات نشان می دهد پیروی از سیاست "اول آمریکا" در طولانی مدت به دلار صدمه می زند. زیرا اگر آمریکا امنیت متحدین خود را تامین نکند، تقاضای خارجی برای دلار کاهش می یابد. در نتیجه، تقاضا برای یورو، ین و رنمینبی افزایش خواهد یافت.
همچنین، روسیه و چین در تسویه حساب های نفت خام به طور فزاینده ای از استفاده از دلار خودداری می کنند. از طرفی، پس از خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران، مقامات ارشد اتحادیه اروپا شروع به لابی برای استفاده ی بیشتر از یورو کردند. در عین حال، ظهور ارزهای دیجیتال نیز می تواند تلسط جهانی دلار را از بین ببرد. فیسبوک در حال پیشبرد پروژه ی لیبرا است، و بانک مرکزی چین نسخه ی دیجیتالی رنمینبی را آزمایش می کند.
مترجم: گیسو جعفری