ثبت بزرگترین رشد نقطهای پول ایران در دهه 90 در سال 99+نمودار
. به گزارش اقتصادنیوزدر خرداد ماه سال جاری، رشد پول به رقم ۶۱ درصدی رسیده که این رقم در دهه ۹۰ بیسابقه بوده است. همچنین مطابق بررسیها در هر روز از سال جاری، ۲ هزار میلیارد تومان به نقدینگی اقتصاد اضافه شده که بهطور متوسط ۸۰۰ میلیارد تومان از آن سهم پول بوده است. بالا رفتن سهم پول از نقدینگی میتواند شرایط را برای بازگشت روند صعودی تورم مهیا سازد.
۱۹ درصد از کل نقدینگی به شکل «پول» در اقتصاد وجود دارد. این رقم بیشترین سطح از اسفند سال ۹۲ بوده است. به بیان دیگر، در ۶ سال و ۳ ماه اخیر همواره سهم پول از نقدینگی کمتر از ۱۹ درصد بوده است. اما این موضوع به چه معنی است؟ بالا بودن سهم پول از نقدینگی چند نکته را نشان میدهد. نخست اینکه افزایش سهم پول به نقدینگی باعث میشود قدرت تورمزایی آن بیشتر شود. در حقیقت، این آمار نشان میدهد که سپردههای جاری و اسکناس سهم بیشتری از سپردههای مدتدار را تشکیل میدهند. در نتیجه قدرت تورم زایی نقدینگی بیشتر از سالهای قبل شده است. یکی از نکاتی که باعث شده سهم پول از نقدینگی افزایش یابد، انتظارات تورمی آینده است. در زمانی که مردم انتظار داشته باشند روند تورم کاهشی و وضعیت در آینده بهتر شود، سعی میکنند که منابع خود را در قالب سپردههای بلندمدت در بانکها ذخیره کنند، در این شرایط پایین ماندن نرخ سود بانکی، باعث میشود که بازدهی واقعی سپردههای بانکی مثبت شود. در نتیجه بخش قابلتوجهی از نقدینگی تبدیل به شبه پول میشود که اثر تورمی در اقتصاد دارد. در سالهای ۹۳ تا ۹۶ میانگین سهم پول از نقدینگی ۵/ ۱۲ درصد بود. حال بالاتر رفتن سهم پول از نقدینگی یک هشدار محسوب میشود. نکته قابل توجه این است که در هر روز سالجاری ۲هزار میلیارد تومان به نقدینگی افزوده شده که ۸۰۰ میلیارد تومان آن در قالب پول بوده است.
مفهوم پول و شبه پول در نقدینگی
نقدینگی، از دو جزء اصلی پول و شبه پول تشکیل میشود. پول معادل سپردههای جاری و اسکناس در یک اقتصاد است. اما شبه پول معادل سپردههای مدت دار تعریف میشود. اگر سهم قابلتوجهی از نقدینگی در قالب شبهپول ذخیره شود، این موضوع نشان میدهد که اثر تورمزایی نقدینگی قابل توجه نیست. به طور کلی، در سالهای ۹۳ تا ۹۶ رشد نقدینگی در سطح ۲۰ تا ۳۰ درصد در جریان بود، اما نرخ تورم حتی به زیر ۱۰ درصد نیز کاهش یافت. در نتیجه جریان نقدینگی با نرخ تورم فاصله گرفته بود، اما تغییر انتظارات تورمی پس از سال ۹۶ باعث شد که سهم اجزای پول و شبه پول نیز بیشتر به نفع تورم چرخش کند. آخرین آمارهای پولی و بانکی در خردادماه نشان میدهد که رقم کل نقدینگی به ۲۶۵۷ هزار میلیارد تومان رسیده است. به طور کلی نسبت به انتهای سال قبل ۱۸۵ هزار میلیارد تومان به نقدینگی افزوده شده است. به بیان دیگر، در هر روز ۲ هزار میلیارد تومان به حجم نقدینگی اضافه میشود. از این رقم ۷۴ هزار میلیارد تومان به شکل پول اضافه میشود. به بیان دیگر، در بهار سالجاری روزی ۸۰۰ میلیارد تومان در قالب پول به نقدینگی افزوده میشود. یکی از کارهایی که سیاستگذار در هفتههای گذشته انجام داده، بالا بردن نرخ سود سپرده بانکی به ۱۶ درصد برای سپردههای یکساله و ۱۸ درصد برای سپردههای دو ساله است. این سیاست میتواند به نوعی علامتدهی برای توقف این روند باشد. اگرچه که در حال حاضر نرخ تورم نقطه به نقطه حدود ۹/ ۲۶ درصد است و در حقیقت، بازدهی واقعی سپردههای بانکی منفی است. اما تداوم این رویکرد در نرخ سود بانکی باعث میشود که تعادل به سطح نقدینگی بازگردد.
رشد ۶۱ درصدی پول
بر اساس آمارهای بانک مرکزی در بهار سالجاری، میزان پول تا پایان سالجاری به رقم ۵۰۲ هزار میلیارد تومان رسیده است. از سوی دیگر، میزان شبه پول نیز به رقم ۲۱۵۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. این دو رقم ترکیب نقدینگی تا پایان بهار را مشخص کردهاند. بررسیها نشان میدهد که نسبت به خردادماه سال قبل ۵/ ۶۱ درصد به میزان پول افزوده شده است. این رقم در دهه ۹۰ بیسابقه بوده است. همچنین رشد پول در سه ماه نخست سالجاری به ۵/ ۱۷ درصد رسیده است که رقم قابلتوجهی محسوب میشود، زیرا در مدت مشابه سال قبل رشد پول معادل ۹درصد بوده است. بنابراین آمارها نشان از طغیان پول در بهار سالجاری دارد. از سوی دیگر شبه پول روند آماری را ثبت کرده است. میزان رشد شبه پول نسبت به سال قبل ۱/ ۲۹ درصد بوده است، از سوی دیگر، آمارها نشان میدهد که ۴/ ۵ درصد به رشد شبه پول در سالجاری افزوده شده است. این رقم در مدت مشابه سال قبل ۵/ ۴ درصد بوده است.
دو راهی سیاستگذار
آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد که تا پایان خردادماه سالجاری رشد نقدینگی به رقم ۲/ ۳۴ درصد رسیده است. این رقم بیشترین سطح در سالهای اخیر است. کارشناسان معتقدند که افزایش حجم بالای نقدینگی باعث خواهد شد در زمانی که رشد اقتصادی کاهشی است، اثر آن بر افزایش سطح عمومی قیمتها تخلیه شود. بررسیها نشان میدهد که طی دو سال اخیر حدود هزار هزار میلیارد تومان به نقدینگی افزوده شده است. از سوی دیگر، رشد اقتصادی نیز در سالهای اخیر منفی بوده و حجم اقتصاد بیش از ۱۱ درصد کوچکتر شده است. در حالی که تولید روند کاهشی داشته، نقدینگی با شدتی بالا و فزاینده افزایش داشته است. بنابراین یک نامعادله در اقتصاد کشور به وجود آمده که تنها با افزایش قابل توجه سطح عمومی قیمتها به تعادل میرسد. به گفته کارشناسان، وقتی نقدینگی جدید وارد اقتصاد میشود در حالیکه هنوز سطح قیمتها افزایش متناسب پیدا نکرده است، این میزان نقدینگی جدید به شکل افزایش قدرت خرید جدید ظاهر میشود. این قدرت خرید میتواند یا در مبادلات کالا و خدمات بهکار گرفته شود یا در فعالیتهای سوداگرانه. اگر اقتصاد در شرایط رکودی باشد (مانند شرایط دو سال اخیر اقتصاد ما)، حجم نقدینگی جدید، برای دستیابی به بازده بیشتر، در بازار دارایی فعال میشود. این داراییها میتوانند سهام، ارز، طلا، مسکن و کالاهای بادوام مانند خودرو و لوازم خانگی باشند. مهم این نیست که نقدینگی به کدام بازار نرود و به کدام بازار برود؛ چراکه در نهایت به تورم تبدیل خواهد شد. حال سیاستگذار در یک دو راهی قرار گرفته است. موضوع نخست این است که میزان تولید را در یک بازه کوتاه مدت افزایش دهد تا این نقدینگی از ظرفیت تولید استفاده کند. این راهکار با توجه به شیوع بیماری کرونا و تحریمهای اقتصادی امکانپذیر نیست. راهکار دوم نیز این است که با ابزارهای پولی بتواند انتظارات تورمی را هدایت کند. به بیان دیگر، سیاستگذار باید بتواند با بهرهگیری از سیاستهای پولی شرایطی مانند سالهای ۹۳ تا ۹۶ در متغیرهای پولی ایجاد کند. کارشناسان کلید ثبات بخشی در اقتصاد را پایدارسازی بدهیهای دولت در میان مدت و کنترل میزان رشد و بهبود وضعیت ترازنامه شبکه بانکی میدانند. از نگاه کارشناسان، در شرایط کنونی نرخ بهره حقیقی نباید آنقدر منفی شود که موجب ایجاد تقاضای فزاینده و قیمتهای غیرمنطقی در بازار ارز و سهام شود و نه آنقدر بالا رود که موجب فشار روی ترازنامه بانکها و افزایش بیرویه بدهیهای دولت شود.