رئیس‌کل بانک‌مرکزی در پست اینستاگرامی مطرح کرد؛

2عامل اصلی رشد قیمت‌ها/ خرید ارزی که دردسرساز شد

کدخبر: ۳۵۲۹۷۳
اقتصادنیوز: عبدالناصر همتی رئیس‌کل بانک مرکزی در حساب اینستاگرامی خود ضمن معرفی دو عامل اصلی رشد قیمت‌ها از اقدامات ناگزیری که تحت فشار تحریم‌ها صورت گرفت و به سیستم پولی و بانکی کشور خسارت وارد کرد، پرده برداشت.
2عامل اصلی رشد قیمت‌ها/ خرید ارزی که دردسرساز شد

به گزارش اقتصادنیوز، عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی امروز در یک پست اینستاگرامی از عزم بانک مرکزی برای نیل به تورم هدف‌گذاری شده و کنترل قیمت‌ها خبر داد نوشت: بانک مرکزی با وجود موانع و محدودیت‌ها همه تلاش خود را برای کنترل رشد متغیرهای پولی و مدیریت نرخ سود، برای کنترل و مهار تورم بکار گرفته است.

همتی با لحنی گلایه‌آمیز قضاوت درباره عملکرد بانک مرکزی را مستلزم در نظر گرفتن شرایط محیطی اقتصاد کلان و شوک‌های وارده به اقتصاد و نیز توجه به ابزارها، اختیارات و میزان استقلال مهم‌ترین نهاد پولی کشور دانست.

دردسرهای خرید ارزی که در دسترس نیست

رئیس‌کل بانک مرکزی در ادامه به اقدام مهمی اشاره کرد که به گفته وی علی‌رغم هشدار کارشناسی این نهاد درباره تبعات آن، اجرایی شده و دردسر فراوانی برای بانک مرکزی به بار آورده است.

نظر همتی درباره کسر کارمزد کارتخوان‌ها از بانک‌ها

عبدالناصر همتی با اشاره به «خرید بخشی از منابع ارزی صندوق توسعه ملی برای جبران کسری بودجه در سال 98» اظهار داشت که بانک مرکزی پیش‌تر درباره آثار احتمالی ناخوشایند این روش هشدار داده، اما بنابر وظیفه قانونی ناگزیر به انجام آن شده است.

به گفته برخی کارشناسان در شرایط تحریمی که بخش بزرگی از منابع ارزی از دسترس نهادهای مالی کشور خارج است، خرید آن از صندوق توسعه ملی به معنای استقراض پولی است که امکان استفاده واقعی از آن و پرداخت هزینه‌ها با آن عملاً وجود ندارد.

کارشناسان بر این باورند که نکته مورد اشاره عبدالناصر همتی این است که در چنین شرایطی بانک مرکزی لاجرم اقدام به چاپ پول بدون پشتوانه کرده و به عبارتی به رشد پایه پولی تن داده است.

در واقع در شرایطی که سیاست بانک مرکزی، جمع‌آوری نقدینگی مازاد است، چنین اقداماتی بانک مرکزی را مجبور می‌کند به چاپ اسکناس (رشد پایه پولی) روی آورد، و به تبع آن به حجم نقدینگی افزوده و مشکل سیاستگذار دوچندان خواهد شد.

روش مناسب برای جبران کسری بودجه

با این وجود همتی از روش‌هایی که در سال جاری دولت برای جمع‌آوری نقدینگی در پیش گرفته تقدیر کرد و اقداماتی چون فروش سهام دولتی و انتشار اوراق بدهی را روش‌های مناسب برای جبران کسری بودجه از طریق نقدینگی جاری در جامعه و بدون فشار بر پایه پولی دانست که در شرایط تداوم فشار حداکثری می‌تواند به تحقق هدف تورمی کمک کند.

عوامل اصلی فشار تورمی

رئیس‌کل بانک مرکزی در پایان نوشت که رشد پایه پولی و افزایش حجم نقدینگی تنها عامل رشد قیمت‌ها نیست.

وی «افزایش انتظارات تورمی متأثر از عوامل غیرپولی» و «عملکرد سایر بازارها» را دیگر عوامل موثر بر فشار تورمی دانست.​

رشد قیمت

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۲ آذر

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید