گزارش نیویورک تایمز و لس آنجلس تایمز از افزایش اختلاف ترامپ و جمهوری خواهان

پایان ماه عسل ترامپ و جمهوری خواهان

کدخبر: ۱۵۵۸۱۶
زمانی که جورج بوش پدر به عنوان کهنه جمهوری خواه آمریکا و جورج بوش پسر از رای دادن به دونالد ترامپ امتناع کردند مشخص شد که اگر چه میلیاردر نیویورکی از حزب جمهوری خواه نامزد شده است ، اما جمهوری خواهان را نمایندگی نمی کند. اکنون در حالی که هنوز بیش از یک ماه به آغاز ریاست جمهوری او باقی مانده، شکاف بین ترامپ و حزب جمهوری خواه بیش از گذشته نمایان شده است.
پایان ماه عسل ترامپ و جمهوری خواهان

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از روزنامه نیویورک تایمز ، اختلاف بین دونالد ترامپ و اعضای برجسته حزب جمهوری خواه در پی اعلام اسامی افراد کابینه او شدت گرفته است. 

به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان به‌رغم اینکه با هم اختلافات زیادی دارند اما بر سر اصول کلی این کشور توافق دارند. از جمله سیاست خارجی که به نظر می‌رسد در دوره ترامپ با یک انقلاب مواجه شود. همین امر ممکن است موجب شود دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان به یک شکل عمل کنند و در کنار یکدیگر قرار بگیرند. جمهوری‌خواهان نیز به این نتیجه رسیده‌اند ترامپ از خطوط قرمز در حال گذر است. کنگره با اکثریت جمهوری‌خواهان قصد دارد تا کابینه ترامپ را زیر نظر بگیرد. حتی مجله پولیتیکو نزدیک به جمهوری‌خواهان نیز از کابینه انتخابی رئیس‌جمهوری منتخب ایراد گرفته و حضور پررنگ ژنرال‌های 4 ستاره را یک خطر بزرگ برای امنیت آمریکا و جهان توصیف کرده است.

در این راستا توماس فریدمن، ستون‌نویس نیویورک‌تایمز نیز از دوره ترامپ با عنوان «دوره بی‌عقلی» یاد می‌کند و می‌نویسد: هر دو حزب به این نتیجه رسیده‌اند که انتخاب ترامپ آمریکا را در مسیر «غفلت و بی‌ملاحظگی» قرار داده است.

روزنامه نیویورک‌تایمز نوشت: یک شکاف اساسی بین رئیس‌جمهوری منتخب و سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا به‌وجود آمده است. شکافی که ناشی از ارزیابی اخیر سیا از عملکرد روسیه در انتخابات آمریکاست. اما مساله این پرونده تنها به افشاگری این سازمان باز نمی‌گردد، بلکه واکنش ترامپ به یکی از نهادهای امنیتی موجب شده است موضوع حساس‌تر از پیش شود. میچ مک‌کانل، رهبر اکثریت جمهوری‌خواهان در سنا با انتقاد از توییت ترامپ، از گزارش سیا دفاع کرد و گفت کسی نباید درخصوص بی‌طرفی سیا شک و شبهه به عمل آورد.

ترامپ درخصوص گزارش سیا دو عملکرد متفاوت داشت. او در ابتدا سعی کرد از یک حقه قدیمی استفاده کند. حقه‌ای که پیش‌تر در طول کارزار انتخاباتی در چندین جا به داد وی رسیده بود. به نوشته مجله فورچون، زمانی که واشنگتن‌پست گزارش سیا را درخصوص عملکرد روسیه و نقش این کشور را در پیروزی ترامپ فاش کرد، ترامپ پیامی در مورد یک برنامه تلویزیونی‌اش به نام «کارآموز» توییت کرد و از کنار این گزارش گذشت.

جمهوری‌خواهان کنگره بر سر دو موضوع با ترامپ اختلاف‌نظر دارند: ابتدا انتخاب یک مدیر نفتی به‌عنوان وزیر امور خارجه این کشور و دیگری نحوه تعامل ترامپ با چین .به نوشته روزنامه لس‌آنجلس‌تایمز، محافظه‌کاران کنگره روز دوشنبه به شدت از نفوذ روسیه در انتخابات آمریکا ابراز نگرانی کردند. به نوشته این روزنامه گزارش سیا موجب شده است تا زودتر از زمان ورود ترامپ به کاخ سفید، جمهوری‌خواهان کنگره با وی درگیر شوند. ترامپ ابتدا قصد داشت تا جنجال اخیر درخصوص هک کارزار انتخاباتی دموکرات‌ها را کار مشترک هیلاری کلینتون و سیا معرفی کند اما در یک توییت دیگر نوشت: «مزخرف است هرکسی که بگوید یا فکر کند که روسیه در پیروزی من در انتخابات نقش داشته است.» اما این توییت روز دوشنبه با پاسخ تند میچ‌مک‌کانل روبه‌رو شد. او با انتقاد از نحوه گفتار ترامپ، از سیا و گزارش آن به شدت دفاع کرد. سایر جمهوری‌خواهان نیز در کنگره از تحقیقات سیا دفاع کردند و لس‌آنجلس‌تایمز در این خصوص اعلام کرد که کلنگ اختلافات رئیس‌جمهوری منتخب و آمریکا به زمین خورد.

جمهوری‌خواهان ارشد و با نفوذ کنگره نگران این هستند که روسیه در امور داخلی آمریکا نقش ایفا کند. انتخاب نفراتی همچون تیلرسون، به‌عنوان وزیر امورخارجه آمریکا که سابقه دوستی زیاد با پوتین دارد، این شائبه را بیش از پیش تقویت کرده است. این مساله زمانی حادتر می‌شود که ترامپ از این موضوع اعلام برائت نمی‌کند و حتی بی‌تفاوت از کنار سابقه دوستی تیلرسون و پوتین می‌گذرد و تنها به گفتن این جمله بسنده می‌کند که وی فردی شایسته و مقتدر است که می‌تواند سکان هدایت امورخارجی آمریکا را به‌دست گیرد. در بیانیه‌ای که ترامپ در مورد نامزد معرفی‌شده خود به سنا منتشر کرده، او را شخصی «با تجربه وسیع و درک عمیق از اوضاع ژئوپلیتیکی جهان» و «انتخابی عالی برای هدایت وزارت‌خارجه» توصیف کرده است. 

جان مک‌کین، سناتور ارشد حزب جمهوری‌خواه، به رویترز گفته بود؛پوتین «مامور [پیشین] کا‌گ‌ب است که قصد دارد امپراتوری روسیه را دوباره بنا کند» و او در مورد تیلرسون و روابط نزدیکش با مسکو نگرانی‌هایی دارد. مارکو روبیو، دیگر سناتور با نفوذجمهوری‌خواه نیز سخنان مشابهی را روز دوشنبه مطرح کرد و وی نیز از نفوذ روسیه در ساختار این کشور ابراز نگرانی کرده است.

به‌نظر می‌رسد مسیر تازه ترامپ، با مسیر کرملین یکی شده است. او پیش‌تر نیز از سیاست‌های خارجی آمریکا انتقاد کرده و گفته بود باید با روسیه در برخی مسیرها همراه شد. از جمله دفاع وی از روسیه در حمله به داعش و نقد دولت باراک اوباما به دلیل حمایت وی از گروه‌های مخالف بشار اسد. او هرچند سعی کرده است از بشار اسد هم انتقاد کند اما گفته است که سیاست وی براندازی و جایگزینی دولت‌ها نیست.

این مسیر تازه که ترامپ از آن دفاع کرده و قرار است تیلرسون نیز فرمان آن را در این جاده به دست بگیرد، مورد خوشایند جمهوری‌خواهان واقع نشده است. روزنامه لس‌آنجلس‌تایمز می‌نویسد: سابقه اختلافات رهبران جمهوری‌خواه با ترامپ تنها به بعد از پیروزی وی برنمی‌گردد، آنها پیش‌تر به دلیل اختلافات شدیدی که با ترامپ داشتند به وی هشدار داده بودند. رهبران جمهوری‌خواه بر این باورند که ترامپ به هیچ‌کدام از ایدئولوژی‌های آنها درخصوص تجارت، امنیت ملی، مالیات و برخی مسائل مهم دیگر اهمیت نمی‌دهد. به‌عنوان مثال، بی‌توجهی ترامپ به ساختار 35 ساله رابطه چین با آمریکا در دوران ترامپ ترک برداشت. در حالی که در این مدت هم روسای‌جمهوری‌خواه و هم دموکرات هیچ‌کدام به دنبال این نبودند تا این ساختار را از بین ببرند یا حتی به آن لطمه بزنند. اما گفت‌وگوی تلفنی ترامپ با رئیس‌جمهوری تایوان موجب شد تا نخستین خدشه، پس از 35 سال به این رابطه وارد شود.

برخی در این رابطه می‌گویند که ماه عسل بین جمهوری‌خواهان و ترامپ به پایان رسیده و باید بیش از پیش منتظر درگیری میان کنگره و کاخ سفید بود.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید