آخرین حمایت جان کری از برجام
به گزارش اقتصادنیوز ، جان کری، وزیر خارجه آمریکا که در مذاکرات هستهای ایران و گروه1+5 نقش اثرگذاری داشت و حتی طی آخرین دور از مذاکرات در وین در تیرماه سال 94 که در نهایت به توافق برجام منجر شد، با اقامت طولانی مدت خود در محل مذاکرات، رکورد حضور مستمر در یک مذاکره بینالمللی توسط یک وزیر خارجه آمریکا را در چهار دهه اخیر شکست.
اکنون که چند روزی بیشتر جان کری عهدهدار این سمت در ایالات متحده آمریکا نیست، در یادداشتی تحت عنوان « یادداشت ترک خدمت » به تشریح فعالیت وزارت خارجه آمریکا طی هشت سال گذشته پرداخته و آنچه را که دستاوردهای مهم در زمینه سیاست خارجی این کشور دانسته تحت عناوین مختلف توصیف کرده است.
او از توافق اتمی با ایران دفاع کرده و اما در عین حال مدعی شده است که فشار بر ایران برای جلوگیری از برنامه موشکی و آنچه او آن را حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر خواندهاست، باید ادامه یابد. وزیر خارجه آمریکا دستیابی به تفاهم هستهای با ایران و مقابله با برخی برنامههای جمهوری اسلامی در خاورمیانه را از دستاوردهای مهم سیاست خارجی دولت باراک اوباما توصیف کرده است.
در فصل مربوط به تقویت امنیت ایالات متحده در این گزارش، بخشی تحت عنوان «اقدامات قابل راستیآزمایی در جلوگیری از دستیابی ایران به اسلحه هستهای» به بررسی برنامه هستهای جمهوری اسلامی، تحولات منجر به حصول برجام و نتایج آن برای ایالات متحده اختصاص یافته است. کری در این بخش از یادداشت ادعا کرده است که هنگام آغاز زمامداری باراک اوباما در سال ٢٠٠٩، ایران به سرعت در مسیر به دست آوردن مقدار لازم مواد هستهای برای تولید اسلحه اتمی پیش میرفت و جهان در مورد چگونگی برخورد با این تهدید رو به رشد علیه امنیت بینالمللی گرفتار تفرقه بود. این ادعا در شرایطی مطرح میشود که ایران همواره تاکید کرده هیچ قصدی برای ساخت سلاح اتمی نداشته و ندارد و بازرسیهای مداوم و طولانی مدت آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم هیچگونه مدرکی دال بر انحراف ایران به سمت ساخت سلاح هستهای را نشان نداده و همواره بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران تاکید داشته است. کری در بخش دیگری از یادداشت خود افزوده است: «در دولت اوباما، ایالات متحده رهبری اقدامات دیپلماتیک را برعهده گرفت و با تلاشی توانفرسا توانست تمامی جهان، از جمله کشورهایی مانند روسیه و چین را در ائتلافی بیسابقه گرد آورد تا شدیدترین تحریمهای چند جانبه در تاریخ را علیه ایران اعمال کنند.»
وزیر امور خارجه آمریکا در عین حال گفته است که تحریم به تنهایی نمیتوانست مانع از ادامه برنامه هستهای ایران شود و ایالات متحده هم در نظر نداشت با تشدید هرچه بیشتر تحریم به چنین هدفی برسد. به گفته جان کری، هدف آمریکا ارزیابی این موضوع بود که آیا با تشدید تحریم میتوان ایران را وادار به مذاکره کرد و این مساله را بدون توسل به جنگ فیصله داد؟ او افزود: «ایالات متحده پس از ارتباط با ایران در بالاترین سطوح و در پی دو سال و نیم مذاکره چند جانبه با مشارکت بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه، چین و اتحادیه اروپا سرانجام ایران را قانع کرد با برجام موافقت کند؛ یعنی توافقنامهای که به شکلی قابل راستیآزمایی تمامی مسیرهای ایران به سوی تولید اسلحه اتمی را مسدود میکند.» این ادعاهای کری درخصوص ایران در شرایطی مطرح میشود که مقامات ایران بارها اعلام کردهاند که در پی تولید و ساخت سلاح هستهای نبودهاند و حتی مقام معظم رهبری، تولید و استفاده از این سلاح را حرام اعلام کردهاند. وزیر خارجه آمریکا اضافه کرده است که بدون مذاکره هستهای، آمریکا با دو گزینه بد مواجه بود: «ایران دارای سلاح هستهای و جنگ دیگری در خاورمیانه.»