اقتصاد ونزوئلا در بن بست سیاست
به گزارش اقتصادنیوز ، دیوان عالی سال گذشته به کنگره دستور داده بود که محاکمه سیاسی مادورو را متوقف کند. معنای این سخن این بود که مادورو مسوول بحران اقتصادی کشور شناخته نشود. در مقابل، رئیسجمهوری اقدام قانونگذاران علیه خود را غیرقانونی خواند. رئیس پارلمان ونزوئلا اعلام کرد که «مهمترین چیز این است که چنین اقدامی یک راهحل مبتنی بر انتخابات برای بحران ونزوئلا را میطلبد. بنابراین، مردم میتوانند خواسته خود را از طریق رایگیری بیان کنند.» در هر حال، دیوسدادو کابلو، معاون حزب سوسیالیست ونزوئلا در واکنش به این حرکت پارلمان تاکید کرد: «مادورو از سمت خود کنارهگیری نکرده و نخواهد کرد. وی در انجام مسوولیتهایش کوتاهی نکرده است. ما نتیجه این رایگیری در پارلمان را به رسمیت نمیشناسیم.»
با وجود این اقدام پارلمان، لوئیزا اورتگا لوپز، دادستان کل ونزوئلا چندی پیش گفته بود: «حتی برای رای عدم اعتماد به رئیسجمهوری هم امکانی قانونی وجود ندارد. این اقدام تنها درباره معاونان رئیسجمهوری و وزیران ممکن است.» مادورو نوامبر ۲۰۱۶ و پس از اقدام مخالفانش در پارلمان برای رایگیری درباره برکناری او، آنان را به کودتای پارلمانی علیه خود متهم کرده بود. به گزارش رویترز، اپوزیسیون ونزوئلا در سال 2016 چند ماهی را صرف سازمان دادن به این مساله کردند که رفراندوم در مورد حکومت مادورو خواستهای همگانی است اما تلاش آنها از سوی حامیان مادورو با شکست مواجه شد. مخالفان، حامیان مادورو را به حمایت از حزب حاکم سوسیالیست متهم میکنند. منتقدان مادورو او را به چند چیز متهم میکنند: اینکه تورم را سهرقمی کرده؛ کمبودها شبیه به سبک و سیاق اتحاد شوروی است و نشانهها دال بر فروپاشی اقتصادی و مغازهها هم خالی شده است.
رئیسجمهوری ونزوئلا تا کنون پاسخی درخور برای بحرانها نداشته است. مادورو بهعنوان راننده سابق اتوبوس و رهبر سابق اتحادیه کارگران اتوبوسرانی به جای یافتن راهحل، مخالفان را به «کودتا علیه خود» متهم کرده و میگوید: «قربانی جنگ اقتصادی است که مخالفانش راه انداختهاند.» او مخالفان خود را دستنشانده واشنگتن نامیده است. با این حال، دیوسدادو کابلو معتقد است که رئیسجمهوری هیچ کوتاهیای در انجام وظایف خود نداشته و تمام آنچه انجام داده در راستای دفاع از کشور و تودهها بوده است. دوران حکومت مادورو در سال 2019 به پایان میرسد.با این حال، آنچه کاملا مشهود است این است که ونزوئلا ورشکسته شده است. این ورشکستگی در تمام خیابانها، مغازهها، اغذیهفروشیها و ... کاملا عیان است. حتی در چهره مردم نیز میتوان آثار ورشکستگی را دید، زیرا نه دیگر چیزی برای خوردن دارند و نه جانی برای قدم گذاشتن در خیابان و خرید. به گزارش نیویورکتایمز، وضعیت در این کشور به حدی به وخامت گراییده که کامیونهایی که حامل غذا برای مردم است، مورد حمله قرار میگیرند. به تازگی ارتش موظف به اسکورت این کامیونها شده است. پلیس به اوباشی که قصد غارت مغازهها، سوپرمارکتها، داروخانهها و قصابیها را دارند تیراندازی میکند.
روزنامه واشنگتنپست به نقل از گزارش تحقیقی آسوشیتدپرس مینویسد: «ارتش به جای مبارزه با گرسنگی و تامین قوت لایموت مردم، از این وضعیت بهرهبرداری کرده و پولهای کلانی به جیب میزند.» خواربارفروشی به نام «خوزه کامپوس» میگوید وقتی محصولات مغازهاش ته کشید مجبور شد برای تامین کالاهای مغازهاش به بازار سیاه برود؛ بازار سیاه که دست ارتش است و قیمت اجناس را صد برابر قیمتهای مصوب دولتی به فروش میرساند.