پاسخ روحانی به منتقدان «لوکس» برجام
به گزارش اقتصادنیوز ، حسن روحانی گفت: کسانی که نقد میکنند باید بهخوبی به مردم بگویند که اگر برجام نبود، چه اتفاقی میافتاد و امروز همه کارگرانی که در نفت و گاز تلاش میکنند و با دستان پرتوان آنها امروز صادرات و تولید نفتمان به قبل از تحریم رسید، چگونه این شرایط فراهم میشد؟
او با تاکید بر اینکه برجام متعلق به همه ملت و از جمله اقشار مستضعف است، گفت: اگر 27 دی پارسال برجام اجرایی نمیشد، فرضا تحریمها تصاعدی بالا میرفت و وضع نفت ما ادامه پیدا میکرد، کل درآمد نفتی کشور امسال 32 الی 33 هزار میلیارد تومان بیشتر نبود.
روحانی تصریح کرد: تا پایان سال با اجرای برجام حدود 70 هزار میلیارد تومان درآمد نفتی خواهیم داشت و در غیر این صورت این درآمد از کجا تامین میشد؟ آیا از حقوق قشر پرستاران، معلمان کم کنیم؟ امور بهداشت و درمان را زمین بگذاریم؟ حقوق بازنشستگان و بخش امنیتی و نظامی را تعطیل بکنیم؟
روحانی همچنین گفت: ممکن است فردی اجرای برجام را نقد کند که اشکالی ندارد، اما برجام، موضوع دولت نیست که کسی فکر کند برای مقابله با دولت، با برجام مقابله کند و راههای دیگری وجود دارد که دولت را نقد کند.
روحانی با اشاره به منتقدان داخلی برجام هم گفت: بعضیها شب که میخوابند منتظرند صبح برجام به هم بخورد. این خوابها چه خاصیتی دارد؟ هی هر روز مقاله مینویسند که پایه برجام سست شده است. عدهای در طول این ده، بیست سال بودهاند که هر چه پیشبینی کردهاند بر عکس شده، ولی باز هم پیشبینی میکنند و من نمیدانم این پیشبینیها چه خاصیتی دارد اما به هر حال در برجام حواسمان باید جمع باشد و جمع خواهد بود و بهتر است به جای این بحثها از فضای ایجاد شده استفاده کنیم.
رئیسجمهوری در ادامه در پاسخ به اظهارات دولت جدید آمریکا در مورد برجام تاکید کرد: هیچ گونه مذاکرهای نسبت به برجام در کار نخواهد بود. برجام یک توافقی است که انجام، تمام و تکمیل شده است و در شورای امنیت سازمان ملل تایید شده است و تقریبا بهصورت یک سند بینالمللی درآمده است.
او اضافه کرد: برگشت به مذاکرات مانند آن است که کسی بگوید پیراهنی که دارم میخواهم آن را به پنبه تبدیل کنم و از نو بار دیگر ریسندگی و بافندگی شود و خیاط آن را بدوزد. همه این کار قبلا شده است. پنبه بوده که تبدیل به پیراهن شده است، بنابراین بازگشت به گذشته معنی ندارد. ارتجاع که معنی ندارد.
روحانی همچنین روز گذشته در این نشست خبری با اشاره به در گذشت آیتالله هاشمی رفسنجانی و حضور گسترده مردم در مراسم تشییع او، از همه فعالان سیاسی درخواست کرد تا این فضا را برای سالهای پیش رو و برای آرمانهای کشور ادامه دهند.
رئیسجمهوری در ادامه سخنانش در پاسخ به سوالی در مورد روابط با عربستان، ضمن تایید میانجیگری برخی از کشورها برای بهبود روابط میان دوکشور گفت: ایران قصد دخالت در مسائل داخلی عربستان را ندارد و نمیخواهد این کشور در منطقه حذف شود. اما وقتی به کشورهای همسایه خود حمله و مداخله میکند و تروریسمها از منابع آنها استفاده میکنند مشکل ایجاد میشود؛ بنابراین اگر عربستان تصمیمهایی اتخاذ کند ما نیز حاضریم به عربستان کمک کرده و در کل منطقهای با ثبات و وحدت بیشتر ایجاد کنیم.
در ادامه این نشست خبری روحانی با اشاره به اینکه برخی دولتها از جمله آمریکا در اجرای برجام سنگاندازیهایی کردهاند، گفت: همه تحریمهای هستهای پس از اجرایی شدن برجام برداشته شده است. او با بیان اینکه موفقیت ما در مذاکرات هستهای و برجام است، گفت: کسی فکر نکند به خاطر انتخابات سال آینده باید نسبت به برجام بیش از حد سخن بگوید یا کمتر از حد لازم نسبت به برجام حرف بزند.
رئیسجمهوری افزود: ما در اخلاق پیروز شدیم، هیچ کسی تردید نکند که برجام پیروزی ملت در اخلاق است. کمتر کسی از صاحبنظران این کشور فکر میکرد موضوع پیامدی حل شود و آژانس بینالمللی رسما اعتراف کند که مسائل گذشته ایران پایان یافته و نسبت به آینده، بررسیها را ادامه میدهیم. پایان این پرونده به معنای موفقیت اخلاقی ملت بزرگ ایران بود.
ما از لحاظ سیاسی پیروز و موفق شدیم. به دنیا گفتیم ایران، نظامی نیست که با او رفتار امنیتی در دنیا شود. ما خواستیم به دنیا بگوییم ایران کشوری است که میتواند در مسائل مختلف جهان بهعنوان یک بازیگر فعال و سازنده در صحنه باشد. روحانی تاکید کرد: ما میخواستیم بگوییم که ایرانهراسی نادرست است، از ایران نترسید. ایران بهدنبال صلح و امنیت برای منطقه و جهان است.
روحانی اعلام کرد: ما 11 میلیون از همین حاشیهنشینها را بیمه کردیم و در بخش بهداشت و درمان به بسیاری از آنهایی که بیمه نبودند، خدمات میدهیم. او با اشاره به نقد برخی منتقدان، موضوع برجام را یک موضوع ملی خواند و تاکید کرد: برجام موضوع دولت نیست که کسی فکر کند باید با دولت مقابله کند. برای کسانی که میخواهند دولت را نقد تند کنند راههای دیگری هم هست. اگر کسی بخواهد آثار برجام را کوچک نشان دهد، یعنی کار ملت را کوچک نشان داده است. معنای آن واضح است. برجام تعلق به دولت ندارد، متعلق به ملت و نظام است.
روحانی همچنین در پاسخ به سوالی مبنیبر اینکه تحریمها برداشته نشد؛ بلکه ISA هم اعمال شد، گفت: تحریمهای هستهای هم با اجرایی شدن برجام در بخشهای دولتی تقریبا اجرا شده است. ما در نفت و گاز و تولید و فروش و نقل و انتقال پول نفت مشکلی نداریم و در سرمایهگذاری نفت شاید یکی از قراردادهایی که بهزودی نهایی شود نزدیک به ۵ میلیارد دلار است. مثلا در حملونقل و تجهیزات پزشکی هم مشکلی نداریم. او افزود: من از وزیر نفت در این زمینه پرسیدم که گفت بعضی تجهیزات قیمتشان یک دهم شده است. روحانی با بیان اینکه راه برای دریافت برخی داروها و تجهیزات پزشکی باز شده است، تاکید کرد: در مسائل بانکی بخشی از امور حل شده و بخشی هنوز حل نشده که عمدتا به غیر از برجام مربوط است. به گفته روحانی، تحریمها برداشته شده، اما اینکه آمریکا بدعهدی کرده درست است.
رئیسجمهوری درباره ISA با تاکید بر اینکه این تحریم جدید نیست و اجرا هم نشده بلکه تمدید یک تحریم است، گفت: البته اگر اجرا میشد از نظر ما نقض برجام است. او با اشاره به اظهارات خود در ۱۶ آذر گفت: گاهی صدا و سیما جملات ما را خلاصه میکند و معنا دقیق مشخص نمیشود؛ من در آن سخنرانی گفتم اگر آمریکاییها تمدید ISA را بلااثر نکنند این نقض فاحش برجام است که صدا و سیما برای خلاصه کردن، فقط این بخش آخرش را پخش کرد.
رئیسجمهور درباره آیسا تاکید کرد: دولت آمریکا باید دو کار میکرد که با فشارهای ایران به آمریکا و 1+5 انجام شد. اول اینکه قانون تمدید ISA را -که توسط کنگره انجام شد- رئیسجمهور امضا نکرد، هر چند نمیگویم به وظیفه اش که وتو کردن بوده عمل کرده، اما این اتفاق امضا نکردن هم خیلی نمیافتد. دوم اینکه بلافاصله این قانون را بلااثر کردند که اگر این کار را نمیکردند ما این جا آرام نمینشستیم و خیلی برنامهها داشتیم.