تاریخچه بانک‌های ایران

کدخبر: ۲۳۷۷۸۵
اقتصادنیوز؛ برای آشنایی بیشتر با تاریخچه بانک‌های ایران نگاهی مختصر خواهیم داشت به سال پیدایش، سرمایه هنگام پیدایش و برخی مسائل دیگرِ مربوط به بانک‌های ایران. (منبع: ایران بانکر)
تاریخچه بانک‌های ایران

۱- تاریخچه بانک سپه

الف) سال تأسیس:

بانک سپه، به مثابه‌ی نخستین بانک ایرانی، در سال ۱۳۰۴ در قالب چند مغازه تأسیس شد و در ۲۴ اسفند ۱۳۰۴ به طور رسمی، اولین شعبه‌ی آن در شهر رشت دایر گردید.

جهت مشاوره با کارشناسان ایران بانکر کلیک کنید

ب) سرمایه‌ی اولیه‌:

سرمایه‌ی اولیه‌ی بانک سپه به هنگام تأسیس، سه میلیون و ۸۸۳ هزار و ۹۵۰ ریال بود.

ج) تعداد شعبات:

با وجود آن که بانک سپه در ابتدای کار خود از چند باب مغازه و پس از آن از یک شعبه در رشت برخوردار بود، اما در حال حاضر بیش از ۱۸۰۰ شعبه در سراسر ایران و جهان دارد.

۲- تاریخچه بانک ملی ایران

الف) سال تأسیس:

با پایان جنگ جهانی اول و به تبع آن خروج اشغال‌گران از ایران، مجلس قانون تأسیس بانک ملی ایران را در تاریخ ۱۴ اردیبهشت سال ۱۳۰۶ به تصویب رسانید و پس از تصویب اساس‌نامه‌ی بانک ملی ایران توسط کمیسیون مالیه‌ی مجلس، سرانجام در بیستم شهریور سال ۱۳۰۷، فعالیت رسمی بانک ملی ایران در شهر تهران آغاز شد.

ب) سرمایه‌ی اولیه:

بانک ملی ایران، از نخستین بانک‌‌های ایران، با سرمایه‌ی ۲۰ میلیون ریال آغاز به کار کرد. ۷ سال بعد و در سال ۱۳۱۴ این میزان به ۳۰۰ میلیون ریال رسید. اما در سال ۱۳۳۱، یعنی ۱۷ سال بعد، ۳۰۰ میلیون ریال به ۲ میلیارد ریال افزایش یافت.

ج) تعداد کارکنان:

تعداد کارکنان بانک ملی ایران در هنگام آغاز فعالیت، تنها ۲۷ نفر بود. این در حالی است که بانک ملی ایران در حال حاضر بیش از ۴۵ هزار کارمند دارد.

د) افتتاح نخستین نمایندگی بانک ملی ایران در خارج از کشور:

نخستین نمایندگی بانک ملی ایران در خار از کشور در کشور آلمان و شهر هامبورگ افتتاح شد. این اتفاق، مربوط به سال ۱۳۲۷ می‌باشد.

۳- تاریخچه بانک ملت

الف) سال تأسیس:

بر اساس مصوبه‌ی بیست و نهم آذرماه سال ۱۳۵۸ و با ادغام بانک‌های تهران، داریوش، بین‌المللی ایران، عمران، بیمه‌ی ایران، پارس، تجارت خارجی، اعتبارات تعاونی و توزیع، ایران و عرب و فرهنگیان، بانک ملت فعالیت خود را در تاریخ سی و یکم تیرماه سال ۱۳۵۹ به طور رسمی آغاز کرد.

ب) سرمایه‌ی اولیه:

سرمایه‌ی اولیه‌ی این بانک، به واسطه‌ی ادغام بانک‌ها به ۳۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال رسید.

۴- تاریخچه بانک صادرات

الف) سال تأسیس:

در پانزدهم شهریور سال ۱۳۳۱، بانک صادرات به عنوان یک بانک خصوصی آغاز به کار کرد. نام این بانک در ابتدای کار خود «بانک صادرات و معادن» بود.

ب) سرمایه‌‌ی اولیه:

بانک صادرات در ابتدای کار خود از سرمایه‌ی ۲۰ میلیون ریالی برخوردار بود.

ج)  ملی و خصوصی شدن بانک صادرات:

بانک صادرات، که در سال ۱۳۴۲ نامش از «بانک صادرات و معادن» به «بانک صادرات ایران» تغییر پیدا کرد، در سال ۱۳۵۸ با دستور شورای انقلاب اسلامی  «ملی» شد. اما سی سال بعد، یعنی در سال ۱۳۸۸، از حالت «ملی» بودن بیرون آمد و باری دیگر خصوصی شد.

د) تعداد شعبه‌ها:

بانک صادرات که در ابتدای کار خود تنها یک شعبه داشت، در حال حاضر ۳ هزار ۳۰۰ شعبه داخلی و ۲۸ شعبه بین‌المللی دارد.

۵- تاریخچه بانک تجارت

الف) سال تأسیس:

بانک تجارت در بیست و نهم آذرماه سال ۱۳۵۸ با ادغام ۱۱ بانک، تأسیس شد. این ۱۱ بانک عبارتند از: اعتبارات ایران، ایران و خاور میانه، ایران و انگلیس، بین‌المللی ایران و ژاپن، تجارتی ایران و هلند، شهریار، ایرانیان، کار، بازرگانی ایران و ایرانشهر و صنایع ایران. بعدها در سال ۱۳۶۰ نیز بانک ایران و روس نیز به بانک تجارت ملحق شد.

ب) سرمایه‌ی اولیه:

بانک تجارت در ابتدای کار خود به صورت شرکت سهامی عام دارای سرمایه‌ای بیش از  ۳۹ میلیارد تومان بود.

بانک تجارت در حال حاضر با بیش از ۱۸۰۰ شعبه و ۱۹ هزار کارمند در حال فعالیت است.

۶- تاریخچه بانک مسکن:

الف) سال تأسیس:

بانک مسکن در سال ۱۳۵۸ با ادغام بانک‌های رهنی ایران، ساختمان و برخی شرکت‌های پس انداز تأسیس شد.

ب) سرمایه‌ی اولیه:

اما بانک رهنی ایران که بعدها در بانک مسکن ادغام شد در سال ۱۳۱۷ با سرمایه‌ی ۲۰۰ میلیون ریال تأسیس شد و در سال ۱۳۱۸ فعالیت رسمی خود را آغاز کرد.

در حال حاضر بانک مسکن با بیش از ۱۲۰۰ شعبه در سراسر کشور در حال فعالیت است.

۷- تاریخچه بانک کشاورزی

الف) سال تأسیس:

بانک کشاورزی در چند مرحله تأسیس گردیده است. این بانک ابتدا با نام «بانک فلاحتی و صنعتی» در سال ۱۳۱۲، یا به طور دقیق در بیست و یکم خرداد ماه سال ۱۳۱۲، فعالیت خود را آغاز کرده است. پس از آن در اواخر سال ۱۳۱۸ تغییراتی در اساس‌نامه‌ی این بانک صورت گرفته و در نهایت در همان سال بانک فلاحتی و صنعتی به بانک «کشاورزی و پیشه و هنر» تغییر نام داده است.

اما ۱۴ سال بعد، یعنی در سال ۱۳۳۲، بانک کشاورزی و پیشه و هنر به بانک کشاورزی ایران تغییر نام داده و پس از آن نیز در سال ۱۳۴۲، این بانک نامِ بانک اعتبارات کشاورزی و عمران و روستایی ایران را به خود گرفته است. سه سال بعد صندوق توسعه‌ی کشاورزی ایران تأسیس گردیده است.

در سال ۱۳۴۸، باری دیگر نام این بانک تغییر یافته و به بانک تعاون کشاورزی ایران تبدیل شده است. صندوق آن نیز به بانک توسعه کشاورزی تغییر نام داده است.

اما در نهایت در سال ۱۳۵۸، بانک کشاورزی با ادغام دو بانک توسعه و تعاون کشاورزی و چند مؤسسه‌ی مالی دیگر، که با کشاورزی در ارتباط بوده‌اند، با نام بانک کشاورزی ایران تأسیس گردیده است.

۸- بانک رفاه کارگران

الف) سال تأسیس:

در ادامه‌ی تاریخچه بانک‌های ایران نوبت به تاریخچه بانک رفاه کارگران می‌رسد. این بانک، که با هدف تأمین رفاه کارگران تأسیس شده است، در بیست و هفتم مردادماه سال ۱۳۳۹ به ثبت رسیده و فعالیت اصلی خود را از ششم فروردین ماه سال ۱۳۴۰ آغاز کرده است.

ب) سرمایه‌ی اولیه:

سرمایه‌ی اولیه بانک رفاه کارگران، که از سوی سازمان تأمین اجتماعی تأمین گردیده است، ۴۰۰ میلیون ریال بوده است.

د) خصوصی شدن بانک رفاه کارگران:

پس از تصویب اساس‌نامه‌ی جدید بانک رفاه کارگران در مهر ماه سال ۱۳۹۰، این بانک در بیستم خردادماه سال ۱۳۹۱ رسماً خصوصی شد. خصوصی‌ شدن بانک رفاه کارگران موجب آن شد که در آن دوره، سرمایه‌ی این بانک از ۸۹۵ میلیارد ریال به ۴۰۰۰ میلیارد ریال برسد.

ج) تعداد شعب:

بانک رفاه کارگران، که در ابتدای کار خود تنها دو شعبه در تهران و اصفهان داشت، اکنون حدود ۱۳۰۰ شعبه در سراسر کشور دارد. پرسنل این بانک نیز بالغ بر ۱۰ هزار و ۵۰۰ نفر هستند.

۹- تاریخچه بانک پاسارگاد

الف) سال تأسیس:

بانک پاسارگاد در بیست و دوم شهریورماه سال ۱۳۸۴ با مجوز ه/۲۸۴۹ تأسیس شد.

ب) سرمایه اولیه:

در هنگام تأسیس، این بانک ۳۵۰۰ میلیارد ریال سرمایه داشت که از این مقدار، ۲۰۰۰ میلیارد آن توسط مؤسسان پرداخت گردیده و ۱۵۰۰ میلیارد ریال آن از طریق پذیره‌نویسی همگانی از ۳۴ هزار نفر خریداری شده است.

سرمایه‌ی کنونی این بانک، بیشتر از ۵۰ هزار میلیارد ریال است.

ج) تعداد شعب:

بانک پاسارگاد اولین شعبه‌ی خود را در مشهد افتتاح کرد. در حال حاضر، تعداد شعبات این بانک در سراسر کشور ۳۲۷ شعبه می‌باشد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید