ساخت بتن بازیافتی با مقاومت بالا/ ضایعات ساختمانی به چرخه تولید برمیگردند
هشتمین دوره مسابقات جهانی اختراعات و ابداعات جدید علمی که سال گذشته (۲۰۲۳) در تورنتو کانادا با شرکت ۱۰۰۰ مخترع از ۵۰ کشور صورت گرفت، تیم علمی یک شرکت ایرانی با حضور علیسالار کیهانی دانشجوی سال آخر رشته مهندسی صنایع دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال با ارائه اختراع «بتنهای بازیافتی پرمقاومت» موفق به کسب مدال طلا و جایزه ویژه مسابقات به دلیل استفاده از بتن سبز و حفظ محیط زیست شد.
کیهانی بهعنوان عضو رسمی فدراسیون بینالمللی مخترعان در مسابقات بینالمللی اختراعات ویژه اعضای فدراسیون جهانی مخترعان در سوئیس هم (مرداد ۱۴۰۲) موفق به کسب مدال طلا در کارگروه فنی و مهندسی برای ارائه اختراع ویلاهای بتنی پیش ساخته از جنس بتن پرتوان و عایق شده بود.
حرفه اصلی و کاری خانواده کیهانی از سالهای خیلی دور تاکنون تولید بتن و مصالح ساختمانی و ساختمان بوده و پدربزرگ او «علی اصغر کیهانی» به عنوان چهره ماندگار کشور و پدر صنعت نوین بتن معرفی و شناخته شده است.
این مخترع برتر و جوان دهه هشتادی کشورمان که تاکنون موفق به کسب جوایز و مدال از مسابقات بینالمللی اختراعات و نمایشگاههای بینالمللی ابداعات و نوآوریها در کشورهای مختلف شده است و علاوه بر تحصیلات دانشگاهی در صنعت بتن و مصالح ساختمانی فعالیت دارد، درباره اختراع خود با عنوان «بتنهای بازیافتی پرمقاومت» توضیحاتی ارائه داد.
دانشجوی ترم آخر مقطع کارشناسی مهندسی صنایع دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال در پاسخ به این پرسش که جرقه اولیه اختراع چه زمانی به ذهن شما رسید و چه چیزی باعث ایجاد آن شد؟ به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: از کودکی با بتن و متریالهای ساختمانی آشنا شده و بزرگ شدهام، جرقه اصلی این اختراع از حدود پنج سال پیش در ذهنم ایجاد شد.
وی توضیح داد: روزی که برای یک سفر کاری همراه پدر به یک محوطه صنعتی میرفتیم، مشاهده کردم که چقدر بتن اضافه مانده بر میکسرهای حمل بتن روی زمین و محوطه ریخته شده و کل محوطه مملو از نخالههای ساختمانی است. با خودم فکر میکردم که این اتلاف سرمایه و اینقدر بتن هدررفته نباید اتفاق بیفتد.
این مخترع جوان یادآور شد: بعدها با تحقیقاتی که کردم فهمیدم که متاسفانه در اینباره کارهای زیربنایی در کشور انجام نشده و تقریباً یک موضوع عادی هست که ضایعات و نخالههای ساختمانی در محلی با نظارت شهرداری دفن میشوند و سرمایههای بسیاری که از آن با عنوان طلای سیاه یاد میشود به باد میرود. مهمتر از ارزش ریالی تلف شده این اتفاق، تخریب محیط زیست و اثرات منفی آن است.
کیهانی تشریح کرد: اینگونه شد که با کمک پدرم محمد کیهانی به تشکیل تیمی بسیار قوی از نخبگان و محققان برجسته اقدام کردیم و خودم به عنوان سرپرست گروه و با علاقهمندی و پیگیری تمام، پیادهسازی راه حلهای مختلف را آغاز کردیم تا جاییکه میتوان گفت برای نخستین بار موفق به ساخت و تولید بتن بازیافتی با مقاومت بالا در عین حال عایق کامل برودت و گرما و رطوبت شدیم که از نظر زیست محیطی بسیار حائز اهمیت است واز اتلاف سرمایه جلوگیری میکند.
دانشجوی دانشگاه آزاد تهران شمال در پاسخ به این پرسش که چه اهدافی را در این تصمیم و اختراع خود دنبال کردید و نحوه عملکرد اختراع (دستگاه یا ...) چگونه بوده و برای چه مقاصدی سودمند است و کارایی و کاربرد دارد؟ به آنا گفت: هدف از این پروژه اختراعی و ابداعی، استفاده مجدد از متریالهای مختلف حاصل از تخریب ساختمانها و دورریز کارخانههای بتن و هرگونه ضایعات ساختمانی بود بهطوریکه این ضایعات در چرخه دوباره تولید قرار گیرند و از هدرشدن سیمان و اثرات مخرب تولید آن جلوگیری شود.
وی به این پرسش که آیا نمونه خارجی این محصول و اختراع وجود دارد؟ اگر جواب مثبت است چه مزایایی در مقایسه با نمونه خارجی دارد؟ توضیح داد: کشورهایی مانند ایالات متحده و ژاپن و به تازگی امارات متحده عربی توانستهاند با سرمایهگذاری میلیونها دلاری، ضایعات ساختمانی را بازیافت کرده و استفاده کنند؛ اما این روش اختراعی در ایران و چگونگی انجام کار که بهترین راندمان با کمتری هزینه را نتیجه میدهد، هیچ مشابه خارجی ندارد و با دانش فنی ایرانی ساخته شده و این دلیلی است بر اینکه این اختراع در مسابقات جهانی تورنتو کانادا (تابستان امسال) موفق به کسب مدال طلا و جایزه ویژه مسابقات بینالمللی مسابقات شده است.
کیهانی درباره هزینه ساخت از نمونه اولیه تا محصول گفت: طبیعتا مانند هر پروژه تحقیقاتی معتبر و بزرگ این طرح هم هزینههای زیادی داشته است. هزینههای تیم تحقیق و توسعه، هزینه طراحی و مدلسازی صنعتی، هزینه آزمایشهای متعدد، هزینه ساخت دستگاههای اولیه برای تستهای گوناگون، خرید دستگاه و بومی سازی آن و دیگر هزینهها.
این مخترع جوان خاطرنشان کرد: در راه ساخت این محصول و اختراع، فقط از کمکهای مالی و معنوی مجموعه تولیدی تحقیقاتی پدرم محمد کیهانی و تیم علمی متخصص تحقیق و توسعه شرکت استفاده شده است. این اختراع تمامی مراحل خود از جمله نمونه آزمایشگاهی، تحقیق و توسعه، رشد و تولید اولیه را گذرانده و بهعنوان یک پروژه دانشبنیان در مرحله آمادهسازی تولید انبوه قرار دارد.
ارائه مقاله در کنفرانس بینالمللی یافتههای نوین صنعت بتن در شهر رم ایتالیا - ۱۴۰۱، عضویت رسمی فدراسیون بینالمللی مخترعین - تیر ماه ۱۴۰۲، عضو انجمن مخترعین کشور - تیر ۱۴۰۲، دارنده مدال طلای مسابقات بین المللی اختراعات و ابداعات اعضای فدراسیون بین المللی مخترعین در سوئیس - مرداد ۱۴۰۲، دارنده مدال طلای مسابقات جهانی اختراعات و ابتکارات تورنتو کانادا - شهریور ۱۴۰۲ و شرکت و ارائه طرح در مسابقات بین المللی اختراعات سیلیکون، ولی آمریکا - که اواخر ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد، خلاصهای از افتخارات دانشجوی دانشگاه آزاد تهران شمال است.