پالایشی ها همچنان میدانداری می کنند

شاخص بورس در آستانه فتح قله تاریخی

کدخبر: ۱۹۱۳۳۵
بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد اوج‌گیری شاخص کل با اتکا به تداوم رشد گروه پالایشی بود. در بازار دیروز پالایشگاه‌های بورسی با شایعه اعلام احتمالی گزارش‌های ۶ ماهه، با صف خرید همراه شدند. این صف‌های خرید البته با عرضه‌های سنگین مواجه شدند به‌طوری که نماد پالایشگاه اصفهان به‌عنوان لیدر بازار دیروز با معامله ۱۲۹میلیون سهم مواجه شد.
شاخص بورس در آستانه فتح قله تاریخی

به گزارش اقتصادنیوز ، در این شرایط شاخص با اتکا به نمادهای پالایشگاه‌های اصفهان، بندرعباس و تبریز و همچنین فولاد مبارکه و فولاد خوزستان توانست به رشد ۵۱۳واحدی دست یابد. با این رشد ۵/ ۰ درصدی شاخص در پایان معاملات دیروز به رقم ۸۸هزار و ۷۷۵ واحد رسید. شاخص کل حالا تنها ۸/ ۰ درصد با قله تاریخی خود (۸۹هزار و ۵۰۰ واحد) که در دی‌ماه ۱۳۹۲ تجربه شده بود، فاصله دارد.

توجه فعالان بازار به پالایشگاه‌ها از تاریخ انتشار صورت‌های مالی ۹ماهه سال گذشته این شرکت‌ها آغاز شد. در آن دوره اگرچه به یکباره حاشیه سود پالایشگاه‌ها رشد قابل توجهی را تجربه کرد، اما فعالان بازار بیم آن داشتند که سود ساخته شده از سوی پالایشگاه‌ها به دلیل الزامات طرح کیفی‌سازی فرآورده‌های نفتی قابل تقسیم نباشد. با این حال در مجامع امسال پالایشگاه‌ها سود نقدی قابل قبولی تقسیم شد. پس از برگزاری مجامع این شرکت‌ها روز به روز اقبال فعالان بازار سهام به گروه پالایشی افزایش یافت. ریسک نرخ‌گذاری دستوری فرآورده‌های نفتی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش از یکسو و خاطره تلخ توقف‌های طولانی‌مدت این نمادها در سال ۱۳۹۳ از سوی دیگر، توجه بورس‌بازان به گروه پالایشی را آمیخته به احتیاط کرد. از ابتدای فصل پاییز، همزمان با رشد دلار در برابر ریال و همچنین رشد قیمت نفت در بازارهای جهانی، توجه به گروه پالایشی افزایش یافت. همزمان با این موضوع، انتشار شایعاتی مبنی بر ادامه روند قیمت‌گذاری فرآورده‌های نفتی از سوی پالایش و پخش مانند آنچه در سال گذشته تجربه شد، انتظارات از سودآوری پالایشگاه‌ها را افزایش داد. حالا به نظر می‌رسد ریسک‌های صنعت پالایشی در حال از بین رفتن باشند. کلیت بازار در هفته‌های اخیر منتظر اعلام نرخ‌ها از سوی پالایش و پخش بود. اخبار منتشر شده حکایت از ابلاغ قیمت‌ها به پالایشگاه‌ها و همچنین انتشار صورت‌های مالی پالایشگاه‌ها تا ۱۰ روز آینده دارد.

در این رابطه، دیروز مهدی صرامی مدیرمالی پالایشگاه اصفهان به بورس پرس گفت: نرخ‌های جدید محصولات به پالایشگاه‌ها اعلام شده اما به دلیل حضورم در جلسه امروز انجمن صنفی، از جزئیات آن مطلع نیستم. از قرار معلوم، نرخ محصولات شرکت‌های پالایشی با افزایش مناسبی همراه شده‌اند اما نیاز به بررسی جزئیات دارد. همچنین ناصر تنگستانی مدیرمالی پالایشگاه شیراز با بیان اینکه هنوز پالایشگاه‌ها قیمت‌های جدید شرکت ملی پالایش و پخش را مشاهده نکرده‌اند، ضمن تایید شایعات مطرح شده گفت: هم‌اکنون اطلاعی از چند و چون و جزئیات افزایش نرخ محصولات فرآورده‌ها نیست و باید منتظر دریافت ابلاغیه بود. انتظار می‌رود طی حداکثر ۱۰ روز آینده، اثر افزایش قیمت محصولات در صورت‌های مالی ۶ ماهه پالایشگاه شیراز نهایی و اعلام شود.

در بازار چه گذشت؟

در بازار روز گذشته شاخص کل هم‌وزن نیز تنها یک واحد افت کرد تا تعداد نمادهای منفی نسبت به روز دوشنبه کاهش قابل ملاحظه‌ای را نمایش دهد. همچنین نماد معاملاتی شرکت‌های پتروشیمی خارک و سیمان آرتا اردبیل از سوی ناظر بازار سهام متوقف و در مقابل نماد معاملاتی شرکت‌های بیمه آسیا، حق‌تقدم استفاده نشده خرید سهام قند شیروان، قوچان و بجنورد بازگشایی شدند. در بازار دیروز همچنین پنج شرکت تبعیدی دیگر به پرریسک‌ترین تابلو بازار سهام منتقل شدند. این شرکت‌ها شامل سرمایه‌گذاری اقتصاد نوین، سیمان لارستان، فولاد کاویان، فروشگاه رفاه، سرمایه‌گذاری اقتصاد نوین کشت و صنعت آبشیرین و کابلسازی ایران هستند که طبق مصوبه ۱۲ مهر کمیته درج فرابورس، در دوره مالی مورد رسیدگی، سه مرتبه اطلاعات موردنظر در دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات را ارائه نکرده‌اند یا مجموع روزهای تاخیر در ارائه اطلاعات بیش از ۱۰۰ روز بوده است.

در بازار دیروز در گروه انفورماتیک بازار با خبر برگزاری جلسه‌ای درباره تعیین تکلیف بازگشایی نماد «های وب» مواجه بود. در همین رابطه وحید روشن قلب، رئیس اداره نظارت بر ناشران بورسی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: خوشبختانه در این جلسه وضعیت فعلی شرکت برای بازگشایی بررسی شد. در این جلسه تفاهم‌نامه شرکت مذکور با پارس آنلاین به‌طور کامل مورد بررسی قرار گرفت. در این خصوص مدیران «های وب»، گزارشی از عملکرد شرکت ارائه دادند تا نهاد ناظر با دید بهتری درخصوص بازگشایی این نماد تصمیم بگیرد.

رئیس اداره نظارت بر ناشران بورسی سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه با اشاره به مشخص نبودن زمان بازگشایی این نماد گفت: سازمان این موضوع را مورد بررسی قرار می‌دهد که در صورت انتقال پارس‌آنلاین رعایت قوانین مربوط صورت گرفته باشد. در نتیجه نمی‌توان زمان مشخصی را برای بازگشایی این نماد در نظر گرفت.

در دیگر تحولات پیرامون بازار سهام قائم‌مقام بانک مرکزی از پایبندی بانک‌ها به نرخ سود مصوب ۱۵درصدی و رعایت بخشنامه اخیر سازمان بورس درخصوص صندوق‌های سرمایه‌گذاری بانک‌ها خبر داد. اکبر کمیجانی در جمع مدیران عامل و اعضای هیات‌مدیره بانک‌ها و موسسات اعتباری، از پایبندی بانک‌ها به نرخ سود مصوب ۱۵درصدی خبر داد. کمیجانی درباره بخشنامه اخیر سازمان بورس درخصوص صندوق‌های سرمایه‌گذاری بانک‌ها گفت: همان گونه که سازمان بورس نیز تاکید کرده، صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت باید امور را از شعب و بانک‌ها جدا کنند و نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار نیز باید در سپرده‌گذاری صندوق‌ها در بانک‌ها رعایت شود. گفتنی است با تصمیم سازمان بورس، از 14 آبان صدور واحدهای بیش از 40 صندوق سرمایه‌گذاری در بانک‌ها و موسسات مالی ممنوع شد. این تصمیم با هدف تفکیک ابزارهای مالی بازار سرمایه از نظام بانکی و جلوگیری از افزایش ریسک متقاضیان سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها به دلیل عدم دریافت اطلاعات کافی از طریق حضور در بانک‌ها و موسسات مالی گرفته شده؛ اما دارندگان واحدهای حدود ۴۰ صندوق سرمایه‌گذاری، همچنان برای ابطال می‌توانند به شعب بانک‌ها و موسسات مالی مراجعه کنند.

در گروه قندی دیروز شرکت کارخانجات قند قزوین با سرمایه ثبت شده ۳۳۰ میلیارد و ۱۹۶ میلیون ریال پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به پایان اسفند ۹۶ برای دوره ۶ ماهه منتهی به پایان شهریور ۹۶ را منتشر کرد.  قند قزوین پیش‌بینی درآمد هر سهم برای سال مالی منتهی به پایان اسفند ۹۶ را مبلغ ۵۰۰ ریال به‌طور خالص پس از کسر مالیات اعلام کرد. «قزوین» در دوره ۶ ماه منتهی به پایان شهریور امسال به ازای هر سهم ۱۸۴ ریال سود پوشش داد. این شرکت در ۶ ماه ۳۷ درصد پیش‌بینی‌ها را پوشش داد. در گروه خودرویی دیروز شایعاتی در مورد افزایش تعرفه واردات خودرو مطرح شد. براساس شایعات همچنین واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰سی‌سی نیز با تعرفه ۱۵۰درصدی مجاز خواهد شد. در همین رابطه وزیر صنعت گفت: اصلاحیه ثبت سفارش واردات خودرو همچنان روی میز دولت است.

در گروه معدنی رونق بازار فولاد از قیمت سنگ آهن حمایت کرد. آخرین شاخص قیمت موسسه پلاتس برای سنگ آهن خلوص ۶۲ درصد وارداتی به چین با ۱۵/ ۱ دلار بهبود به ۹۰/ ۶۳ دلار هر تن خشک سی‌اف‌آر رسیده است. قیمت قرارداد سوآپ سنگ‌آهن در بورس سنگاپور به ۸۵/ ۶۲ دلار رسیده است که ۱۰/ ۱ دلار هر تن خشک بهبود نشان می‌دهد. ثبات قیمت فولاد در سطوح بالا در بازار چین از بازار این ماده اولیه حمایت کرده است. در گروه واسطه‌گری مالی دیروز اعلام شد که بانک مرکزی از قدیمی‌ترین شرکت سرمایه‌گذاری بورس ایران خارج می‌شود. بر این اساس بانک مرکزی فروشنده بلوک ۱۳ درصد از سهام شرکت سرمایه‌گذاری ملی ایران شد. سازمان خصوصی‌سازی از طرف بانک مرکزی، ۹۱۱ میلیون و ۴۵۵ هزار و ۱۷۱ سهم از این شرکت را به قیمت تابلوی بورس در روز عرضه (معادل قیمت بسته شدن روز قبل از عرضه) به اضافه ۴۹ درصد به شرط آنکه از مبلغ ۲۱۰ تومان کمتر نباشد، روانه میز فروش خواهد کرد. در صورت انجام این معامله، بانک مرکزی بعد از سال‌ها از ترکیب سهامداری «ونیکی» خارج می‌شود.

در مجموع بازار روز گذشته بازاری مثبت بود که در آن ارزش معاملات (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق درآمد ثابت) در بورس به ۴۴۴میلیارد تومان و در فرابورس به ۲۴۵میلیارد تومان بالغ شد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید