اتوبوس سازان بزرگ جهان در راه ایران
به گزارش اقتصادنیوز ، خط تولید «ولوو» و «اسکانیا» به ایران میآید. این تفاهمی است که در جریان سفر هیات بلندپایه سوئدی به تهران به سرپرستی «استفان لوفون»، نخستوزیر سوئد صورت گرفته است. با اجرای برجام، سرمایهگذاران سوئدی در تلاش هستند تا زمینه همکاری بلندمدت خود در ایران را فراهم کنند؛ بهطوریکه راهاندازی کامل خط تولید دو شرکت معتبر خودروسازی سوئد از جمله نشانههای این تصمیم است.
فعالان اقتصادی این کشور تصمیم دارند در کنار توسعه روند همکاریها، بحث انتقال دانش فنی و تکنولوژی به ایران را نیز در دستور کار قرار دهند. در قدم اول، دو شرکت خودروسازی سوئد با رفع تحریمهای بینالمللی درصددند فعالیت مجدد خود در ایران را در دو حوزه خودروهای سنگین و سواری از سرگیرند؛ اما بهرغم خودروهای باکیفیتی که سوئدیها تولید میکنند، از نظر قیمت این خودروها در رده خودروهای گرانقیمت قرار دارند؛ به همین دلیل طرف ایرانی در حال مذاکره با این شرکتها بهمنظور ساخت خودروهایی است که توان خرید آن در کشور وجود داشته باشد.
به اعتقاد کارشناسان، با تعمیق داخلیسازی میتوان شاهد کاهش تعرفه واردات قطعات خودرو و در نتیجه کاهش قیمت تمام شده بود. فارغ از بحث قیمت، با افزایش تولید خودرو با برند خارجی باید به زمینههای صادراتی آن و تبدیل شدن به هاب منطقه توجه کرد.
هیات بلندپایه سوئدی در حالی روز گذشته وارد تهران شد که صاحبان صنایع این کشور دو هدف اصلی را از این سفر دنبال کردند. راهاندازی دفتر تجاری سوئد در ایران و تفاهم برای راهاندازی خط تولید ولوو و اسکانیا. این دو هدف را میتوان به نوعی برنامهریزی سوئدیها برای حضور طولانی مدت در ایران تعبیر کرد. ارزیابیها حاکی از این است که یکی از راهکارهای ورود به بازارهای کشورهای دیگر، تاسیس دفاتر تجاری است. این دفاتر، شاکلهای دولتی دارند، اما سیاستگذاریها و کلیه تصمیماتی که در آنها گرفته میشود، از سوی بخش خصوصی است. دولتها در واقع پایه اصلی را بر محوریتی که بخش خصوصی از آن طریق بتواند در بازارهای جهانی حضور داشته باشد، بنا میگذارند. در این شرایط دولتها به هیچوجه تحکمی برخورد نمیکنند و تاثیر مستقیمی در تجارت نمیگذارند؛ بلکه به دلیل اینکه بخش خصوصی امکان مدیریت و حضور در بازارها را ندارد و نمیتواند هزینهای برای ارتباطات بینالمللی بپردازد و دقت لازم را در رصد روابط سیاسی و امنیتی بین کشورها داشته باشد، پایهگذاری این دفاتر با دولتها است.
از سوی دیگر، به نظر میرسد سوئدیها شروط ایران برای ورود سرمایهگذاران را نیز به دقت در نظر داشتهاند؛ بهطوری که تصمیم دارند خط تولید محصولی را وارد ایران کنند که کالای رقابتی محسوب میشود. راهاندازی خط تولید ولوو و اسکانیا در ایران در حالی بهعنوان یکی از تفاهمنامههای این سفر اعلام شده که این دو شرکت در سالهای گذشته با برخی از خودروسازان بخش خصوصی برای تولید خودرو سنگین همکاری داشتند، اما اعمال تحریمهای بینالمللی همکاری این دو شرکت با خودروسازان داخلی را کمرنگ کرد.
حال با رفع تحریمهای بینالمللی میتوان گفت شاهد بازگشت این دو شرکت خودروسازی البته این بار با خطوط کامل تولید به کشور خواهیم بود. مشارکت در مناقصه بزرگ خط لوله ۶۰۰ کیلومتری مربوط به شرکت ملی نفت ایران یکی دیگر از تفاهمنامههایی است که در سفر هیات سوئدی به ایران صورت گرفت.
وزیر امور اتحادیه اروپا و تجارت سوئد که رئیس هیات نمایندگان تجاری سوئد نیز هست، در نشست مشترک هیات اقتصادی و صنعتی متشکل از صاحبان صنایع و مدیران عامل چند شرکت سوئدی با معاونان و مدیران سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، اعلام کرد: سوئدیها برنامههای طولانیمدتی برای حضور در ایران دارند و در این راستا نیز شرکتهای سوئدی بسیاری برای همکاری با همتایان خود در ایران ابراز تمایل کردهاند. «آن لینده» در این نشست با بیان اینکه شرکتهای سوئدی در ایران بهعنوان شرکای قابل اعتمادی شناخته میشوند که راه حلهایی با بالاترین استانداردها را ارائه میدهند، عنوان کرد: این همکاری همیشه منافع متقابلی در بلندمدت برای هر دو طرف ایرانی و سوئدی به همراه داشته است.
در این نشست، «لینده» از ورود دو شرکت خودرویی اسکانیا و ولوو با خط کامل تولید به ایران خبر داد و گفت: شاخصترین شرکتهای سوئدی در این سفر در ایران حضور یافتهاند و بررسیهایی نیز برای همکاری با همتایان خود داشتهاند که دراین خصوص میتوان به حضور دو شرکت خودروسازی اسکانیا و ولوو با خط کامل تولید برای حضور در ایران و شرکت اریکسون اشاره کرد. وی درخصوص انتقال دانش فنی از سوئد به ایران نیز افزود: در راستای گسترش همکاری میان دو کشور، راهاندازی دفتر تجاری در ایران پیش بینی شده که مسوولان مربوطه و نیز وزرا در این مراسم حضور خواهند داشت و همانطور که همکاریها به مرور زمان شکل گرفته و ادامه مییابد، انتقال دانش فنی و تکنولوژی نیز صورت خواهد گرفت.