جزئیات برنامه فراگیر دولت برای ایجاد 970 هزار شغل + جدول
به گزارش اقتصادنیوز ، ابلاغیه اسحاق جهانگیری در سه قالب اهداف کمی اشتغالزایی تدوین شده است. به این ترتیب در قالب اول، اهداف کمی در بخشهای مختلف اقتصادی تشریح شده است که مسوولیت مستقیم هر قسمت بر عهده یک وزارتخانه خواهد بود. طبق این برنامه، در پایان سال 96 به تعداد 651 هزار شغل در بخشهای مختلف اقتصادی هدفگذاری شده است.
در بین بخشهای اقتصادی، سهم «صنعت، معدن و بازرگانی» از باقی بخشها بیشتر است. هدف کمی ایجاد تعداد شغل در این بخش، 254 هزار است که نزدیک به 40 درصد از هدف کمی قالب اول را به خود اختصاص میدهد. وزارتخانه مستقیم مسوول نیز وزارت صنعت، معدن و تجارت است. بخش «ارتباطات و فناوری» در جایگاه دوم قرار دارد. بر این اساس وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف است90 هزار شغل در سال 96 ایجاد کند.
بخش «کشاورزی» و وزارت جهاد کشاورزی نیز رتبه سوم اهداف کمی اشتغالزایی در سال 96 را دارا است. بهطور کلی قالب اول که در بخشهای مختلف اقتصادی طرحریزی شده سهم اصلی رقم اشتغالزایی کل را دارد که قریب به 67 درصد آن را شامل میشود. منابع مالی پیشبینی شده برای قالب اول از سه طریق تامین خواهد شد: اعتبارات بودجهای، تسهیلات بانکی و تسهیلات صندوق توسعه ملی. سهم تسهیلات بانکی در این بین با فاصله قابلتوجهی از دو مورد دیگر قرار دارد.
قالب دوم این برنامه، مربوط به طرحهای اشتغالزایی است. کل این قالب موظف به ایجاد 228 هزار شغل در سال 96 است. رتبه نخست در این بخش را نیز طرح کارورزی دانشآموختگان دانشگاهی به خود اختصاص داده است. هدف کمی این طرح در سال 96، ایجاد 105 هزار شغل است. وزارت کار در جایگاه هماهنگکننده و کلیه دستگاههای اجرایی نیز بهعنوان همکار در طرح کارورزی سهیم هستند. طرح مشوقهای بیمه سهم کارفرمایی رتبه دوم را در بین طرحهای اشتغالزایی دارد. این طرح باید در سالجاری 75 هزار شغل را برای اقتصاد ایران بهوجود بیاورد. کلیه دستگاههای اجرایی نیز در این طرح باید مشارکت داشته باشند.
قالب سوم برنامه اشتغال فراگیر در سال 1396، اهداف کمی مربوط به طرحهای اشتغال حمایتی را در خود جا داده است. در این قالب، نهادهای عمومی نیز بهعنوان مسوول اجرای طرح حضور دارند. این قالب قرار است که در سال 96 به تعداد 91 هزار و 800 شغل جدید به اقتصاد تزریق کند. در این قالب طرح همافزایی نهادهای حمایتی و عمومی غیردولتی در ایجاد اشتغال به تنهایی وظیفه ایجاد 60 هزار شغل را در سالجاری دارد. دستگاههای مسوول این طرح، کمیته امداد امام خمینی(ره)، بسیج، بنیاد برکت، بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید و ایثارگران است.
وزارت کار نیز بهعنوان دستگاه همکار باید انجام وظیفه کند. همچنین سازمان بهزیستی کشور نیز مسوول اجرای دو طرح در این قالب است: 1- کسبوکار و اشتغالزایی نهادهای حمایتی و 2- ایجاد کسبوکار در قالب طرح تامین مالی خرد با رویکرد بانکداری پیوندی. هدف طرح اول ایجاد 20 هزار شغل و هدف طرح دوم ایجاد 4 هزار شغل در سالجاری است.