وحشناک ترین نوع قاچاق سلامت را هدف گرفته
به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری میزان به نقل از تابناک باتو، قاچاق دارو، از وحشتناک ترین انواع قاچاق هاست، زیرا زیان آن تنها شامل زیان های اقتصادی نیست، بلکه سلامتی و جان انسانها را به خطر میاندازد. شاید بتوان گفت که اهمیت دارو و مصرف درست آن در هر جامعهای، از اهمیت تغذیه صحیح نیز بیشتر است. فقر و نارسایی غذایی یا رژیم تغذیه نادرست، اثرات مزمن و منفی دراز مدت بر سلامتی جامعه دارد؛ اما دارو، نیازی است که به فوریت لازم میشود، به فوریت تأثیر میگذارد و به همین ترتیب، عوارض ناشی از سوء مصرف آن نیز خیلی زود دامنگیر فرد و اجتماع میشود، از اینروست که اهمیت آن را بیش از تغذیه صحیح میدانند.
تأثیر دارو بر جان انسانها و شمول آن در کالاهای ضروری زندگی همه انسانها انکارناپذیر است. دارو یکـــی از مهمترین کالاهایی است که در سالیان اخیـر مورد نظر قاچاقچیان یا به اصطلاح مافیای آن بوده است. هر روز عده ای از مردم نقاط گوناگون جهان، از پکن تا نیویورک با مرگی خاموش از پای درمی آیند. هر روز جان بیماران در مزارع آفریقا یا ویلاهای مجلل آمریکای جنوبی تهدید می شود. علت این مرگ خاموش، داروهای تقلبی است. بر خلاف کیف یا ساعت تقلبی، داروهای تقلبی داوطلب خریدی در بازار ندارد. هیچ کس فقیر یا غنی، چینی یا آفریقایی و آمریکایی داوطلب خرید آن نیست. خریداران این کالا همواره بر این باورند که جنس اصل خریده اند. این مسأله ریشه در ابهام قانونی دارد که در برخی جنبه ها، مسئولان را برای کیفیت داروها موآخذه می کند و در برخی دیگر، صادرات به خصوص صادرات دارو را مقدم بر هر امر دیگر حتی سلامت عمومی می داند.
ای کاش موضوع فقط جایگزین کردن مواد موثر با مواد بی اثر یا بی ضرر بود. موارد بسیاری را می توان نام برد که مواد جایگزین نسبت به مواد اصلی اثری سمی و کشنده دارند و اغلب منشأ این جایگزین ها را نمی توان مشخص کرد که شاید یکی از علل آن، مراحل گرانقیمــت و طولانی تشخیص مواد تقلبــی تشکیل دهنده داروهاست.
قاچاق دارو به آن سوی مرزها و همچنین ورود داروهای تقلبی به بازار دارویی کشور، از جمله آسیب هایی است که همواره سلامت جامعه و بخصوص بیماران را تهدید میکند. قاچاق دارو پس از مواد مخدر و اسلحه در دنیا، وحشتناک ترین نوع قاچاق است، زیرا جان مردم را با تهدید جدی روبه رو می سازد.
به هر جهت، جرم قاچاق به دلیل قدمت زیاد و عواید بسیار ناشی از آن، در اَعماق جوامع انسانی ریشه دوانیده و بیش از آنکه مجازاتها، راه درمان آن باشد، برای ریشهکنکردن این جرم، نیاز به برنامههای قوی، حساب شده و هدفمند برای پیشگیری است.
در این باره باید گفت، از مهمترین راه های مقابله با جرم قاچاق داروهای تقلبی، پیشگیری از وقوع آنها به اَشکال متفاوت است که میتوان این روش ها را به شکل پیشگیری های کیفری (سرکوبگرانه و تنبیهی) و پیشگیری های غیرکیفری (پیشگیری های اجتماعی و پیشگیری های وضعی) دستهبندی کرد.
برای پیشگیری از قاچاق کالا بطور کلی و قاچاق داروهای تقلبی به طور اختصاصی، میتوان روش هایی از جمله طرح مالیات بر ارزش افزوده در جلوگیری از مفاسد اقتصادی و قاچاق کالا، اِعمال هدفمند، برنامه ریزی شده و محدود نرخ حقوق و عوارض گمرکی، بازنگری در سیاست ایجاد بازارچههای مرزی بعنوان مَفَرّی برای قاچاق کالاهای تجاری و تجدید نظر در سیاست ایجاد اشتغال و درآمد مناطق مرزی را مورد توجه قرار داد.
امید است مسئولان امر، هر چه زودتر از خواب غفلت و مسامحه بیدار شوند و چاره ای نو بیندیشند تا بیش از این، تهدید جان شهروندان، به تجارت پررونق و حاشیه امن سوداگران مرگ منجر نشود.