چرا سفر روحانی به کویت اهمیت دارد؟

کدخبر: ۱۶۱۳۷۸
دفتر ریاست جمهوری امروز اعلام کرد که حسن روحانی امروز چهارشنبه برای سفری یک روزه عازم عمان و کویت خواهد بود. این سفر در حالی انجام می شود که در روزهای گذشته تحرکات سیاسی میان ایران و کویت برای بهبود روابط در جریان بوده است.
چرا سفر روحانی به کویت اهمیت دارد؟

به گزارش فرارو، معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهوری در این زمینه گفت: «ابتدا حسن روحانی صبح چهارشنبه و به دعوت رسمی سلطان قابوس پادشاه عمان به مسقط پایتخت این کشور سفر می‌کند.» 

طبق این گزارش، روحانی و هیات همراه در این سفر کوتاه در عمان با سلطان قابوس و دیگر مقام‌های این کشور دیدار خواهند کرد. روحانی بعدازظهر چهارشنبه مسقط را به مقصد کویت ترک خواهد کرد.

به گفته پرویز اسماعیلی، حسن روحانی در کویت توسط امیر مورد استقبال قرار خواهد گرفت و مذاکرات هیات‌های دو کشور و نیز دیدار با نخست وزیر از مهمترین برنامه‌های سفر رییس‌جمهور و هیات همراه به کویت خواهد بود.

این برنامه کاری در حالی منتشر شده است که حمید ابوطالبی، معاون سیاسی دفتر ریاست جمهوری ساعتی پیش در چند توئیت انتظارات از این سفر را تشریح کرد. 

حمید ابوطالبی سفر روحانی به عمان و کویت را "ابتکار منطقه ای روحانی" دانسته  و نوشته است این سفر «می‌تواند نشانه‌ای باشد بر ضرورت دوستی، اخوت اسلامی و بازگشت به روابط صمیمانه منطقه ای، هشداری باشد بر لزوم پایان اختلافات مذهبی، درگیری های فرقه ای، خشونت های تروریستی، کشتار بیگناهان، آوارگی بی پناهان و تنش‌های روزافزون منطقه ای و آغازی باشد بر حتمیت خاتمه ویرانی بلاداسلامی، تخریب اقتصاد منطقه ای، از بین رفتن سرمایه ها و نابودی رفاه کشورهای منطقه.»

رییس جمهور ایران در حالی عازم عمان و کویت می شود  که این دو کشور به نسبت دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس روابط بهتری با ایران دارند. عمان یکی از شرکای منطقه ای ایران به حساب می آید که در مذاکرات هسته ای نقش مهمی ایفا کرد و کویت نیز روابط سیاسی نسبتا مناسب خود با ایران را حفظ کرده است.

20 روز پیش شیخ صباح الخالد الصباح، معاون اول نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه کویت، به تهران سفر کرد و پیام «کتبی» امیر این کشور را به حسن روحانی ارائه کرد.

حسن روحانی در این دیدار با تشکر از پیام کتبی امیر کویت گفت: "سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران توسعه هر چه بیشتر روابط دوستانه و برادرانه با کشورهای مسلمان و همسایگان براساس احترام متقابل، حسن همجواری و اخوت اسلامی است."

مقام‌های ایرانی و کویتی در خصوص محتوای این پیام«کتبی» گزارشی ارائه نکردند، اما پیش از این سفر شیخ صباح الخالد الصباح گفته بود که قرار است پیام امیر این کشور در خصوص «گفت‌وگو بین ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس» به حسن روحانی انتقال دهد.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه درباره اهداف سفر وزیر خارجه کویت به ایران گفته بود که این سفر از قبل برنامه‌ریزی شده بود و علاوه بر مسائل دوجانبه، آخرین تحولات منطقه خاورمیانه و موضوعات بین‌المللی نیز در دیدار با محمد جواد ظریف و حسن روحانی طرح شده بود. 

قاسمی گفت: «در مورد مسائل خلیج فارس و کشورهای حوزه خلیج فارس هم صحبت کردیم و امیدوارم که این سفر بتواند هم درحوزه مسائل دوجانبه ایران و کویت، گامی به جلو باشد و بتوانیم در آینده گام های بیشتری برداریم، هم ما آمادگی داریم همان طور که با کویت صحبت کردیم ، با همه همسایگان مان به عنوان یک سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران، روابط خوب و حسنه داشته باشیم و اگر مشکلات و اختلاف سلیقه نسبت به بعضی از مسائل وجود داشته باشد، آن ها را پشت میز مذاکره حل کنیم و اشتراکات خود را بیشتر کنیم.»

عربستان سعوی، قطر، امارات متحده عربی، عمان، بحرین و کویت شش عضو شورای همکاری خلیج فارس هستند. از میان این شش کشور، روابط عربستان و بحرین با ایران از یک سال پیش قطع شده و امارات روابط خود را با تهران کاهش داده است.

روحانی گره را باز می کند؟یا چرا سفر روحانی به کویت مهم است؟

سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس آذر ماه نشستی برگزار کردند که در این نشست بیانیه ای ضد ایرانی منتشر کردند. در آن بیانیه ادعاهای تندی علیه ایارن مطرح شد. 

بیانیه مشترک کشورهای عضو، بخشی به اختلاف ایران و امارات عربی متحده در مورد جزایر تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی اشاره کرد و از ایران دعوت شد تا اختلاف در این مورد را از طریق مذاکرات دوجانبه یا ارجاع به دیوان داوری بین‌المللی حل و فصل کند. 

در بخش دیگری از بیانیه، ادامه دخالت ایران در امور داخلی کشورهای عضو شورای همکاری و منطقه مطرح و از ایران دعوت شد تا اصول حسن همجواری و احترام به حق حاکمیت، عدم مداخله در امور داخلی، و عدم توسل به تهدید و استفاده از قوه قهریه علیه کشورهای دیگر را رعایت کند. 

در این بیانیه اظهارات برخی از مقامات ایرانی علیه کشورهای عضو شورای همکاری و مداخله در امور داخلی و تعدی به حق حاکمیت و استقلال آنان به عنوان تلاش برای ایجاد نفاق و تحریک به درگیری فرقه‌ای در میان شهروندان این کشورها محکوم و از ایران خواسته شد تا سیاست خود در منطقه را تغییر دهد، به ضوابط و معاهدات بین‌المللی عمل کند.

این بیانیه نکات دیگری داشت تا کشورهای حاشیه خلیج فارس مجموعه ای از انتقادات و اختلافات خود با ایران را بیان کنند. 

ایران به آن بیانیه واکنش نشان داد و همه این ادعاها را رد کرد. 

اما در همان نشست صباح الاحمد الجابر الصباح، امیر کویت، خواستار «گفت‌وگوی سازنده» با ایران شده بود. پس از این بیانیه و آن نشست بود که بحث انتقال پیام از طرف کویت به ایران مطرح شد.  

حالا که پیام امیرکویت یا بخوانیم پیام کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به دست روحانی رسیده است، قاعدتا باید ایران به این پیام پاسخی دهد. به اعتقاد ناظران سیاسی سفر فردای روحانی به عمان و سپس کویت برای اعلام پاسخ ایران به امیر کویت است. 

اگر این گمانه زنی درست باشد، پاسخ ایران آنقدر مهم است که خود رییس جمهور تصمیم گرفته است به این سفر برود. شاید پیام امیر کویت و پاسخ ایران می تواند گرهی از روابط باز کند، توئیت های امیدوار کننده معاون سیاسی روحانی اهمیت این سفر را نشان می دهد. ابوطالبی تاکید کرده است که این سفر می تواند "آغازی باشد بر حتمیت خاتمه ویرانی بلاداسلامی، تخریب اقتصاد منطقه ای، از بین رفتن سرمایه ها و نابودی رفاه کشورهای منطقه."

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید