کاهش افسردگی و خودکشی دانشجویان پزشکی
محمدرضا فراهانی در گفتوگو با خبرنگار سلامت ایرنا افزود: در سال 93 که من به معاونت فرهنگی وزارت بهداشت آمدم، آمار افسردگی در بین دانشجویان علوم پزشکی زیاد بود و حتی حدود هشت مورد خودکشی در بین دانشجویان علوم پزشکی در سطح کشور داشتیم اما با اقدامات متعددی که در سطح دانشگاههای علوم پزشکی در این مدت انجام شد، در سال 95 فقط یک مورد خودکشی در بین دانشجویان علوم پزشکی داشتیم که البته در این مورد نیز هنوز به صورت قطعی مطمئن نیستیم که خودکشی بوده باشد و وضعیت آن مشکوک است.
وی تصریح کرد: با اجرای طرح شهردار - دانشجو، مدیریت حدود 20 درصد خوابگاههای دانشجویی به خود دانشجویان واگذار شده است و خودکنترلی دانشجویان، وضعیت رفتاری و افسردگی در بین دانشجویان علوم پزشکی به مراتب بهتر شده و بهبود یافته است.
فراهانی گفت: با اجرای این طرحها روند افزایشی افسردگی در بین دانشجویان علوم پزشکی که در سال 93 زیاد بود، در سال 94 کاهش یافت و در سال 95 کنترل شد.
وی اضافه کرد: طرح پژوهشی جدیدی در سال 96 برای بررسی وضعیت نگرشها و ارزشهای فرهنگی، سیاسی و عقیدتی دانشجویان علوم پزشکی سراسر کشور اجرا میشود.
او با بیان اینکه این مطالعه به صورت طولی است و در دورهها و ادوار مختلف تکرار میشود، اظهارکرد: نتایج این تحقیق میتواند وضعیت فکری و دیدگاههای دانشجویان علوم پزشکی را نسبت به مسائل فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و ارزشی آشکار کند و نشان دهد که دیدگاههای دانشجویان در طول زمان دچار چه تغییراتی میشود.
معاون وزیر بهداشت گفت: در واقع این مطالعه یک تحقیق منحصر به فرد است زیرا در دستگاههای دیگر و در جامعه طرح تحقیقی مشابهی که به صورت طولی و دورهای اجرا شود و امکان مقایسه دیدگاهها را فراهم کند تاکنون وجود نداشته است.
معاون فرهنگی وزیر بهداشت درباره اقداماتی که برای بهبود وضعیت روحی- روانی دانشجویان علوم پزشکی انجام شده، گفت: طرح های متعددی در سه سال گذشته اجرا شده است که طرح همتایاران، ایجاد کانونهای سلامت رفتار، افزایش مراکز مشاوره دانشجویان و واگذاری مدیریت خوابگاههای دانشجویی به خود دانشجویان از آن جمله است.
حدود 200 هزار دانشجو در 65 دانشگاه علوم پزشکی کشور در رشتههای مختلف پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری، مامایی، تغذیه و سایر رشتههای پیراپزشکی مشغول تحصیل هستند.