خدمات زیبایی دندانپزشکی به شرط سلامت حفره دهانی
به گزارش گروه علمی ایرنا، 34 سال است که بیست و سوم فروردین ماه به عنوان روز دندانپزشک در تقویم کشوری تعیین شده است؛ این روز نه یک مناسبت تشریفاتی، بلکه روزی برای تاکید بر اهمیت نقش دندانپزشکان در حوزه سلامت دهان و دندان جامعه است.
از این منظر، دندانپزشکان ضمن همراهی با بیماران و مراجعه کنندگان خود می توانند کمک بسیار بزرگی در ترویج سلامت، پیشگیری از پوسیدگی های دندانی، بیماری های دهان و سر و گردن و پیگیری های منظم بیمار داشته باشند.
درحال حاضر رشته دندانپزشکی در ایران در تمام حوزه ها اعم از جراحی، ترمیمی، لیزر، ایمپلنت، پروتز، دندانپزشکی اطفال، ارتودنسی، دندانپزشکی جامعه نگر، بیماری های لثه، درمان های روت کانال و بسیاری از رشته های دیگر پیشرفت های زیادی داشته است.
بهره مندی از پیشرفته ترین تکنولوژی های روز دنیا و استفاده از آنها از سوی دندانپزشکان، مسیر را برای ارائه خدمات به بیماران و علاقمندان به خدمات زیبایی همواره کرده است، اما پیش از هر اقدامی توجه به سلامت حفره دهان که شامل زبان، کام، لثه ها و کف و کناره های زبان می شود، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
دکتر آرزو علایی دندانپزشک و استادیار دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد تهران بخش بیماری های دهان، روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار پزشکی ایرنا در این خصوص توضیح داد: تعداد روزافزون بیمارانی که به مراکز خصوصی یا کلینیک های دانشکده های دندانپزشکی مراجعه می کنند و مبتلا به سرطان های ناحیه سر و گردن هستند، نشان می دهد که بعضا بیمار در مطب های دندانپزشکی خدمات زیبایی باکیفیت بالا دریافت کرده اما مثلا به ضایعه ای که در کنار زبان او بوده، توجهی نشده است.
وی با بیان این که افراد اگر در دهان خود ضایعه ای اعم از برجستگی بدون دلیل، پلاک سفیدرنگی که با کشیدن گاز استریل پاک نشود، و یا قرمزی بی دلیل یا تغییر رنگ حفره دهان مشاهده کردند، فورا به دندانپزشک یا متخصص بیماری های دهان مراجعه کنند، همچنین از دندانپزشکان خواست که پیش از انجام اعمال زیبایی روی دندان های مراجعه کنندگان، وضعیت سلامت حفره دهان آنها را بررسی کنند.
علایی گفت: این مساله یک زنگ خطر برای همه دندانپزشکان و کلینیسین هایی (پزشکان بالینی) است که در زمینه زیبایی فعالیت دارند؛ بنابراین از آنها می خواهیم با دقت بیشتری به این مساله توجه کنند.
وی افزود: همچنین به متخصصان گوش، گلو و بینی، پوست، پزشکان داخلی و عمومی که در زمره تخصص هایی هستند که بیماران زیادی به آنها مراجعه می کنند، توصیه می شود در صورت مشاهده هر کدام از این علامت ها بیماران را به متخصصان دهان و دندان یا دندانپزشکان ارجاع دهند تا درمان های لازم ازجمله بیوبسی برای آنها انجام شود.
علایی تاکید کرد: چشم پوشی از این موارد، در بسیاری مواقع سبب می شود که بیماران با مراحل پیشرفته سرطان های سر و گردن رو به رو شوند به طوری که حتی اگر درمان کاملی دریافت کنند، زندگی و آینده آنها تحت تاثیر قرار گیرد.
وی با بیان اینکه حتی بسیاری از بیماران سرطانی در حین درمان یا پس از درمان جان خود را از دست می دهند، افزود: غربالگری و راهنمایی بیماران یک وظیفه مهم و حیاتی است که بر دوش متخصصان رشته های مختلف دندانپزشکی و بیماری های دهان و دندان است.
** پیشگیری مهمترین اصل در حوزه دندانپزشکی
دندانپزشک و استادیار دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد تهران بخش بیماری های دهان با تاکید بر اصل پیشگیری در حوزه دندانپزشکی گفت: اولین مساله رعایت بهداشت دهان و دندان و جلوگیری از پوسیدگی های دندانی است که دندانپزشکان باید در این زمینه راهنمایی های لازم را به بیماران ارائه و نسبت به بیماری های خطرناک دهانی اطلاعات کافی را در اختیار آنها قرار دهند.
علایی اظهار کرد: نواحی پرخطر دهان مخصوصا در افرادی که دخانیات مصرف می کنند، کف دهان، کناره ها و زیر ناحیه زبان، لب پائین و کام است؛ بنابراین پرهیز از مصرف دخانیات به اشکال مختلف تدخینی و غیرتدخینی به صورت قلیان، سیگارت، موادمخدر و الکل و مراقبت از این نواحی از طریق انجام معاینات دوره ای و دقیق دهان توسط دندانپزشکان با نور کافی و آینه مخصوص معاینه حفره دهان توصیه می شود.
وی گفت: نکته دیگر چکاپ های منظم سالیانه است که حتی در صورت عدم وجود پوسیدگی و درد مشخص در ناحیه سر و گردن باید انجام شود.
علایی با تاکید بر همکاری بین رشته ای برای ارائه درمان های دقیق تر به بیماران اظهار کرد: در صورت مشاهده علائم مشکوک به ویژه در افرادی که تنباکو و دخانیات مصرف می کنند، ارجاع بیماران به متخصصان دندانپزشکی و بیماری های دهان ضروری است.
وی با یادآوری اهمیت پیشگیری در حوزه دندانپزشکی، ابراز امیدواری کرد روزی برسد که دندانپزشکی بر مسائل پیشگیری متمرکز شود.