سنا آمریکا استارت تحریم های جدید را علیه ایران زد + جزئیات
وبسایت کنگره آمریکا (هیل)، خبر داده که طرح جامع تحریمهای ایران موسوم به «قانون مقابله با فعالیتهای برهمزننده ثبات ایران ٢٠١٧» به وسیله کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا تصویب شد. به گزارش ایسنا به نقل از هیل، این کمیته روز پنجشنبه در جلسهای به ریاست سناتور باب کورکر طرح موسوم به مقابله با اقدامات برهمزننده ثبات به وسیله ایران را با ١٨ رأی موافق و سه رأی مخالف تصویب کرد. در طرح موسوم به S-٧٢٢، اعمال تحریمهایی علیه ایران به بهانه برنامه موشکی بالستیک این کشور، ادعای حمایت از فعالیتهای تروریستی بینالمللی و همچنین ادعای نقض حقوق بشر و موارد دیگر مدنظر قرار گرفته است.
طرح مذکور در هفتههای آینده برای رأیگیری نهایی به صحن سنای آمریکا خواهد رفت. به گزارش بیبیسی، کمیته روابط خارجی سنای آمریکا به طرحی رأی داده که در صورت تصویب نهایی، دستاندرکاران برنامه موشکی ایران و اشخاصی را که با آنها ارتباط داشته باشند، تحریم میکند. این طرح حمایت سناتورهایی از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات را دارد. این طرح همچنین به رئیسجمهور آمریکا اختیار میدهد که درباره ادعای حمایت ایران از تروریسم یا موارد نقض حقوق بشر، تحریمهایی را علیه اشخاص و نهادها وضع کند.
مطابق پیشنویس طرح، در صورت تصویب نهایی آن دونالد ترامپ باید تحریمهایی را علیه سپاه پاسداران به اجرا بگذارد. به گزارش ایسنا روز چهارشنبه، استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا به قانونگذاران کنگره گفت وزارت خزانهداری آمریکا برای افزایش فشار ضد ایران، سوریه و کره شمالی از حربه افزایش تحریمها استفاده خواهد کرد و از مجوزهایی که شرکتهای بویینگ و ایرباس برای فروش هواپیما به ایران نیاز دارد، عقبنشینی میکند.
به دنبال دستیابی به توافق هستهای در وین، دو قطعنامه در شورای امنیت تصویب شد که یکی از آنها قطعنامههای پیشین علیه ایران را لغو میکرد و در قطعنامهای دیگر، برجام را تصویب میکرد. در یکی از بندهای برجام، رفع تحریم از برنامه موشکی ایران بود که در این قطعنامه نسبت به آزمایشهای موشکی ایران، ابراز نگرانی شده بود؛ اما وزارت خارجه بعد از آن، در واکنشی دیپلماتیک، ابراز کرد که این بند از قطعنامه را قبول ندارد.
«باب منندز»، یکی دیگر از سناتورهای جمهوریخواه حامی این تحریمها مدعی شده که آمریکا ضمن رویآوردن به این تحریمها خواهد کوشید تا از نقض مفاد برجام پرهیز کند. «جان کری»، وزیر خارجه سابق آمریکا، روز گذشته در پی اعلام تصمیم وزیر دادگستری آمریکا مبنی بر اعمال چنین تحریمهایی ضمن هشدار به قانونگذاران کشورش گفت که آنها باید هنگام تصمیمگیری درباره این تحریمها خطراتی را که چنین اقدامی برای برجام در بر خواهد داشت، مدنظر داشته باشند.
جان کری، مذاکرهکننده ارشد سابق آمریکا که در دستیابی ١+٥ به توافق هستهای با ایران نقشی فراگیر داشته، در توییترش به ٢٨ سال حضورش در کمیته روابط خارجی سنا اشاره کرده و نوشته: «دوستان و همکاران قدیمی من، زمان آن رسیده است که با احتیاط عمل کنیم. بعد از انتخابات ایران، امکان سوءبرداشت نیز بسیار زیاد است و اکنون زمان ارائه طرحی جدید درباره ایران نیست. ابزارهای زیادی برای افزایش فشار بر ایران در اختیار ما وجود دارد و باید خطرهایی که برجام را تهدید میکنند، ارزیابی کنیم». باراک اوباما، رئیسجمهوری سابق آمریکا و سایر مدافعان آمریکایی برجام نیز اعمال تحریمهای تازه علیه ایران را خطری برای دوام این توافقنامه دانستهاند.
ادعاهایی درباره حضور ایران در سوریه
دراینحال، از واشنگتن نوای ضدایرانی دیگری نیز به گوش میرسد. دو عضو کنگره آمریکا مدعی شدهاند که ایران در تلاش است یک پایگاه نظامی در نزدیکی مرز سوریه با فلسطین اشغالی ایجاد کند. به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه خبری واشنگتن اگزمینر، پیتر روسکام، نماینده جمهوریخواه و تد داچ، عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، روز پنجشنبه در نامهای خطاب به رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه این کشور، مدعی شدند: پایگاه نظامی دائمی ایران در سوریه، ظاهرا در نزدیکی مرز با اسرائیل یا اردن، توان عملیاتی ایران برای واردآوردن خسارتهای جدی به دو متحد نزدیک ما در منطقه را افزایش میدهد. این دو عضو مجلس نمایندگان آمریکا از تیلرسون خواستهاند تا با وضع محدودیتهایی علیه صنایع هوانوردی غیرنظامی ایران، حضور این کشور را در سوریه تضعیف کنند.