معامله انگلیسی- اروپایی بر سر برگزیت
خبرگزاری مهر، گروه بین الملل ـ حنیف غفاری: برگزیت، همچنان به معمایی سخت و پیچیده در معادلات سیاسی و اقتصادی اروپا و لندن تبدیل شده است. دور اول مذاکرات برگزیت که حدود سه هفته قبل برگزار شد، عملا با پیشرفتی همراه نبود و بسیاری از سران اروپایی، در خصوص به نتیجه رسیدن این مذاکرات ابراز ناامیدی کردند.
پس از آن، زمزمه هایی مبنی بر عدم خروج انگلیس از اروپا قوت گرفت. به عنوان مثال، «ژوزف موسکات» نخست وزیر مالت که کشورش ریاست دوره ای شورای وزیران اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، در این خصوص عنوان کرده است که برگزیت در نهایت رخ نخواهد داد!
چندی پیش نیز، تونی بلر نخست وزیر اسبق انگلیس و یکی از اصلی ترین مخالفان برگزیت، صراحتا اعلام کرد که شاید خروج انگلیس از اروپا رخ ندهد! این در حالی است که مطابق همه پرسی صورت گرفته در سال گذشته، شهروندان انگیسی خواستار خروج از اتحادیه اروپا هستند.
به نظر می رسد، مقامات اروپایی و انگلیسی، در حال طراحی یک بازی مشترک در قبال برگزیت هستند. مقامات انگلیسی از یک سو در ظاهر اصرار می ورزند که مذاکرات برگزیت باید پیگیری شود و از سوی دیگر، مقامات اروپایی ابراز امیدواری می کنند که تصمیم شهروندان انگلیسی مبنی بر خروج از اروپا به عینیت نرسد! اصرار مقامات انگلیسی و انکار مقامات اروپایی، دو تکیه بزرگ از پازلی است که تصویر نهایی آن، عدم خروج انگلیس از اتحادیه اروپا است.
اگرچه برگزیت، به صورت ذاتی با پیچیدگی هایی رو به رو است، اما بسیاری از پیچیدگی هایی که از سوی مقامات انگلیسی و اروپایی در این خصوص مدنظر قرار می گیرد، القایی ( و نه ذاتی) است. به راستی در صورتی که خروج انگلیس از اروپا و مذاکرات برگزیت به نتیجه ای ختم نشود، تکلیف همه پرسی رسمی و عمومی سال گذشته در انگلیس چه می شود؟
آیا می توان نتیجه گرفت که مقامات انگلیسی و اروپایی در حال آماده سازی افکار عمومی برای انصراف از تصمیم خود برای خروج از اروپای واحد هستند؟ شواهد و مستندات موجود نشان دهنده همین حقیقت است. نباید فراموش کرد که حزب محافظه کار انگلیس که هم اکنون در قدرت قرار دارد، از اصلی ترین مخالفان برگزیت محسوب می شد.
ترزا می نخست وزیر فعلی انگلیس نیز در دوران برگزاری همه پرسی خروج از اروپا ( که در مسند وزارت کشور دولت دیوید کامرون حضور داشت) نهایت تلاش خود را جهت جلوگیری از تحقق برگزیت صورت داد. در این میان، تنها بوریس جانسون وزیر امور خارجه انگلیس از ابتدا موافق خروج از اروپا بود.
اما به نظر می رسد قدرت جانسون به اندازه ای نباشد که مانع از ادامه بازی برنامه ریزی شده فعلی شود! در هر حال، باید در انتظار کشمکش های تازه ای در خصوص پرونده خروج انگلیس از اتحادیه اروپا ماند. این کشمکش ها، از سوی افکار عمومی انگلیس و خصوصا موافقان خروج از اروپا در آینده شکل جدی تری به خود خواهد گرفت.
در نهایت اینکه افکار عمومی انگلیس، قربانی بازی هدفمند و در عین حال پیچیده سران انگلیس و اتحادیه اروپا در قبال برگزیت شده اند. آنها هم اکنون با سردرگمی مفرطی موضع گیری ها و مواضع رسمی و غیر رسمی مقامات خود را در خصوص خروج از اتحادیه اروپا مورد رصد و تحلیل قرار می دهند.
به راستی آیا برگزیت اساسا رخ خواهد داد؟ آیا تصمیم شهروندان انگلیسی در این خصوص به رسمیت شناخته خواهد شد؟ اینها سوالات بی پاسخی هستند که در ذهن بسیاری از هواداران انگلیسی برگزیت نقش بسته است.