آل سعود در سیاست خارجی کم آورد
مجموعهای که در داخل خاندان سلطنتی و خارج از آن از سلمان و فرزندش حمایت میکند، چنین رویکردی دارند. اگر چه سلمان از خاندان سعودی فرد محترمی بود، اما به لحاظ سیاسی و خصوصا سیاست خارجی فرد متوسطی است و مثلا قابل مقایسه با فیصل نیست.
او خارج از عرف تعیین ولیعهد، فرزند کوچکش را تعیین کرد که اعتراضات خاموشی را برانگیخت. این انتخاب صرفا تصمیم شخصی نبود و کسانی هستند که از اقدام او حمایت کرده و میکنند و سیاست این دو چه داخلی و چه خارجی در هماهنگی با سیاست آنان است.» مسجدجامعی افزود: «نکته دوم این است که آیا محمد با پدرش فرق میکند؟ اتفاقا برعکس است. یعنی واقعیت این است که او خیلی جوان است و فاقد تجربه سالخوردگان خاندان سلطنتی و در شرایطی کاملا انتزاعی رشد کرده است. سایر اقدامات او در مورد یمن و حرفهایی که مخصوصا در مورد ایران بیان کرد، همگی نشاندهنده این است که اتفاقا در مجموعه جناحی که او و پدرش را به قدرت رساندند، از دیگران افراطیتر است؛ بنابراین آنچه در حال حاضر طی یکی، دو هفته اخیر میبینیم ناشی از یک نوع «کم آوردن» است که اینها در مورد اهداف خارجیشان مثل یمن و قطر داشتند. در واقع تعدیلی که میبینیم ناشی از این نیست که او با پدرش خیلی فرق میکند.» سفیر سابق ایران در مغرب در بخش دیگری از این گفتوگو درخصوص کاهش یا افزایش تنش بین ایران و عربستان سعودی در شرایط کنونی گفت: «می توان گفت چون آنها به دلیل عدم موفقیتشان در بخشهایی چون یمن و همچنین در مورد قطر مجبور به تجدیدنظر هستند که در واقع باید این تجدیدنظر را هم زودتر از این انجام میدادند، در درجه اول باید سیاست ایرانیشان را تعدیل کنند. یعنی هر نوع تعدیلی برای آنها کم و بیش به اجبار همزمان خواهد بود با تعدیل سیاست خارجیشان در مورد ایران. براساس ظواهر و مخصوصا از روی تغییرات کوچکی که به دلیل مشکلاتشان در رویکردهای آنها ایجاد شده، میتوان گفت که سیاستشان در قبال ما بهصورت محسوسی تعدیل خواهد شد.»
مسجدجامعی همچنین درخصوص اتفاقات اخیر عراق همچون سفر مقتدی صدر به عربستان و تاثیر این اتفاق بر ایران گفت: «بهترین سیاست برای ما این است که ناظر باشیم، نه عجله کنیم و نه ذوق زده شویم و ببینیم آنها چگونه عمل میکنند و بدون احساس انتقامستانی و در عین حال بدون ذوق تلقی کنیم. ما به هیچ عنوان احتیاج به یک کاتالیزور و واسطه نداریم آنها مجبور خواهند شد- چنانچه شدند و البته در آینده بیشتر- سیاست خارجی و مخصوصا سیاست ایرانیشان را تغییر دهند. مهم این است که عجله نکنیم. آنها به این نقطه رسیدهاند و بیشتر خواهند رسید.»