لبنان یکصدا در برابر ترامپ

کدخبر: ۱۸۴۰۲۱
سخنان اخیر «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در سازمان ملل متحد درباره سرنوشت پناهجویان سوری در کشورهای همسایه این کشور، واکنش های زیادی را در پی داشت. در لبنان همه مقام های ارشد این کشور در برابر این سخنان ایستادند و یکصدا و صریح با آن مخالفت کردند.

به گزارش ایرنا، ترامپ هفته پیش در سخنرانی اش در هفتاد و دومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواستار اعطای شهروندی به پناهجویان سوری در کشورهای همسایه این کشور شد.

حدود یک و نیم میلیون سوری طی سال های اخیر و به دنبال بحران امنیتی در این کشور از سوریه وارد لبنان شده اند. این در حالی است که آوارگان زیادی نیز وارد کشورهای دیگری از جمله ترکیه یا اردن شدند.

این در حالی است که لبنان همزمان پذیرای بیش از 500 هزار آواره فلسطینی است.

حضور حدود دو میلیون پناهجو در لبنان که به اندازه نیمی از جمعیت این کشور هستند مشکلات اقتصادی، اجتماعی و امنیتی زیادی را در این کشور ایجاد کرده است.

مقام های لبنانی بارها نسبت به بی توجهی نهادهای بین المللی و حمایت ناچیز آنها از لبنان در مواجهه با بحران پناهجویان انتقاد کرده اند.

طی یک سال اخیر با بهبود شرایط امنیتی در سوریه بسیاری در لبنان این نظر را مطرح کرده اند که باید پناهجویان سوری به کشورشان بازگردند تا هم آنها از وضعیت بلاتکلیفی کنونی رهایی یابند و به سرزمین مادری خود بازگردند و هم مشکلات لبنان در این زمینه کم شود.

البته درباره نحوه بازگشت پناهجویان به لبنان بین گروه های سیاسی در این کشور اختلاف نظر وجود دارد.

برخی از گروه ها مثل حزب الله و حزب مسیحی جریان ملی آزاد بر ضرورت همکاری با دولت سوریه برای بازگشت آنها به کشورشان سخن می گویند و در مقابل برخی هماهنگی با دولت سوریه را رد می کنند و معتقدند در این زمینه باید با سازمان ملل همکاری کرد.

اما سخنان اخیر ترامپ واکنش همه جریان های سیاسی در لبنان را برانگیخت.

بسیاری سخنان ترامپ را تلاشی برای باقی نگاه داشتن زخم ناشی از بحران در سوریه و جلوگیری از عادی شدن امور در منطقه می دانند.

از سوی دیگر بسیاری نسبت به عواقب اجرای این پیشنهاد برای لبنان از نظر تغییر ترکیب جمعیتی و توازنات طایفه ای هشدار داده اند.

**مخالفت صریح مقام های لبنان با سخنان ترامپ

«نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان روز چهارشنبه در واکنش به سخنان اخیر ترامپ تاکید کرد: مجلس لبنان بر اساس قانون اساسی با اعطای شهروندی (به آوارگان سوری) مخالف است.

رئیس پارلمان لبنان گفت که بر اساس بند «ط» مقدمه قانون اساسی لبنان اعطای هر نوع شهروندی در لبنان به دیگر ملیت ها ممنوع است.

«سعد الحریری» نخست وزیر نیز روز چهارشنبه در واکنش به سخنان ترامپ گفت: هیچ کس موضوع اعطای شهروندی در لبنان را مطرح نکرده است. چون همه می دانند که موضع ما که مبتنی بر قانون اساسی ماست درباره اعطای حق شهروندی به فلسطینیان یا ملیت های دیگر چیست. آمریکایی ها و دیگران هم می دانند که نظر ما در این خصوص چیست.

الحریری با اشاره به سخنان ترامپ گفت که آنچه در سازمان ملل مطرح می شود موضع سیاسی است که برای کسی الزام آور نیست و هیچ قطعنامه بین المللی نیز در این خصوص وجود ندارد.

وی افزود: از نظر من قطعنامه ای که اعطای حق شهروندی را اجباری کند هرگز تصویب نخواهد شد و نیاز نیست به این موضوع بیش از اندازه توجه شود.

«میشل عون» رئیس جمهوری لبنان نیز روز پنجشنبه در نطق خود در مجمع عمومی سازمان ملل با اشاره به بازگشت آرامش در بسیاری از مناطق سوریه، خواستار بازگشت آوارگان سوری از لبنان به کشورشان شد.

عون با بیان اینکه آواره شدن گسترده مردم از سوریه به لبنان با رضایت دولت لبنان نبوده است، افزود: بحران کنونی پناهجویان باعث افزایش تعداد پناهجویان در لبنان به اندازه نیمی از جمعیت این کشور که مساحت کوچکی دارد، شده است.

عون تاکید کرد سازمان ملل بهتر است به جای کمک برای باقی ماندن آوارگان در کشورهای دیگر برای بازگشت آنها به کشورشان کمک کند.

«جبران باسیل» وزیر امور خارجه لبنان نیز طی روزهای اخیر بارها مخالفت خود را با موضوع اعطای حق شهروندی به پناهجویان اعلام کرده بود.

در تازه ترین موضع گیری وی روز شنبه در آمریکا ضمن اعلام دوباره مخالفت خود گفت: وقتی در سال 2011 ما نسبت به خطرات ورود بدون ضابطه سوری ها هشدار دادیم به نژادپرستی متهم شدیم. تاکنون نیز بر سر بازگشت آنها اختلاف وجود دارد. ما خواهان بازگشت امن آنها هستیم و آنها خواهان به تاخیر افتادن آن هستند.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید