شیکاگو تریبیون گزارش داد: سردرگمی خطرناک ترامپ درباره توافق هستهای ایران
به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ پایگاه اینترنتی شیکاگو تریبیون نوشت دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا درخصوص توافق هستهای ایران موضعی متناقض دارد.
این پایگاه اینترنتی در مطلبی با عنوان «سردرگمی خطرناک ترامپ درباره توافق هستهای ایران» نوشت: موضع دولت ترامپ درخصوص توافق هستهای ایران متناقض است و وقتی صحبت از این توافق به میان میآید، دولت ترامپ «کارناوال مخالفت» میشود. نگرش او در این باره یادآور داستان زندانیانی است که گِله میکنند غذای زندان وحشتناک است و آنها اجازه حرکت و جابجایی ندارند.
در این گزارش آمده است: رئیس جمهور [آمریکا] در سخنرانی خود در سازمان ملل گفت این توافق (برجام) «یکی از بدترین و یکجانبهترین توافقاتی است که آمریکا تا به حال وارد آن شده است». او در طول مبارزات انتخاباتیاش نیز قول داد که آن را از بین ببرد؛ اما هشت ماه از زمان تصدی امور به دست وی میگذرد و دولت وی هنوز به آن پایبند است.
نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل، نیز تاکید کرد ترامپ دلایلی درباره این ادعا که ایران مطابق با برجام عمل نمیکند، دارد. اما این درحالی است که ترامپ دو بار پایبندی رژیم تهران به آن توافق را تایید کرده است. «رکس تیلرسون»، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز روز چهارشنبه اذعان کرد ایران از «جنبه فنی» به برجام پایبند بوده است- درست به مانند اینکه بگوییم تیلرسون به لحاظ فنی وزیر امور خارجه است.
تیلرسون در دیدار روز پنجشنبه خود با همتایانش از دیگر کشورهای امضا کننده توافق هستهای فرصت داشت تا هرگونه موارد نقض در این باره را مطرح کند؛ اما «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا- که ریاست جلسه را برعهده داشت- گفت«همه موافقند» - از جمله آمریکا- که ایران مطابق با برجام عمل میکند و به آن پایبند است.
با این حال، تیلرسون از این مسئله راضی نیست آن هم به دلیل اینکه ایران آنچه را پذیرفته بود، انجام داده است.
او از اینکه برخی از مقرراتی که ایران را محدود میکنند، تاریخ انقضا دارند، ابراز تاسف کرد؛ اما بهترین چیزی که شما در مورد یک توافق بد فکر میکنید این است که همیشگی نیست. شما تنها وقتی که فکر میکنید شرایط مطلوب است، میخواهید که این شرایط دائمی باشند.
شیکاگو تریبیون در ادامه نوشت: این توافق بسیار مطلوب است؛ زیرا برای مدت زمان طولانی، ایران را از دسترسی به ابزارهایی برای ساخت تسلیحات هستهای محروم میکند. در عوض، تعدادی از تحریمهای اقتصادی ایران نیز برداشته شد و ایران به داراییهای ۱۰۰ میلیارد دلاری بلوکه شده در خارج از کشور، دسترسی پیدا کرد. معایب حفظ این توافق این است که به ایران اجازه میدهد تعداد سانتریفیوژهای فعال خود را پس از ۱۰ سال و میزان ذخایر اورانیوم غنیشده خود را پس از ۱۵ سال گسترش دهد. معایب لغو این توافق نیز این است که باعث میشود ایران این کارها را بلافاصله و خیلی سریع انجام دهد.
باید از این محدودیتها و تحریمها صرفنظر کرد؛ زیرا آنها پس از سال ۲۰۳۰ دیگر وجود ندارند و مانند این میماند که شما امروز خودرو خود را در کنار جاده رها کنید؛ زیرا در نهایت متوقف خواهد شد. این مسئله وقتی صحبت از مذاکره برای تمدید میشود، حساستر خواهد شد.
اگر همان ابتدا به این توافق دست نمییافتیم بهتر از این بود که اکنون بخواهیم از آن خارج شویم. آن هم به این دلیل است که ایران در حال حاضر سهم بزرگی از آنچه را به دنبالش بود، به دست آورده است .
اگر ترامپ این توافق را رد کند، در واقع توافقی را نقض کرده است که بازرسان بینالمللی میگویند ایران مطابق با آن به تعهدات خود عمل کرده است. او به ایران و دیگر طرفهای معامله - آلمان، انگلیس، فرانسه، اتحادیه اروپا، روسیه و چین- ثابت خواهد کرد که حرف واشنگتن اعتبار ندارد. برای دستیابی به یک معامله بهتر، ایران چرا باید با ما قرارداد دیگری امضا کند؟
شیکاگو تریبیون در انتهای گزارش خود با مطرح کردن ادعایی علیه کشورمان نوشت نوشت: اگر ترامپ تصمیم به پاره کردن و سوزاندن این توافق داشته باشد، ما احتمالا باید به نظاره بنشینیم و شاهد از سرگیری پیشرفتهای تهران درباره دستیابی به [تسلیحات] هستهای یا راهاندازی یک جنگ دیگر در خاورمیانه با امید متوقف کردن آن باشیم. توافق هستهای ایران تنها اگر شما گزینههای جایگزین و راه چاره را فراموش کرده باشید، بد به نظر میرسد.