بایدها و نبایدهای استفاده از لنزطبی
به گزارش بهداشت نیوز، دکتر محمدرضا فتوک زاده متخصص چشم و فلوشیپ قرنیه گفت: 25 درصد افراد دارای عینک از لنز استفاده میکنند. در ضمن، لنز کمک میکند میدان دید فرد بیشتر شود چون عینک میدان دید فرد راکاهش میدهد. در مواردی که نمره دو چشم مساوی نباشد، لنز تماسی کمککننده است.
برای عیوب انکساری میتوان از لنز استفاده کرد؟ آیا برای نزدیکبینی، دوربینی،پیرچشمی و آستیگماتیسم که از عیوب انکساری هستند، میتوان از لنز استفاده کرد؟
آستیگماتیسم که به اشکال قرنیه مربوط است، با لنز بهبود مییابد، اما اگر آستیگماتیسم مربوط به اشکالات داخل چشم باشد با لنز بهبود نمییابد و تشخیص آن با پزشک است .در بعضی موارد، لنز میتواند هم در اصلاح آستیگماتیسم و هم در اصلاح نمره عینک موثر باشد.
آیا برای سالمندان لنز مخصوص وجود دارد؟
بله، اما در ایران استفاده از آن شایع نیست. ما لنزهایی داریم که هم برای دید دور است، هم برای مطالعه، مثل عینک دوکانونه. لنز دوکانونه هم داریم برای کسی که میخواهد دور و نزدیک را ببیند.
اگر فرد بهطوراشتباه، لنز را بزند، چه مشکلی پیش میآید؟
با چند بار پلک زدن، لنز سر میخورد و سر جای خود میرود. اگر لنزهای دوکانونه و آستیگماتیسم اشتباه گذاشته شود، در عرض یک تا دو دقیقه با حرکات چشم به جای خودش برمیگردد.
آیا میتوان لنز زیبایی یا رنگی را خودسرانه تهیه کرد؟
لنز تماسی به گونهای است که هنگام استفاده از خلل وفرج آن اکسیژن عبور میکند، چون اگر خون به قرنیه نرسد، ناراحتی در چشم ایجاد میشود، اما لنزهای رنگی اینطور نیستند یعنی از لنز رنگی اکسیژن عبور نمیکند. پس توصیه میشود افراد از لنز رنگی کمتر استفاده کنند یا وقتی استفاده میکنند، مدت آن کوتاه باشد. افراد باید بدانند لنز رنگی با لنز معمولی فرق میکند و باید زمان مصرف آن ر ا کوتاه کنند. لنز درمانی را میتوان صبح تا شب استفاده کرد و این مدت قابل تحمل است، اما از لنز رنگی میتوان در مهمانی یا عروسی حداکثر به مدت چهار ساعت استفاده کرد. اگر از لنز رنگی بیشتر از این استفاده شود، چشم آسیب میبیند.
ناراحتی ناشی از لنز چیست؟
لنزها میتوانند قرمزی، لک، عدم تحمل، خارش، سوزش و اشک ریزش ایجاد کنند. فردی که لنز دارد، باید هر سه ماه یکبار به پزشک مراجعه کند و معاینه شود و اگر مشکل دارد، استفاده از لنز را کم یا متوقف کند.
چگونه میتوان از لنز نگهداری کرد؟
کسی که لنز دارد، باید در کیف خود جالنزی و مایع لنز داشته باشد زیرا در طول روز ممکن است با باد و گردوغبار تماس داشته باشد و اینها داخل چشم برود. گردوغبار میتواند به قرنیه بچسبد و اگر کثیف و عفونی باشد در لنز عفونت ایجاد میکند. بنابراین باید این مواد همراه فرد باشد و هروقت احساس کرد گردوغبار داخل چشم رفته، لنز را دربیاورد و شستوشو دهد، چشم را تمیز کند و دوباره لنز را داخل چشم بگذارد. اگر با این اقدام، مشکل رفع شد که هیچ، اما اگر خوب نشد، نشان میدهد، عفونتی در کار است که در این حالت باید سریع به پزشک مراجعه کند.