مواد سمی اطراف ما که هر روز با آنها سرو کار داریم

کدخبر: ۱۸۸۱۶۹
انواع مواد سمی در اطراف ما وجود دارند که می توانند برای سلامتی مان بسیار مضر و خطرناک باشند این سموم در مواد غذایی و خوراکی شما و در محیط زندگی تان پراکنده شده اند بهتر است با آن ها آشنا شوید.

نمناک؛ مواد سمی ممکن است موادی بسیار معمولی از ترکیبات طبیعی یا سنتزی باشند، در واقع هر ماده ای که از میزان قابل تجویز بیشتر مصرف شود سم به شمار می آید.

در دنیای امروز به نظر می رسد همه نگران مواد سمی پیرامون خود در زندگی روزمره شان هستند. از غذاهایی که می خوریم گرفته تا لباس هایی که می پوشیم و محصولاتی که استفاده می کنیم. انگار همه ی ما نسبت به مواد مصرفی مان بینهایت حساس و دقیق شده ایم. اما محصولاتی هستند که هر روز از آنها استفاده می کنیم و هنوز نسبت به سمی بودن آنها آگاه نیستیم.

با چند مواد سمی پیرامون خود آشنا شوید

تشک

فکر می کنید کمرتان تنها چیزی است که می تواند قربانی یک تشک نامناسب شود؟ اینطور نیست، بسیاری از تشک ها، مخصوصا قدیمی ترها، حاوی مواد شیمیایی مضری به نام PBDE هستند. به مرور زمان این مواد شیمیایی شروع به خرد شدن و پخش شدن کرده و موجب اختلال در کار هورمون ها، عملکرد حافظه، توانایی باروری، سرطان و ... می شوند. برخی از PBDE های خاص در آمریکا ممنوع شده اند، اما ممکن است هنوز در بسیاری از خانه ها موجود بوده و در بدن افراد تجمع یافته باشند.

گیاهان آپارتمانی

هر چند گفته می شود برخی از گل و گیاه های آپارتمانی می توانند تصفیه کننده ی هوای داخل باشند، اما انواع دیگر (بیشتر انواع گیاهان) می توانند موجب آسیب های جدی به سلامت شما شوند. گیاهانی چون کلادیوم یا فیل گوش، نرگس و زنبق اگر توسط کودک یا حیوان خانگی بلعیده شوند، می توانند مضر و حتی کُشنده باشند. اگر متوجه شدید گیاه مورد علاقه تان سمی است، حتما آن را به بیرون از خانه منتقل کنید.

قرص آهن

فکر می کنید قوطی قرص آهن تان بی خطر است؟ مجددا فکر کنید. اگر دست کودک به قرص آهن برسد و آنها را ببلعد، می تواند عوارض خطرناکی روی بدنش داشته باشد. در واقع در کمتر از یک ساعت بعد از مصرف قرص آهن، کودک ممکن است خون بالا بیاورد و دچار اسهال خونی شود. حتما داورها را کاملا خارج از دسترس کودکان قرار دهید.

خمیر دندان

اگر تا به حال نگاه دقیقی به خمیر دندان تان انداخته باشید حتما متوجه هشدارهایی که در صورت خورده شدن محصول داده است شده اید. البته این ویژگی برای محصولات پاک کننده و شوینده کاملا استاندارد است، اما محصولی که قرار است درون دهان تان را تمیز کند چطور؟! اگر خمیر دندان تان حاوی فلوراید یا تری کلوزان باشد می تواند بدن تان را مسموم کند. هرگز خمیر دندان را نخورید (البته معلوم است که این کار را نمی کنید!) و سعی کنید نوع بدون فلوراید یا بدون تری کلوزان را انتخاب کنید.

لپ تاپ

یک چیز دیگری که می تواند به سلامت تان آسیب بزند، لپ تاپ تان است. هر چند شواهد قاطعی وجود ندارد که این را ثابت کند، اما نگرانی هایی در مورد خطرات بالقوه ی ابزار الکترومغناطیسی تان وجود دارد. سعی کنید کمتر از این وسایل استفاده کنید.

پودر رختشویی

محصول دیگری که می تواند به میزان قابل توجهی سمی باشد، پودر رختشویی است. مطالعه ای نشان داد برند معروف پودر رختشویی، Tide، حاوی مقادیر مشکل سازی از آلاینده های کارسینوژنیک (سرطانزا) است. پس بهتر است انواعی را انتخاب کنید که دارای این مواد مضر نباشند.

دئودورانت

دئودورانت و ضد بوها اخیرا مورد انتقاد قرار گرفته اند که دلیل خوبی هم دارد. بنا بر مقاله ای از مجله ی Time، شما می توانید عناصر مضری چون پاربِن، آلومینیوم و فتالات را در دئودورانت همیشگی تان پیدا کنید. برخی از این عناصر نه تنها منجر به سرطان سینه در خانم ها می شوند، بلکه معلوم شده که می توانند در تیروئید هم اختلال ایجاد کرده و به توانایی باروری نیز آسیب بزنند. بهتر است از دئودورانت های طبیعی استفاده کنید.

ضد آفتاب

البته ضد آفتاب می تواند از شما در برابر پرتوهای مضر آفتاب تا حدودی محافظت کند، اما ضررهایی برای بدن تان دارد. چند ماده ی شیمیایی فعال در محصولات ضد آفتاب وجود دارد، مانند اکسی بنزون و اوکتینوکساد که می تواند عوارضی چون اختلال هورمونی، حساسیت پوستی و ... ایجاد کند.

پرده حمام

پرده ی پلاستیکی حمام تان می تواند بیشتر مضر باشد تا مفید. البته همه ی انواع پرده های حمام خطرناک نیستند اما برخی ممکن است حاوی فتالات باشند که ماده ای شیمیایی است که برای نرم کردن پرده های پلاستیکی و وینیل پرده حمام کاربرد دارد. البته تاثیرات فتالات بر انسان هنوز کاملا شناخته شده نیست، اما آن را سرطانزا می دانند که می تواند منجر به انواعی از سرطان ها و سایر بیماری ها در انسان بشود.

سفید کننده و جرم گیر

بسیاری از محصولات معروف تمیز کننده حاوی ترکیبات سمی هستند. این ترکیبات موجب مشکلات تنفسی و آسم می شوند. حتی استفاده ی زیاد از این محصولات و استشمام مقادیر زیادی از آنها می تواند مسمومیت شدید در پی داشته باشد. بهتر است جایگزین های طبیعی را برای این شوینده های شیمیایی انتخاب کنید و یا حداقل همیشه ماسک بزنید تا دهان و بینی تان هنگام استفاده کاملا پوشیده باشد.

عطر و ادکلن

عطر ممکن است بوی خوبی داشته باشد اما روی سلامتی تان اثر خوبی ندارد. عطرها حاوی عامل سرطانزایی به نام هیدروکسی انیسول بوتیله شده هستند که موجب رنگ زدایی پوست می شود. البته فقط همین نیست؛ مطالعات انجام شده روی حیوانات نشان داده که BHA می تواند موجب سرطان معده، مشکلات باروری، تداخل در هورمون تیروئید و آسیب کبدی شود. این را هم حتما می دانید که بیشتر عطرها از رایحه های مصنوعی تشکیل شده اند.

محصولات آرایشی و مراقبت پوست

دیگر همه می دانند که لوازم آرایشی و محصولات مراقبت پوست، عناصر خطرناک و مضری در فرمولاسیون خود دارند. با وجود اینکه جایگزین های طبیعی بسیار زیادی در حال ارائه شدن است، اما متاسفانه بیشتر افراد همچنان مواد شیمیایی مضر را انتخاب می کنند.

اسپری حشره کُش

شاید اسپری حشره کُش یکی از آشکارترین مواد سمی و خطرناک در این لیست باشد، اما ارزش تکرار کردن را دارد. دی اﺗﯿﻞ ﺗﻮﻟﻮآﻣﯿﺪ (DEET)، عنصر فعالی که دافع حشرات بوده و در بیشتر حشره کُش ها موجود است، هر چند شهرت بدی پیدا کرده است اما همچنان مقادیر زیادی از آن در این محصولات وجود دارد. برخی عقیده دارند این ماده می تواند موجب سرطان شود. سعی کنید جایگزین طبیعی برای این محصولات پیدا کنید.

تمیز کننده ی کاسه توالت

تمیز کننده ی کاسه توالت ممکن است توالت تان را تمیز و درخشان کند، اما سمی هم هست و اگر توسط کودک بلعیده شود می تواند موجب سوختگی های شدید در ناحیه ی دهان، حلق و معده شود.

بطری های پلاستیکی آب

هشدار در مورد بطری های پلاستیکی آب، چیز تازه ای نیست. بسیاری از بطری های آب دیگر بدون BPA هستند؛ یعنی موجب ورود مواد سمی به داخل آب نمی شوند. اما به هر حال همیشه شیشه بهتر از پلاستیک است، هم به نفع شماست و هم به نفع محیط زیست. انتخاب بطری های شیشه ای به شما این کمک را می کند که نسبت به چیزی که وارد بدن تان و محیط زیست می کنید، اطمینان بیشتری داشته باشید.

 

 

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید