اظهارات مارک زاکربرگ درباره ویدیوهای خودکشی در فیس بوک!
قطعا راه اندازی سرویس پخش زنده ویدیو در فیس بوک اتفاقات خوبی چون مشارکت مردمی در رویدادهای اجتماعی و اطلاع رسانی های فوری را به همراه داشته است، اما در خصوص سو استفاده از این بخش نگرانی هایی هم وجود دارد.
چند روز پیش مرد میانسال اهل ترکیه که از ازدواج بدون اجازه دخترش ناراحت بود، در اقدامی عجیب دست به خودکشی زد و آن را به صورت زنده از فیس بوک پخش کرد. در این ویدئو مشاهده می شود که وی ابتدا با نگاه کردن به دوربین شروع به شکایت از خانواده و دخترش کرده و در ادامه با گفتن جمله «خداحافظ، من شما را ترک می کنم، مراقب خودتان باشید» گلوله ای را در سر خود شلیک می کند.
این تنها مورد وحشتناک در بخش ویدئوهای زنده فیس بوک نیست و می توان گفت که فناوری پخش زنده شبکه های اجتماعی می توانند بسیار خطرناک، آسیب پذیر و بحث برانگیز باشند. فیس بوک می گوید که این فناوری همچنان در حال توسعه است و باید به این شرکت زمان داد تا بتواند ویدیوهای زنده را سر و سامان دهد.
مارک زاکربرگ، موسس فیس بوک پس از آنکه تعدادی از صحنه های وحشتناک مرگ کاربران توسط لایو استریم پخش شد، در صفحه شخصی خود در این شبکه اجتماعی نوشت: «این مجموعه بیشتر تلاش می کند تا جلوی این اتفاقات را بگیرد».
وی ادامه داد: «در هفته های گذشته ما شاهد آن بودیم که افراد در پخش های زنده فیس بوک به خود و دیگران آسیب می زنند. پخش این ویدیوها دلهره آور است و ما باید راه حلی پیدا کنیم که بتوانیم شبکه اجتماعی بهتری داشته باشیم».
وی در این پست اعلام کرد که فیس بوک ۳ هزار کارمند جدید را به تیم «عملیات اجتماعی» خود اضافه خواهد کرد تا در حد امکان جلوی این اتفاقات در سرویس پخش زنده ویدیو در فیس بوک را بگیرد. این تیم که اکنون ۴ هزار و ۵۰۰ نفر کارمند دارد به طور مرتب فیلم های زنده و سایر محتویات گزارش شده را کنترل می کنند تا بتوانند جلوی حوادثی چون خودکشی را بگیرند. به جز این مورد، این تیم موظف است محتواهایی که باعث نفرت پراکنی و سواستفاده از کودکان می شود، را هم حذف کند.
اما اینکار اصلا ساده نیست، محتوای زیادی در این شبکه اجتماعی وجود دارد و این شبکه هرچقدر هم کارمند استخدام کند، باز هم از عهده رصد تمامی محتواهای منتشر شده برنخواهد آمد. بنابراین برخی از کارشناسان معتقدند که باید اینکار را به هوش مصنوعی سپرد.
مارک زاکربرگ در خصوص بکارگیری هوش مصنوعی در کنترل محتوای منتشر شده در فیس بوک گفت: «استفاده از هوش مصنوعی یک راه حل کوتاه مدت نیست».
وی افزود: «درک متن، تصویر و محتوای آنچه در یک ویدیو در حال رخ دادن است با گذشت زمان برای هوش مصنوعی بهتر خواهد شد، اما رسیدن به سطحی از کیفیت که مورد انتظار ماست چندین سال زمان میبرد. بنابراین در حال حاضر ما باید برای کنترل این اتفاقات از ابزارهای دیگری کمک بگیریم».
در اوایل سال جاری، فیس بوک ویژگی های جدیدی برای کمک به افرادی که در معرض خطر خودکشی هستند، تعبیه کرد که تماس با گروه های مشاور و قطع فوری لایو استریم از جمله این موارد است؛ ضمن آنکه اگر کسی در فیس بوک می بیند که فردی در معرض خطر است، می تواند این اتفاق را گزارش کند.
زاکربرگ معتقد است که این ابزارها در برخی از اوقات واقعا کاربردی بودهاند. وی در این خصوص گفت: «در هفته گذشته، ما گزارشی دریافت کردیم که شخصی قصد خودکشی دارد. بنابراین بلافاصله به مراجع قانونی اطلاع دادیم و آنها توانستند مانع از صدمه زدن فرد به خودش شوند. البته مواردی هم داشتیم که در آنها خیلی خوش شانس نبودیم».
شاید برخی بگویند که سرویس پخش زنده ویدیو در فیس بوک باید حذف شود، اما جنیفر گاداگنو، پژهشگر اجتماعی معتقد است که قطع این سرویس جلوی این اتفاقات را نمی گیرد. در حالی که می توان با بکارگیری برخی از ابزارها، فرصتی برای کمک کردن به افرادی که در معرض خطر هستند، فراهم کرد.