نامه مهم مسعود بارزانی به سردار سلیمانی در مورد کردستان عراق
مسعود بارزانی و حزب دموکرات کردستان عراق، نقش محوری در برپایی همه پرسی تجزیه کردستان عراق داشتند و دیگر گروههای اصلی در اقلیم کردستان به واسطه آنکه از سوی میلیشای حزب دموکرات، به خیانت متهم شده بودند، در واپسین ساعات منتهی به زمان همه پرسی، با این طرح خطرناک همراهی کردند.
با این حال، مشخص بود که این همه پرسی فرجامی نخواهد داشت و پس از برگزاری همه پرسی تجزیه، حتی آمریکا که پایگاههای نظامی در کردستان ایجاد کرده نیز حاضر به همراهی نشد و این همه پرسی را بیاعتبار خواند. عدم همراهی آمریکا، عربستان و سایر کشورهایی که صرفاً در ظاهر با بارزانی دست دوستی داده بودند، سرخوردگی مقامات محلی کردستان عراق و غیرقابل اعتماد بودن آمریکا و عربستان را برای ایشان مشخص کرد.
پس از این وقایع، برخی منابع خبری در کردستان عراق گزارش دادهاند، مسعود بارزانی در نامهای به سردار قاسم سلیمانی، خواستار بهبود و ارتقای سطح روابط و بازگشت به دوران اوج روابط در دهههای هفتاد و هشتاد میلادی شده است. بارزانی در این نامه که به وسیله برادرش سیداد بارزانی برای سردار سلیمانی فرستاده، از آنچه در کردستان رخ داده، ابراز پشیمانی و ابزار امیدواری کرده، شرایط به حالت عادی بازگردد.
بارزانی به تازگی در پیامی درگذشت پدر سردار سلیمانی را تسلیت گفته بود که برای برخی غیرمنتظره بود اما با توجه به عمق روابط ایران و کردستان و همچنین رویکرد تازه بارزانی برای نزدیکی بیشتر به ایران، این اتفاق برای ناظران آگاه چندان دور از انتظار نبود.
پیش از این، رئیس اقلیم کردستان عراق با وجود هشدار ایران و سایر کشورها، همه پرسی را برگزار کرد. در آن مقطع سردار سلیمانی به کردستان عراق سفر و با مسعود بارزانی درباره تعویق عبور از این گزینه و برقراری بستر گفت و گو و کسب امتیاز برای کردستان گفت و گو کرد اما بارزانی در نهایت همه پرسی را با وجود مخالفت یکپارچه بین المللی، برگزار نمود.
پس از همه پرسی، ارتش عراق کنترل نقاط کلیدی کردستان نظیر چاههای نفتی کرکوک را که در سالهای اخیر و با تحرکات داعش در اختیار عناصر اقلیم کردستان بود، به دست گرفت. همچنین ترکیه اعلام کرد، از این پس همه هزینههای خرید نفت از کردستان را به دولت مرکزی عراق تحویل خواهد داد و بدین ترتیب، اقلیم کردستان منابع مالی در اختیار نخواهد داشت.
باید دید بارزانی برای بازگرداندن شرایط کردستان به وضعیت عادی، گامهای عملی نیز برمیدارد و به نشانه حسن نیت شرایط را برای عراق یکپارچه و بدون حضور عناصر خارجی فراهم میسازد؟!