زلزله سیاسی در یونان بر سر احتمال آغاز مذاکره دولت بر سر نام جمهوری مقدونیه
ایرنا؛ اختلاف بین یونان و مقدونیه بر سر نام این جمهوری به زمان استقلال این کشور از یوگسلاوی سابق در سال 1993، بازمی گردد و یونان که این کشور را 'جمهوری مقدونیه یوگسلاوی سابق' ( FYROM) می خواند، بارها تاکید کرده است که نام مقدونیه مترادف با نام اسکندر و متعلق به کشور یونان است و کشور همسایه، آن هم با زبانی اسلاوی، نمی تواند و نباید از نام مقدونیه استفاده کند.
در مقابل اسکوپیه می گوید که اسکندر که رهبر کشور باستانی مقدونیه بود، در اسکوپیه به دنیا آمده است و بنا بر این انتخاب نام مقدونیه برای کشور زادگاه وی نامی مناسبی است و به کسی اجازه دخالت در تعیین نام این کشور را نخواهد داد.
با این حال اختلافات اخیر در یونان پیرامون موضع مذاکره بر سر نام این جمهوری، بیشتر به یک زلزله سیاسی شباهات دارد تا به یک اختلاف معمولی در یک کشور.
'پانوس کمنوس' وزیر دفاع یونان و رئیس حزب 'یونانیان مستقل' که حزبش با 14 نماینده در دولت ائتلافی یونان حضور دارد، دو روز پیش در جمع نظامیان و خبرنگاران، با اشاره به احتمال از سرگیری مذاکرات آتن با اسکوپیا که در چندین سال گذشته بصورت جسته و گریخته بی نتیجه ادامه داشت، گفت: حزب یونانیان مستقل چنانچه نام کشور 'مقدونیه یوگسلاوی سابق' به 'مقدونیه' تغییر یابد، به آن رای مثبت نخواهد داد.
بر اساس قانون اساسی یونان، اجرایی شدن تصمیمات دولت درباره مسایل ملی، نیازمند تایید توافقات بین المللی توسط پارلمان این کشور است و چنانچه طرح ارائه شده مورد تایید اکثریت نمایندگان پارلمان قرار نگیرد، دولت منحل و انتخابات زودهنگام در این کشور برگزار خواهد شد.
رئیس و تعدادی از اعضای عالی رتبه حزب مخالف راستگرای دمکراسی نوین نیز طی چند روز گذشته بارها با اشاره به مخالفت وزیر دفاع یونان و رئیس حزب یونانیان مستقل که در ائتلاف دولت چپگرای یونان حضور دارد، اعلام کرده اند: چنانچه رئیس حزب یونانیان مستقل واقعاً در مورد آنچه می گوید صادق باشد، حزب راستگرای دمکراسی یونان نیز از مخالفت وی به منظور ساقط کردن دولت چپگرای یونان حمایت خواهد کرد و به طرح قانونی احتمالی در مورد نام کشور'مقدوینه یوگسلاوی سابق' رای مثبت نخواهد داد و بدین ترتیب راه برای تشکیل دولتی جدید با ایده های تازه فراهم خواهد آمد.
بر اساس قانون اساسی یونان، چنانچه دولت طرحی را برای رای گیری و تصویب به پارلمان ارائه دهد و 151 نماینده از مجموع 300 نماینده پارلمان به آن رای منفی دهند و تصویب نشود، دولت عملا اکثریت کرسی ها را در پارلمان از دست داده است و باید انتخابات عمومی زودهنگام ظرف مدت 30 روز برگزار شوند.
کشورهای عضو ناتو و آمریکا بر اسکوپیه و آتن فشار می آورند تا اختلافات خود را حل کنند تا زمینه الحاق جمهوری مقدونیه به ناتو و رفته رفته به جمع کشورهای اروپایی فراهم آید.
یونان بارها مخالفت خود را با پیوستن اسکوپیه به ناتو و حتی توسعه روابطش با اتحادیه اروپا ابراز کرده و چندین بار نیز مانع ورود و عضویت این کشوردر جمع کشورهای ناتو شده است.
مقدونیه ورجینا (پرچم و نماد اسکندر) را به عنوان پرچم خود انتخاب و معرفی کرده بود ولی تحت فشار و مخالفت های شدید یونان و برای نشان دادن حسن نیت و حل اختلافات خود با آتن، آن را تغییر داد، اما این اقدام اسکوپیه برای آتن کافی نبوده است و تا کنون مانع حضوراین کشور درجمع کشورهای ناتو و توسعه روابطش با اتحادیه اروپا می شود.به گزارش دیروز (دوشنبه) رسانه های یونانی، نخست وزیر مقدوینه به دعوت شهردار سالونیک واقع در شمال شرقی یونان که مرکز حکومت ' فیلیپ' و پسرش اسکندر بوده است، برای گذراندن تعطیلات عید میلاد مسیح به این شر سفر کرده است ولی هیچکدام از مقامات عالی رتبه یونان با وی دیدار نخواهد کرد.
در همین حال دو روز پیش 'نیکوس کوجیاس' وزیر امور خارجه یونان، درباره احتمال سازشی در مورد نام مقدونیه گفت: چنین مساله ای مطرح نیست و هنوز بر سر نام این کشور مذاکرات جدی صورت نگرفته است. مضافاً اینکه هر تصمیم دولت پس از مذاکرات لازم و کارشناسی باید به تصویب پارلمان یونان برسد و بنا بر این سر و صداهایی که توسط حزب مخالف راستگرای دمکراسی نوین و دیگر احزاب به راه افتاده، بی اساس و بی معناست .
دولت یونان نیز اعلام کرد: دولت درصدد حل یک مساله ملی و مهم است که از حزب راستگرای دمکراسی نوین به ارث برده است و تمام تلاش های خود را با توجه به اولویت حفظ منافع ملی و سیاسی کشور به کار خواهد گرفت ولی در این باره باید تمام جوانب و هماهنگی احزاب سیاسی را مد نظر قرار داد .
همچنین با اینکه اکثر احزاب سیاسی مخالفت خود را با روش دولت چپگرای سی ریزا در مورد حل اختلافات آتن و اسکوپیه اعلام و آن را بشدت محکوم کرده اند، ولی تعدادی از احزاب سیاسی نام 'کشور مقدونیه یوگسلاوی سابق' را که محدوده جغرافیایی آن در نامش گنجانده شود، غیر قابل قبول نمی دانند .
* دعوا بر سر اسکندر مقدونی
یونان نام مقدونیه و اسکندر مقدونی را جزو لاینفک و قهرمان دوران باستان خود قلمداد می کند که با فتوحات خود در آسیای غربی و شمال شرقی آفریقا باعث توسعه فرهنگ یونانی شد.
فیلیپ پدر اسکندر تا سال 323 بر مقدونیه حکومت می کرد و در این سال با درگذشت وی، اسکندر به قدرت رسید که طی سه سال توانست با حملات نظامی تمام یونان را که در قالب 10 دولت و دولت-شهر اداره می شد، به تصرف درآورد و پس از آن ارتشی نیرومند از این مناطق تشکیل داد و امپراطوری هخامنشی را که در اواخر عمر خود در انحطاط به سر می برد، شکست داد و بر تمامی کشورهای تحت حکومت آن حاکم شد و به تخریب آثار باستانی و زیربنایی آن پرداخت.
وی در 34 سالگی در اثر صرع و افراط در شراب خواری در بابِل درگذشت و یا بنا به روایتی کشته شد و به رغم اینکه دولت یونان و باستاشناسان یونانی میلیون ها یورو برای یافتن قبر وی در یونان و نیز دیگر کشورها از جمله مصر هزینه کرده اند، تاکنون به نتیجه ای نرسیده اند.
در سوی دیگر دولت تازه بنیاد مقدونیه برآمده از یوگسلاوی سابق مدعیست که مقر و زادگاه اسکندر مقدونی در اسکوپیه بوده است و از این رو قهرمان این کشور و نه یونان به شمار می رود.
دو کشور طی سال های گذشته برای حل این اختلاف تحت نظارت نماینده ویژه سازمان ملل متحد تلاش می کنند که تاکنون به نتیجه ای نرسیده است.